Har du fått kviser i voksen alder?

Det finnes noen myter som er spesielt utbredte i skjønnhetsverden. For eksempel tror mange at akneutbrudd bare forekommer i tenårene. Det er derfor lett å tenke at dersom man går igjennom puberteten uten å slite så mye med kviser, vil man ha klar og akne-fri hud resten av livet. Slik er det nødvendigvis ikke, og mange opplever å plutselig få kviser som voksen. Vi forklarer hva som ofte er årsakene og hvilke produkter produkter som kan hjelpe!

Hva er egentlig voksenakne?

Akne kommer i forskjellige former og fasonger, og kan opptre i form av noen få kviser her og der eller et skikkelig utbrudd med flere betente kviser. Når det kommer til voksenakne, er dette en betegnelse på kviser som oppstår etter fylte 25 år, i følge nhi.no. Dette betyr imidlertid ikke at akne i voksen alder er noe helt annet enn akne i tenårene. Kviser er et resultat av porer som er tettet igjen med døde hudceller, talg og eventuelt bakterier – uansett alder.

Hvorfor har jeg plutselig fått kviser i voksen alder?

Grunnene til at man plutselig opplever akne som voksen er ofte relatert til stress, hormoner og livsstil. Med andre ord kan det være flere årsaker til at kvisene plutselig har dukket opp.

Stress

Stress og mangel på søvn kan bidra til at kroppen produserer mer androgene hormoner, som igjen kan øke oljeproduksjonen og bidra til fremveksten av kviser. Dersom du opplever at kvisene er betente og gjerne oppstår i stressende perioder, kan dette være årsaken.

Hormoner

Hormonelle forandringer er ofte grunnen til at man opplever akne i tenårene. Men hormonforandringer kan også oppstå på andre tidspunkt i livet, for eksempel i forbindelse med menstruasjon, eller ved oppstart og stans med prevensjonsmidler.

Livsstil og kosthold

I tillegg tyder forskning på at det kan være en sammenheng mellom kosthold og akne. Matvarer som har en høy glykemisk indeks vil blant annet kunne øke risikoen for akneutbrudd. Dette er matvarer med et høyt innhold av sukker, som kan gjøre huden mer utsatt for betennelse. Det samme gjelder melkeprodukter og hurtigmat.

Hvordan behandler jeg det?

Om du ikke har slitt så mye med kviser tidligere, er sannsynligheten stor for at du har mye å gå på i hudpleierutinen din. Man kommer for eksempel langt med en god renserutine, nok fuktighet og noen aktive ingredienser. For eksempel er BHA-syre, eller salisylsyre, en helt ypperlig ingrediens for å behandle alle former for kviser og urenheter. Samtidig vil også beroligende planteekstrakter som centella asiatica og tetre være særlig gode for å roe ned inflammasjon og lindre betennelse.

Vi anbefaler

Først og fremst er det på høy tid å introdusere huden for dobbelrens, dersom du ikke har gjort det tidligere. Denne metoden å rense huden på innebærer å først benytte en oljebasert rens for å løse opp talg, sminke og svette, for så å gå inn med en vannbasert rens som steg nummer 2. Dette vil dyprense porene og sørge for å forebygge dannelse av nye kviser. Et godt valg er Dobbelrens Kit for Akneutsatt hud, som inneholder både oljerens og vannbasert rens, håndplukket for behandle akne.

Videre er serumet SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum og fuktighetskremen SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cream en perfekt duo. Her finner vi nemlig både behandlende BHA-syre som vil jobbe nedover i porene og motvirke kviser, samtidig som huden får beroligende pleie og fuktighet. Kvisene vil derfor forsvinne raskere og huden vil over tid bli jevnere, klarere og glattere!

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *