Alt om pigmentflekker og hvordan bli kvitt disse

Hyperpigmentering er et svært vanlig men potensielt frustrende og sjenerende hudproblem. Brunaktige pigmentflekker kan dukke opp hvor som helst på huden, tilsynelatende ut av det blå. Dessverre er det ikke like fort gjort å få dem til å forsvinne igjen, men med en god dose tålmodighet og riktig behandling kan pigmentflekker blekne med tiden. Vi forklarer hva pigmentflekker egentlig er, hva de kommer av og hvordan man kan bli kvitt dem.

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker er et hudproblem som kan ramme alle hudtyper i alle aldre. Dersom man har dette oppdager man gjerne små “flekker” på huden som ikke matcher resten av hudtonen. De kan minne om ekstra store fregner, men i motsetning til fregner er ikke dette en genetisk karakteristikk, men en tilstand som oppstår. Det finnes også ulike typer pigmentflekker og man kan faktisk ha forskjellige typer samtidig. Vi skiller dem hovedsaklig inn i melasma, leverflekker og seboreisk keratose (talgvorter). Melasma er spesielt vanlig hos kvinner og kjennetegnes ved at pigmentforandringene er symmetriske og ofte lokalisert på kinn, hake, overleppe og panne. Leverflekker og talgvorter er vanlig på huden hos eldre, men man kan også få det tidligere. Som oftest dukker disse opp i ansiktet, på hendene og på overkroppen.

Årsaker til pigmentflekker

Hvorfor pigmentflekker oppstår er et sammensatt spørsmål og det kan være flere ulike grunner. Hormonforandringer kan ofte spille en stor rolle, og er det for eksempel snakk om melasma er gjerne hormonforandringer som følge av graviditet eller prevensjonsmidler årsaken. Mørke flekker kan også oppstå som følge av kvisearr eller andre skader på hud på huden. En annen årsak er UV-stråling fra sollys og uansett hva pigmentflekkene kommer av vil soleksponering kunne forverre dem og gjøre dem mørkere.

Behandling

Selv om pigmentflekker kan være vanskelige å hanskes med, er det ikke umulig å bli kvitt dem. Som med alt annet finnes det ingen mirakelkur som gir deg flunkende ny hud over natten, men enkelte ingredienser fungerer godt for å redusere synligheten og jevne ut hudtonen på sikt.

Lakrisrot

Produkter som inneholder lakrisrot er et supert tilskudd for deg som ønsker å behandle pigmentering. Lakrisrot kan nemlig forhindre produksjonen av tyrosinase, et enzym som har en sentral rolle i hudens produksjon av melanin (stoffet som danner pigmentflekkene på huden). Både ACWELL Licorice pH Balancing Advance Serum og ACWELL Phyto Active Balancing Cream har lakrisrot som en av sine nøkkelingredienser. I tillegg inneholder både serumet og kremen også niacinamide, en aktiv ingrediens som bidrar til å lysne og jevne ut huden.

AHA-syre

Å gi huden en kjemisk eksfoliering er noe av det mest effektive man kan gjøre for at ny, frisk hud skal dannes. AHA-syre stimulerer hudens celleproduksjonen og kan derfor gi en jevnere hudtone og ha lysnende effekt på pigmentering. COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid inneholder AHA-syre fra eplevann og er effektiv, men mild. COSRX Refresh AHA/BHA Vitamin C Daily Toner inneholder en kombinajson av AHA- og BHA-syre, samt vitamin C som også en super ingrediens å implementere for å redusere pigmentering.

Snegleslim

Det er ikke uten grunn at snegleslim er av de aller mest populære ingrediensene innen K-beauty. Denne superingrediensen har nemlig mange fordeler, og en jevnere hudtone med mindre arr og pigmentflekker er en av dem. Også de med sensitiv hud kan nyte godt av denne ingrediensen, og den har både beroligende og helbredende egenskaper samtidig som huden får en natulig glød. Vi elsker COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence og COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream. Serumet og kremen er gode hver for seg, men fungerer også helt fantastisk sammen dersom man ønsker optimal effekt.

Husk solfaktor!

Solfaktor bør brukes hver dag hele året uansett for å ta vare på huden. Men dette er også spesielt viktig om du sliter med pigmentflekker, nettopp fordi UV-stråler kan forverre tilstanden. I tillegg er det også ekstra viktig å huske på dersom du bruker produkter som inneholder AHA-syre. Vi anbefaler THANK YOU FARMER Sun Project Light Sun Essence SPF50+ PA+++, som har en lettvektig konsistens og gir godt med fuktighet.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *