Hvordan starte med en koreansk hudpleierutine?

Er du interessert i å begynne med koreansk hudpleie, men litt usikker på hvor du skal begynne? En koreansk hudpleierutine  består av en del fler produkter, ingredienser og rutiner enn det vi ofte er vant med her i norden. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor koreansk hudpleie skiller seg ut fra annen hudpleie, og guider deg gjennom hvordan du kan komme i gang med en koreansk hudpleierutine!

Hvorfor skiller koreansk hudpleie seg ut?

Du har kanskje hørt at koreansk hudpleie skiller seg ut fra den “vanlige” hudpleien vi er vant med å se i butikkhyllene. Men hvorfor? Det er det flere grunner til, og noen av dem har vi listet opp her: 

Dobbelrens

Koreanere er kjent for å inkludere dobbelrens i sin hudpleierutine og det er noe av det beste man kan gjøre for å oppnå en sunn, ren og balansert hud. Dobbelrens går ut på å rense huden to ganger – først med en oljerens som smelter bort rester av solkrem, sminke og smuss som har bygget seg opp på huden i løpet av dagen. Videre brukes en vannbasert rens til å rense huden og porene mer i dybden og forebygge urenheter.

Forebygging

Koreansk hudpleie fokuserer på forebygging med beroligende og nærende produkter til huden. Her i Norge introduseres vi ofte til hudpleie når vi blir tenåringer og de første urenhetene gjerne dukker opp. I Korea derimot, lærer barn tidlig viktigheten av en god rens, fukt og solfaktor. Samtidig som barn blir eldre vokser også gjerne hudpleierutinen deres. Det er ikke uvanlig at en koreansk hudpleierutine består av opptil 10 steg. 

Ingredienser 

I koreansk hudpleie finner vi ofte spennende og innovative ingredienser som vi ikke ser like mye av i den europeiske eller amerikanske hudpleien. Man kan finne alt fra snegleslim til ginseng, centella asiatica og burot i flere koreanske hudpleieprodukter.

Solkrem

Her i Norge bruker vi gjerne solkrem om sommeren og når vi soler oss, men i Sør-Korea er det vanlig å bruke solkrem året rundt. Dette er fordi solkrem beskytter huden mot solskader samtidig som det forebygger fine linjer og pigmentflekker. I tillegg til solkrem bruker koreanere også paraply eller ulike hodeplagg for å beskytte huden mot solstrålene.

Flere steg og spesialtilpasset rutine

En koreansk hudpleierutine er ofte lenger enn det vi er vant med. Det er ikke uvanlig å bruke opp mot 10 ulike produkter. Selv om dette høres mye ut, så gir det også grunnlag for å forme rutinen slik du ønsker, og tilføre akkurat de ingrediensene din hud har behov for. Det er også filosofien bak koreansk hudpleie, at du skal tilføre den næringen og pleien huden din trenger.

For en som er helt ny til koreansk hudpleie  kan det fort bli litt overveldende. Vi har derfor laget en guide du kan følge for å komme i gang med koreansk hudpleie!

Start rolig

Koreansk hudpleie har et rykte på seg for å gjøre underverker med huden, og det kan vi si oss enig i. Likevel  kan det hende at når du først starter med en koreansk hudpleierutine, så vil huden reagere på en eller annen måte. Noen opplever raskt positive forandringer med at huden blir jevnere, fuktigere og mer balansert. 

Derimot er det også andre som opplever det stikk motsatte; huden føles varm, rød og man får kviser på steder man aldri har hatt urenheter før. Grunnen til dette er at huden lett kan bli overstimulert av for mange produkter og ingredienser på en og samme gang. Her er det viktig å introdusere huden for 2-3 produkter den første uken, før man utvider til flere steg. Start gjerne med rens, toner og fuktighetskrem, før du utvider med serum, masker, osv. Å være tålmodig vil lønne seg i lengden, for du kan gå glipp av en fantastisk sunn hud hvis du bestemmer deg for å gi opp for tidlig på grunn av overstimulert hud.

Om uhellet først er ute…

Om du allerede har kastet deg over din 10-stegs rutine og kjenner at huden har blitt overstimulert, anbefaler vi at du tar et par steg tilbake og kun bruker rens, toner og fuktighetskrem i noen dager til hudbarrieren har rukket å styrke seg. Her er det også lurt med et propolisserum eller en fuktighetskrem som inneholder centella asiatica. Vi anbefaler for eksempel å bruke  IUNIK Propolis Vitamin Synergy Serum sammen med PURITO Centella Green Level Recovery Cream.

Start med en dobbelrens

I ny og ne får vi henvendelser fra både kvinner og menn om vi kan anbefale kun ett produkt som vil fjerne urenheter samtidig som det glatter ut rynkene. Et slikt vidunderprodukt finnes ikke, og ønsker man fin, sunn og spenstig hud må man investere i en god hudpleierutine som man gjør morgen og kveld, hver dag.

En hudpleierutine starter med en god rens, og i koreansk hudpleie starter renserutinen med en oljerens etterfulgt av en vannbasert rens, også ofte kjent som skumrens. En oljerens kan komme i flere fasonger, som f.eks. i balmform som smelter inn til en oljete konsistens, eller ren olje. Denne skal bryte opp sminke, smuss og svette. Vår bestselgende oljerens blir solgt hvert 3. sekund verden over, og er BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm. Denne oljerensen tar vekk absolutt alt av sminke, i tillegg til at den bidrar til en jevnere hudtone.

Etter at du har renset ansiktet med en oljerens, påfører du en vannbasert rens på fuktig ansikt og masserer ytterligere. Det er her den viktigste renseprosessen foregår, fordi en vannbasert rens renser i porene og sørger for at urenheter som kviser og akne reduseres. En vannbasert rens fjerner også det oljerensen ikke har greid å ta vekk, men evner ikke å løse opp sminke. Derfor anbefaler vi at du bruker begge stegene for å få en dyprens av huden!

Det finnes utallige vannbaserte renser å velge imellom, og flere har andre egenskaper. Ikke kun å rense bort kviser, men også øke spensten i huden, falme pigmentflekker og jevne ut hudtonen. De fleste koreanske vannbaserte renser stripper heller ikke huden for dens naturlige oljer, slik at huden ikke føles stram og tørr rett etter rens. En fin vannbasert rens å starte med er COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser. Den er mild mot huden og renser skånsomt, men effektivt.

Eksfolier med måte og ikke hopp over toner

Neste steg i rekken er å eksfoliere, men dette er noe man kun gjør 1-2 ganger i uken for å ikke overstimulere huden. Her kan man fort bli ivrig og eksfoliere for mye og for hardt, som kan svekke hudbarrieren. Finn den eksfolieringsmetoden som passer deg best. I koreansk hudpleie skiller man mellom fysisk og kjemisk eksfoliering, hvor fysisk eksfoliering som oftest er  i form av en pad, eller partikler som salt, sukker, etc, som gir friksjon mot huden. 

En kjemisk eksfoliering er derimot en tyntflytende væske som inneholder eksfolierende syrer som f.eks AHA og BHA. En fysisk eksfoliering kan også inneholde syrer, så her er det viktig å lese på produktbeskrivelsen hva skrubben gjør. En av våre bestselgende kjemiske skrubber er COSRX AHA Whitehead Power Liquid med 7% AHA syre som holder døde hudceller unna på en effektiv måte.

Koreanske tonere er pH-balanserende, fuktighetsgivende og skal forberede huden på opptak av andre produkter som man påfører senere i en hudpleierutine. Mange reduserer også synligheten av kvisearr og gir en mer spenstig hud. Det vanligste er å påføre toner direkte med håndflatene og klappe inn alt til det absorberes helt, men man kan også bruke den sammen med en bomullspad. En pH-balanserende toner vi alltid anbefaler til nybegynnere er TIA’M My Signature Vita B5 Toner

Den mystiske essensen og behandlingssteget serum

Hvorfor skal man bruke essens? Essens er et steg flere ikke forstår vitsen med, men en essens inneholder ofte cellefornyende ingredienser som sørger for at huden holder seg jevn og sunn. De som alltid sliter med røde partier eller brune solflekker i ansiktet, bør vurdere å begynne med en essens. En essens bruker man ikke sammen med en bomullspad, den er det best å påføre direkte ved hjelp av håndflatene. Varm gjerne opp hendene ved å gni de raskt sammen og press håndflatene mot huden slik at essensen trekker godt inn.

Vår I’M FROM Mugwort Essence inneholder 100% burot (ingen spor av pollen) og vil tilføre huden masse fukt, og roe ned røde og irriterte områder. Den dufter lett av burot og trekker raskt inn i huden. Bestselgeren COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence er også et supert alternativ. Denne inneholder 96% filtrert sneglesekresjon som reparer og reduserer pigmentflekker og kvisearr, glatter ut rynker og gir en umiddelbar glød.

Etter at essensen er påført går man videre til et serum som fokuserer på dine hudbekymringer, enten det er rynker, kviser, slapp hud, eller kløe og rødhet. Det finnes et serum for alle, og det holder med et par dråper morgen og kveld. Dette påføres ved hjelp av fingrene. 

Om serumet kommer med en pipett, bruker man pipetten til å påføre et par dråper direkte på ansikt og hals før man masserer inn med fingertuppene. Vi anbefaler SKIN1004 Madagascar Centella Probio-Cica Intensive Ampoule for alle som ønsker å bekjempe aldring, og tilføre huden nok glød og spenst. Ønsker du heller et beroligende serum anbefaler vi enten REAL BARRIER Extreme Cream Ampoule eller SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule.

Sheetmaske eller wash-off maske?

Dette steget kan lett virke forvirrende, og det med god grunn. En sheetmaske eller wash-off maske behøver man ikke bruke etter serum-steget, heller rett etter dobbelrensen (og eventuelt skrubb) og før toner. Likevel har den fått en plassering midt i rutinen, for her velger man selv når og hvor man bruker en maske, det kan være uavhengig av en rutine, men vi anbefaler allikevel at du renser huden før du bruker en sheetmaske eller wash-off maske. 

Hvis du ønsker en beroligende sheetmaske kan vi anbefale Beauty Of Joseon Centella Asiatica Calming Mask. Om du heller liker en god wash-off maske som etterlater huden babymyk, hydrert og spenstig så anbefaler jeg I’M FROM Honey Mask.

Øyeområdet trenger også pleie

For all del, ikke glem øyeområdet – selv om du enda ikke har begynt å få rynker. En øyekrem varer som regel lenge siden du kun trenger en liten ert av produktet som du klapper inn på underøyeområdet med ringfingeren. Dette er for å påføre minst mulig trykk på dette delikate området. Vår populære øyekrem Beauty of Joseon Revive Eye Serum : Ginseng + Retinal fyller ut rynker og fine linjer, mens INNISFREE Green Tea Caffeine Bright Eye-Serum inneholder grønn te, koffein og niacinamid for å bidra til å lysne opp og jevne ut huden under øynene.

Dagkrem? Nattkrem? Sovemaske?

I koreansk hudpleie skilles det som regel ikke mellom dag- og nattkrem, men heller mellom fuktighetskrem og sovemaske. Flere merker har utviklet ulike typer fuktighetskremer som både påføres morgen og kveld, i tillegg til sovemasker som påføres etter eller i stedet for fuktighetskremen på kvelden. Disse sovemaskene har gjerne en gelaktig og lett konsistens som raskt trekker inn i huden, slik at man ikke griser til putetrekket. De er proppfulle med gode og pleiende ingredienser som behandler huden i dybden mens man sover. Resultatet er babymyk, beroliget og hydrert hud morgenen etter. 

En favoritt som både gir fukt, næring og jevnere hudtone er COSRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask. Masken inneholder 65% risekstrakt, en kjent ingrediens i koreansk hudpleie.

Høy solfaktor

Det sies at 80% av aldring skjer på grunn av eksponering for UV-stråling, og derfor anbefaler vi at man bruker et lag med høy solfaktor før man går ut hver morgen. Koreanske solkremer er spesielt utviklet for daglig bruk. De er lettvektige, tetter ikke igjen porer og fungerer ofte som primer under sminken. Alle våre solkremer inneholder både kjemisk og fysisk filter som betyr at man kan gå ut i solen uten å vente i en halvtime. En av våre favoritter som inneholder både kjemisk og fysiske filter er Purito Daily Go-To Sunscreen.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *