Alt du trenger å vite om hudens pH verdi

De aller fleste har hørt om hudens pH-verdi, men det mange kanskje ikke vet er at en ubalanse i hudens pH-verdi kan være årsaken til mange hudproblemer. I denne artikkelen vil jeg lære deg mer om hudens pH-balanse og hvordan din renserutine og toner kan bidra til en sunnere og mer motstandsdyktig hud.

Hva er pH?

pH-skalaen er en måleskala fra 0 til 14 som angir om et produkt er surt, nøytralt eller basisk. Det nøytrale punktet er 7 og verdier over 7 er basiske mens verdier under 7 er sure. Det sies at den gjennomsnittlige (friske og sunne) huden har en pH-verdi på rundt 5.5, men kan variere fra 4.5 til 6.2. Dette innebærer altså at hudoverflaten er litt sur. Bakterier, virus og andre mikroorganismer trives ikke i et surt miljø og vil dermed holde seg borte. Overhuden er altså vår naturlige beskyttelsesbarriere og kalles syrekappen. Denne består av fettstoffer og fuktbindene stoffer og vil beskytte huden mot ytre påvirkninger og fuktighetstap.

Hvilken pH-verdi har huden din?

pH-verdien avhenger gjerne av hudtypen vår. En fet hud har ofte en lavere pH (4-5) fordi den inneholder mye fett og melkesyrer. Tørr hud mangler både fett og surhet, noe som gjør at den vanligvis har en pH-verdi opp mot 6-7.  Man sier altså at fet hud er surere enn tørr hud. Oppleves huden bra og du ikke har noen spesielle hudproblemer er som regel pH verdien i balanse. En riktig pH verdi holder nemlig huden frisk og gjennomfuktet med en bevart elastisitet. Er huden derimot tørr og kløende kan man mistenke at pH-balansen er forstyrret. Hvis man da renser huden med for sterke renseprodukter trenger huden hjelp med å bli sur igjen og det er hensiktsmessig og bytte til mildere og mer skånsomme renser med pH verdi rundt 5.5.

En toner balanserer pH-verdien

Har du noen gang lurt på hva en toner egentlig gjør for huden din og hvorfor den bør være en del av din daglige rutine? Vi har nå slått fast at hudens pH verdi optimalt burde ligge på rundt 5, for at ikke forurensning skal trenge inn og også for å hindre uttørking innenfra. Vann har en pH verdi på 7 og er altså noe mer basisk enn hudens pH. Vann vil derfor forstyrre hudens naturlige pH og det er derfor noen av oss kan føle oss tørre i huden rett etter dobbelrensen. Her skal toneren gjøre sin oppgave – å hjelpe huden med å gjenopprette denne balansen slik at huden blir noe surere igjen. En toner har også som oppgave å fjerne rester fra rens og klargjøre huden for neste steg i rutinen.

Hvilken toner skal du velge?

En toner finnes i en rekke varianter og for alle typer hudutfordringer. Under vil jeg gi en oversikt over hvilken toner som passer best for din hudtype eller hudtilstand. Felles for alle er at de balanserer pH-verdien og klargjør huden for videre behandling.

Fet hud

Er det i hovedsak overdreven oljeproduksjon du sliter med, vil Isntree Green Tea Fresh Toner være et godt valg. Den har en pH-verdi på rundt 5.8. Ikke bare er dette en fuktighetsgivende toner med gunstige antioksidanter og vitaminer, men den vil også regulere talgproduksjonen ved hjelp av tannin og naturlige planteekstrakter.

pH Balancing Toner fra TOUN28 vil også være et utmerket valg for både kombinasjonshud og fete hudtyper. Den har en helt ideell pH-verdi på 5.5, og i tillegg naturlig vitamin C og AHA fra hibiskusblomsten. Dette vil sørge for at huden din får en finere og jevnere hudtone.

Akneutsatt hud

Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner er nok allerede kjent for mange av dere, men visste du også at den har en pH-verdi på 5.5? Det gjør det til en super toner som er skånsom nok til at den kan brukes hver dag i behandlingen av kviser og urenheter.

Ønsker du et enda mildere alternativ bør du gå for The Plant Base AC Clear Pure N Skin Toner, som er spesielt utviklet for sensitiv aknehud. Den balanserer pH-verdien i huden og beroliger inflammasjon med sitt innhold av hele 90% centella asiatica.

Sensitiv, rød og irritert hud

Purito lager noen av de beste produktene for sensitiv hud, mener vi. Prøv for eksempel Centella Green Level Calming Toner, som har en pH-verdi på 5.5. Nøkkelingrediensene i denne toneren er 10% centella asiatica, samt panthenol og allantoin til å berolige irritert hud og styrke hudbarrieren. Har du veldig sensitiv hud og helst ønsker et produkt fri også for essensielle oljer kan du teste ut Centella Unscented Toner fra samme merke. Den har de samme gode egenskapene som originalen, og en pH-verdi på 6.1.

Fuktfattig og tørr hud

For hud som mangler fukt er hyaluronsyre så absolutt ingrediensen å se etter. Isntrees Hyaluronic Acid Toner inneholder hele 50% av tre forskjellige typer hyaluronsyre, og gir derfor fukt i flere lag. Den har en noe tykkere konsistens enn vanlige tonere, men trekker likevel raskt inn i huden. Med en pH-verdi på 5.5 vil denne toneren passe alle hudtyper, både tørre og dehydrerte.

En annen toner som vil hjelpe tørr hud er The Plant Base Nature Solution Hydrating Bamboo Water, som også inneholder pleiende oljer. Med 86% bambusekstrakt virker den også anti-inflammatorisk og beroligende på irritert hud, perfekt hvis du har litt sår hud etter en ubalansert hudbarriere. pH-verdien er 5.7.

Moden hud

Sioris Feel So Fresh Toner har en pH-verdi på 4.7 og inneholder 85% økologisk sitrusfrukt fra den vulkanske Jeju-øya. Dette gjør den full av naturlig vitamin C som jevner ut hudtonen og stimulerer kollagenproduksjonen, i tillegg til at den har naturlig BHA som gir en skånsom eksfoliering. Sammen med planteekstraktene og hyaluronsyren utgjør dette en oppfriskende og fuktighetsgivende toner med en positiv effekt på grov hud som mangler glød.

d’Alba Piedmont Peptide No-Sebum Balancing Toner, som med sitt innhold av BHA-syre forhindrer overdreven talgproduksjon og renser ut porene. Passer for alle hudtyper, men spesielt voksen og/eller sensitiv hud.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *