Hudpleierutine for deg med voksenakne

Det finnes noen myter som er spesielt utbredte i skjønnhetsverden. For eksempel tror mange at akneutbrudd bare forekommer i tenårene. Det er derfor lett å tenke at dersom man går igjennom puberteten uten å slite så mye med kviser, vil man ha klar og akne-fri hud resten av livet. Slik er det nødvendigvis ikke, og mange opplever å plutselig få kviser som voksen eller såkalt voksenakne. Vi forklarer hva som ofte er årsakene og hvilke produkter produkter som kan hjelpe!

Hva er egentlig voksenakne?

Akne kommer i forskjellige former og fasonger, og kan opptre i form av noen få kviser her og der eller et skikkelig utbrudd med flere betente kviser. Når det kommer til voksenakne, er dette en betegnelse på kviser som oppstår etter fylte 25 år, i følge nhi.no. Dette betyr imidlertid ikke at akne i voksen alder er noe helt annet enn akne i tenårene. Kviser er et resultat av porer som er tettet igjen med døde hudceller, talg og eventuelt bakterier – uansett alder.

Hvorfor har jeg plutselig fått kviser i voksen alder?

Grunnene til at man plutselig opplever akne som voksen er ofte relatert til stress, hormoner og livsstil. Med andre ord kan det være flere årsaker til at kvisene plutselig har dukket opp.

Stress

Stress og mangel på søvn kan bidra til at kroppen produserer mer androgene hormoner, som igjen kan øke oljeproduksjonen og bidra til fremveksten av kviser. Dersom du opplever at kvisene er betente og gjerne oppstår i stressende perioder, kan dette være årsaken.

Hormoner

Hormonelle forandringer er ofte grunnen til at man opplever akne i tenårene. Men hormonforandringer kan også oppstå på andre tidspunkt i livet, for eksempel i forbindelse med menstruasjon, eller ved oppstart og stans med prevensjonsmidler.

Livsstil og kosthold

I tillegg tyder forskning på at det kan være en sammenheng mellom kosthold og akne. Matvarer som har en høy glykemisk indeks vil blant annet kunne øke risikoen for akneutbrudd. Dette er matvarer med et høyt innhold av sukker, som kan gjøre huden mer utsatt for betennelse. Det samme gjelder melkeprodukter og hurtigmat.

Hvordan behandler jeg det?

Om du ikke har slitt så mye med kviser tidligere, er sannsynligheten stor for at du har mye å gå på i hudpleierutinen din. Man kommer for eksempel langt med en god renserutine, nok fuktighet og noen aktive ingredienser. For eksempel er lakrisrot og niacinamide helt ypperlige ingrediens for å behandle alle former for kviser og urenheter. Samtidig vil også beroligende planteekstrakter som centella asiatica og grønn te være særlig gode for å roe ned inflammasjon og lindre betennelse.

Rutinen vi anbefaler for voksenakne

Oljerens: BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm Revitalizing 

Dersom du er plaget med akne eller kviser, er oljerens et absolutt must om du ikke har det som en del av rutinen enda. Oljebaserte renser gjør nemlig en fantastisk jobb med å løse opp talg og fett som kan tette igjen porene. Vi digger denne fra Banila, som inneholder anti-akne ingrediensen resveratrol samt gunstige vitaminer.

Vannbasert rens: MANYO FACTORY Cleansing Soda Foam

Videre følges den oljebaserte rensen selvfølgelig opp med en vannbasert rens. MANYO FACTORY Cleansing Soda Foam inneholder beroligende ekstrakter fra kamille og grønn te som hjelper til med å balansere huden samtidig som den renses i dybden.

Toner: ACWELL Licorice pH Balancing Cleansing Toner

En annen godbit som er super for å behandle kviser er lakrisrot. Kult-favoritten ACWELL Licorice pH Balancing Cleansing Toner inneholder vann fra lakrisrot og peonekstrakt som jobber sammen for å bekjempe urenheter, redusere rødhet og gi en jevn og glødende finish!

Serum: COSRX The Niacinamide 15 Serum

Når det kommer til serum, er dette steget hvor man virkelig kan velge en behandlende og aktiv ingrediens. COSRX sitt Niacinamide-serum inneholder en høy konsentrasjon av superingrediensen niacinamide som stimulerer cellefornyelse og jobber godt for å bli kvitt urenheter. I tillegg vil 1% sink motvirke inflammasjon og betennelse i huden.

Fuktighetskrem: PURITO Deep Sea Pure Water Cream

Til slutt lukkes alle disse stjerneingediensen inne med PURITO Deep Sea Pure Water Cream. Denne fuktighetskremen tilfører næringsrik fuktighet fra dyphavsvann og metter huden med vitaminer og mineraler!

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *