Fungal akne, milia eller whiteheads – hvordan behandle disse?

Vi får ofte henvendelser om hvordan man kan behandle hvite nupper på huden – men det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal behandle dem, hvis man ikke helt vet hva det kommer av. Tre vanlige årsaker til hvite nupper eller kviser kan være fungal akne, milia eller whiteheads. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen og har samlet noen tips til hvordan du kan behandle de ulike nuppene! 

En av grunnene til at man bør finne ut hva det er som forårsaker nuppene på huden, er for å finne riktig behandling. Fungal akne, milia og hvite hudormer oppstår av ulike grunner og må derfor også behandles ulikt. 

Fungal akne

Hva er fungal akne?

Fungal akne er i utgangspunktet ikke er type akne, men kan ofte forveksles med kviser. Fungal akne forårsakes av gjærsoppen malassezia. Det medisinske navnet er Malassezia folliculitis (eller Malasezzia folikullitt på norsk) og er rett og slett betennelse i hårsekkene. Som regel oppstår det på overkroppen eller i hodebunnen, men noen ganger også i ansiktet.

Malasezzia folliculitis oppstår i grupper, og er typisk liten og uniform i størrelsen. Disse kan gjerne klø, noe som skiller dem fra andre kviser. De er gjerne rødlige og vil ikke ha et “hode” med puss, og vanlige hudpleieprodukter mot akne vil nødvendigvis ikke hjelpe til med å behandle fungal akne. For å være helt sikker på at kvisene eller nuppene skylles fungal akne, anbefaler vi å få hjelp av lege eller hudpleier. 

Hvordan behandle det?

Alle har naturlig Malazessia på huden, men problemet med infeksjon kommer når det blir for mye av det. Vanlige årsaker er fukt, for eksempel fuktig klima, stramme klær som ikke puster, eller at man for eksempel ikke dusjer fort nok etter en svett treningsøkt. Har du gått på antibiotika kan dette også føre til en ubalanse i hudens bakterieflora og bidra til overvekt av Malassezia. 

Når det kommer til å behandle fungal akne, anbefaler vi at du tar kontakt med legen din, da hvilken behandling som fungerer kan være individuelt. Ofte vil reseptbelagte kremer eller medisiner være riktig behandling. Noen ting du kan gjøre selv for å forebygge nye utbrudd og ikke irritere huden ytterligere er blant annet: 

  • Bruk løsere klær hvis utbruddet er på kroppen
  • Dusj rett etter trening og unngå badstue eller fuktige omgivelser 
  • Bytt til en sjampo mot flass som inneholder zinc pyrithione
  • Unngå produkter med mye oljer, fettsyrer og femterte ingredienser

Milia

Hva er milia? 

Milia er små hvite nupper som vanligvis oppstår i områder med tynn hud, for eksempel rundt øyepartiet. Det er i hovedsak to årsaker til hvorfor noen får milia – den ene er under-eksfoliering slik at det blir en opphopning av keratin, mens den andre er bruk av feil produkter. Gjerne ligner milia små harde cyster, og det går ikke an å klemme ut puss eller “poppe” dem, til tross for at de kan minne om hvite hudormer i utseende.

Hvordan behandle milia?

Milia kan være vanskelig å behandle selv, men vi anbefaler å bruke en mild kjemisk eksfoliering som for eksempel Bio-Peel Gauze Peeling Green Tea. Ta ut en pad og trykk lett på området med milia. Dette kan du gjøre 1-2 ganger i uken for å unngå overeksfoliering. Et annet tips er å bytte ut øyekremen eller fuktighetskremen din til et produkt som har lettere konsistens. Eventuelt kan du ta en pause fra øyekremen din for å se om det er denne som forårsaker utbruddet. 

Hvite hudormer / whiteheads

Hva er hvite hudormer? 

I motsetning til fungal akne som gjerne er mer rødlige, er hvite hudormer små, harde nupper på huden som enten er hvite eller gule. Hvite hudormer, eller whiteheads, går under kategorien komedonal akne og er det som kalles for lukkede komedoner. Disse oppstår som regel grunnet oppsamling av døde hudceller, smuss og olje som tetter igjen porene. Hvis de ikke behandles kan de også utvikle seg til røde, inflammerte kviser. Det anbefales ikke å klemme på disse – selv om det gjerne kan friste. Hvite hudormer er på sin side litt enklere å behandle enn fungal akne og milia. 

Hvordan behandle hvite hudormer? 

For å behandle hvite hudormer er det viktig å forebygge at døde hudceller, smuss og olje blir liggende på huden og at porene tettes igjen. Derfor anbefaler vi å følge en god renserutine tilpasset din hud, og dobbel rense huden hver kveld. Vi anbefaler PURITO From Green Cleansing Oil, som smelter bort selv den tyngste sminke, produktrester, overflødig talg og smuss som samler seg opp i løpet av en lang dag. Bruk denne i kombinasjon med en vannbasert rens som for eksempel Snail & Azulene Low pH Cleanser som renser i dybden og inneholder beroligende ingredienser som panthenol og snegleslim. 

Et av de mest effektive grepene man kan ta for å bli kvitt hvite hudormer er å eksfoliere huden. Vi anbefaler å velge en toner som eksfolierer huden gjennom kjemisk peeling, og her er AHA-syre helt supert. AHA-syre, eller alfahydroksysyre, fjerner effektivt både døde hudceller og annet smuss samtidig som hudens fuktighet bevares.

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid er et av COSRX sine mest populære produkter. Den inneholder 7% AHA-syre i form av glykolsyre, og vil derfor rense porene på en skånsom måte. Denne kan brukes selv av sensitiv hud, og vil i tillegg bidra til en spenstigere, glattere og jevnere hud.

Oppsummering

Hvite nupper på huden kan komme av mange ulike årsaker – alt fra fungal akne eller milia til hvite hudormer. Fungal akne og milia kan være litt vanskelig å behandle, og det er derfor anbefalt å få hjelp av lege eller hudpleie for å beskreftet hva det er som forårsaker nuppene, og få riktig behandling. Hvite hudormer oppstår gjerne på grunn av tette porer grunnet oppsamling av døde hudceller, smuss og olje. Disse kan lettere behandles med en god renserutine og for eksempel en kjemisk eksfoliering med AHA-syre.  

FÅ 10%

Bli med i vår kundeklubb og få 10% på hele butikken. Du samler også poeng på alle bestillinger og produktomtaler, og mottar vårt nyhetsbrev med tilbud, nylanseringer, og informative artikler med hudpleietips.

Medlemskap
SkinClub er et gratis medlemskap for kunder av SkinSecret.no.

Nyhetsbrev
Som medlem av SkinClub vil du bli påmeldt vårt ukentlige nyhetsbrev hvor vi vil holde deg oppdatert med relevante nyheter, tilbud og din poengsaldo. Avmelding fra nyhetsbrevet fører også til utmelding av SkinClub.

Poeng
Poeng kan opptjenes gjennom kjøp av produkter på SkinSecret og andre aktiviteter som beskrevet på https://www.skinsecret.no/skinclub. Poeng som ikke er benyttet innen 2 år vil utløpe.

Verdikuponger
Poeng kan veksles inn i verdikuponger, med konverteringskurs 1 poeng = 1 krone. Verdikupongene kan kun benyttes til å få rabatt i handlekurven ved kjøp på SkinSecret.no og kan ikke løses inn i kontanter på andre måter. Verdikuponger er personlige og kan ikke overdras til andre. Tapte verdikuponger erstattes ikke. Du kan til enhver tid holde deg oppdatert på din poengsaldo på Din Konto https://www.skinsecret.no.

Personlig informasjon
Medlemskapet opprettes basert på informasjon oppgitt i tidligere bestillinger hos SkinSecret, og det lagres navn, epost, telefonnummer og adresse. Ut over dette vil medlemmet kunne oppgi ytterligere informasjon og preferanser om ønskelig. Disse data vil primært benyttes for å gi mulighet for å samle opp poeng ved kjøp og aktiviteter, og sekundært for å tilby en handleopplevelse med tilpasset informasjon og produktutvalg.

Personvern
Våre til enhver tid gjeldende regler for personvern finnes på: https://www.skinsecret.no/personvern/

Avslutte medlemskapet
Medlemskapet løper til du kontakter oss på kontakt@skinsecret.no, eller melder deg av nyhetsbrev for SkinClub. Ved mistanke om misbruk eller ulovlig aktivitet forbeholder SkinSecret seg retten til å trekke tilbake opptjente poeng og avslutte medlemskapet. Ved avslutning av medlemskapet vil dine personopplysninger bli slettet senest etter 3 uker.

Endring av medlemsvilkår
SkinSecret forbeholder seg retten til å endre vilkårene for SkinClub, med varsel om endring i medlemsvilkår på https://www.skinsecret.no/skinclub én måned før endringen trer i kraft. Gjeldende vilkår er til enhver tid tilgjengelige på https://www.skinsecret.no/skinclub/

eller les vilkår for SkinClub