Chuseok – en koreansk høsttakkefest
Denne uken har Korea feiret en av landets største årlige høytider, nemlig Chuseok. Chuseok (추석), også kjent som koreansk høsttakkefest, er en av de viktigste høytidene i Sør-Korea, og feires over tre dager. Sammenlignet med norske høytider, kan Chuseok kanskje bli beskrevet som “Koreas jul”. Dette er en tid for å feire familie og fellesskap, hedre forfedrene og vise takknemlighet for en rik innhøsting. Det er også en sjelden gang hvor små bedrifter stenger dørene og tar seg tid for å slappe av.
Historisk Bakgrunn
Chuseok har dype røtter i Koreas historie, og dens opprinnelse går flere tusen år tilbake. Tradisjonene rundt Chuseok er knyttet til landbrukssamfunnet i Korea, hvor gode avlinger var avgjørende for overlevelse. Høytiden var en anledning til å takke gudene for en god avling, samt å hedre forfedrene som hadde bidratt til familiens velstand.
I moderne tid er feiringen blitt en tid for tilværelse med nære og kjære, og mange sørkoreanere reiser tilbake til sine hjembyer for å tilbringe tid med familien. Dette fører til et av de største reisemønstrene i landet i løpet av året. Togbilletter blir utsolgt på minutter, og en vanligvis 4-timers biltur fra nord til sør i landet blir 7,5 timer lang når over 35 millioner mennesker skal reise samtidig.
Tradisjonelle ritualer
En av de mest sentrale skikkene under Chuseok er “charye” (차례), et ritual hvor familier samles for å tilby mat og drikke til sine forfedre. Bordet blir fylt med en rekke tradisjonelle retter, inkludert ris, frukt, fisk og kjøtt. Noen legger også til sine forfedres personlige favoritter, men alltid uten hvitløk, vårløk eller chili, da disse vil jage bort forfedrenes ånder.
I likhet med nordmenn i julen, er det også mange som besøker gravstedene til sine forfedre. Her bruker de tid på å stelle og vedlikeholde gravstedene, fjerne ugress og gjøre gravene ryddige. Dette ritualet er en viktig måte å vise respekt for de avdøde og sørge for at de hviler i fred. I koreansk folkereligion sies det at om forfedrenes ånder er ufornøyde med noe vil det oppstå ulykke og familiekonflikter. Derfor er disse ritualene ikke bare for å minnes de avdøde, men også for å beholde familieroen og fremtidig velstand.
Skikker og feiring
Mat er også en viktig del av Chuseok, og hjemmelaget riskaker følger med mattradisjonen. “Songpyeon” (송편), en type dampet riskake fylt med søtt fyll som sesamfrø, røde bønner eller kastanjenøtt. Det sies at songpyeon symboliserer høsten og takknemlighet. Riskakene blir formet og dekorert i flere farger, og det sies at de som lager vakre songpyeon vil få vakre døtre. Det er altså den “perfekte” prøven for mødre å gi sine svigerdøtre.
Mat som gave til nære og kjære er også stort ved Chuseok. Den amerikanske hermetiserte skinken “spam” har dype røtter i Korea som luksus provisjon under Koreakrigen, og deres gavesett er noen av de mest populære. Tunfisk, frukt og hudpleiesett er også vanlig å gi. Bedrifter gir også ofte gaver til sine ansatte og businesspartnere. De allerede folksomme togene og bussene på vei hjem fra jobb føles derfor alltid litt ekstra fullpakket rett før Chuseok, når alle arbeiderne tar med seg pakker og gaver fra jobben.
Oppsummering
Koreas chuseok er landets store høsttakkefest, og kan sammenlignes med julen i Norge. Feiringen, som varer i tre dager, er en tid for å ære forfedrene, feire familien og takke for en god innhøsting. Tradisjonelt inkluderer chuseok ritualer som “charye”, hvor familier tilbyr mat til forfedrene, og besøker gravsteder for å vise respekt. Mat spiller en sentral rolle, med spesielle retter som “songpyeon” og gaver som spam, frukt og hudpleie. Feiringen er en viktig del av koreansk kultur og identitet, og tilbyr verdifull tid med nære og kjære i en ellers hektisk hverdag.