Hvordan stimulere den naturlige kollagenproduksjonen

Hva er kollagen?

Kollagen er den vanligste og viktigste proteingruppen i menneskers bindevev, og fungerer som en av de grunnleggende byggeklossene i huden, håret og andre deler av kroppen. Selve kollagenstruktruen er bygget opp av polypeptidkjeder, altså en kjede av aminosyrer. Sammen med elastin og hyaluronsyre sørger kollagen for holde huden fast, elastisk og spenstig. Den naturlig produksjonen vil likevel avta etterhvert som man blir eldre, og sammen med tap av fuktighet kan dette føre til aldringstegn som rynker, fine linjer og slappere hud. Heldigvis finnes det ulike grep man kan ta for å holde kollagennivåene så høye som mulig.

Forebyggende tiltak

På lik linje som med mye annet her i livet, er det å forebygge lettere enn å behandle. Den naturlige kollagenproduksjonen begynner faktisk å avta allerede i 25års-alderen, så jo tidligere man begynner å forebygge, jo bedre! Noe av det mest effektive man kan gjøre for å forhindre nedbrytningen av kollagen er å unngå skader fra frie radikaler. Dette innebærer først og fremst å bruke godt med solfaktor og beskytte seg mot solskader fra UV-stråler. Samtidig finnes det også andre årsaker til tap av kollagen, som for eksempel alkohol, røyking, stress og et høyt sukkerinntak. En sunn og balansert livsstil er altså ikke bare godt for kropp og sjel – huden vil også ha stor glede av dette!

Kollagen-boostende ingredienser

Retinol

Retinol er en form for A-vitamin, og er en av de mest effektive aktive ingrediensene for å stimulere hudens kollagenproduksjon. Stoffet penetrer nemlig det ytterste hudlaget (epidermis) og til en viss grad helt ned til lærhuden (dermis), og setter i gang en syntese hos fibroblastene. Dette fører igjen til at produksjonen av kollagen øker, i tillegg at skadelige enzymer som kan bryte ned kollagenet blokkeres. Siden retinol ofte kan være ganske sterkt mot huden og i noen tilfeller føre til rødhet og tørre områder, er det lurt å bygge opp hudens toleranse gradvis. Vi anbefaler COSRX sitt Real Fit Retinol Serum som er mildt nok til ikke å skape irritasjon, men likevel gir synlige resultater.

Peptider

Peptider er også en ingrediens man virkelig bør merke seg dersom man ønsker en ungdommelig og elastisk hud. Peptider er nemlig kjeder av aminosyrer, altså stoffet som kollagen består av. Det er også disse som sender signaler til hudcellene om å produsere mer kollagen når nivåene synker. Dette betyr at når man påfører et produkt med peptider vil kroppen få “beskjed” om å begynne å produsere mer kollagen. Noen av våre favorittprodukter med peptider er nyhetene fra SNP sin peptidkolleksjon. Produktene består av Peptaronic Amoule Mask, Peptaronic Toner og Peptaronic Cream som alle inneholder 6 ulike typer peptider. I tillegg inneholder de også hyaluronsyre som er helt super for å holde på fuktighet og bevare kollagenet, vinn – vinn!

Snegleslim

Snegleslim er en av de store trendene som har kommet for å bli innen koreansk hudpleie. Dette er på grunn av ingrediensens mange gode egenskaper, som for eksempel evnen til å glatte ut hudteksturen, samt redusere arr, fine linjer og pigmentering. På toppen av alt dette bidrar snegleslimet også til å stimulere kollagenproduksjonen og cellefornyelsen i huden. En av våre holy-grails og all-time-favourites er COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence og COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream, som inneholder over 90% snegleslim og passer helt ypperlig sammen. Et annet godt alternativ er  SOME BY MI Snail Truecica Miracle Reapair Cream som også innholder både peptider og ceramider sammen med snegleslimet.

Vitamin C

Et annet viktig vitamin som spiller en stor rolle i hudens kollagenproduksjon er vitamin C. Ikke bare er det fullt av antioksidanter som gir beskyttelse og forebygger tap av kollagen, men vitaminet er også nødvendig i selve produksjonsprosessen. I tillegg virker det også faktisk som et slags lim som binder kollagenfibrene sammen. Vårt mest effektive og høyest konsentrerte C-vitamin serum er NEOGEN DERMALOGY Real Vita C Serum med hele 22% C.-vitamin. Ønsker man et litt mildere serum er PURITO Pure Vitamin C Serum med 5% C-vitamin midt i blinken. Som en ekstra bonus gir C-vitamin også en naturlig og fantastisk sunn glød!

AHA-syre

Alpha hydroxy acid eller AHA-syre har etterhvert blitt kjent for sin enestående evne til å fjerne døde hudceller, bekjempe urenheter og bidra til en glatt hudoverflate. Det mange kanskje ikke vet er at denne syren også stimulerer kollagenproduksjonen dersom man bruker den jevnlig. På samme måte som med retinol aktiveres en syntese hos fibroblastene, som setter i gang produksjonsprosessen. AHA-syre er altså et glimrende alternativ for deg som ønsker å jobbe med huden på flere områder! COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid er en klassiker hos oss, og inneholder hele 7% AHA-syre i form av glykolsyre.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *