Den ultimate guiden til C-vitamin

Når det kommer til ingredienser i hudpleie er det noen som gjerne får mer oppmerksomhet enn andre. Vitamin C er nok en ingrediens mange har hørt om, og med god grunn. Dette er nemlig en aktiv ingrediens, som vil si at den har en dokumentert effekt på huden. Men hva er egentlig C-vitamin, hvordan bør den brukes og hvilke egenskaper har den? Vi har laget den ultimate guiden med alt du trenger å vite om denne superingrediensen!

Hva er C-vitamin?

C-vitamin er et viktig næringsstoff som spiller en sentral rolle blant annet i veksten av hudceller og deres evne til å reparere seg selv. Kroppen klarer imidlertid ikke å produsere vitamin C på egenhånd, og denne kraftige antioksidanten kan derfor enten inntas via mat eller påføres i et hudpleieprodukt. Som ingrediens i produkter er det ofte i form av askorbinsyre, men det finnes også andre former for vitamin C.

Egenskaper i hudpleie

Beskyttelse mot frie radikaler

Som sagt er det ikke uten grunn at C-vitamin har blitt en populær ingrediens i hudpleieverden. Ingrediensen har nemlig flere forskjellige gode egenskaper som forbedrer huden på ulike områder. Men den er kanskje aller mest kjent for sin evne til å beskytte huden mot skader fra frie radikaler. Vi eksponeres daglig for den type frie radikaler som kalles reaktive oksygenforbindelser og disse finner man blant annet i oksygen, UV-stråler, sigaretter, stress og luftforurensing. De er ikke veldig snille mot huden og kan skade både det ytterste hudlaget (dermis), fuktighetsbarrieren og hudteksturen, samt forstyrre cellefunkjsonen og danne misfarging. Heldigvis hjelper C-vitamin til med å beskytte huden mot nettopp disse, noe som gjør den til en helt ypperlig anti-age ingrediens!

Stimulerer kollagenproduksjonen

Kollagen er et bindestoff som er med på å opprettholde struktur og fasthet i huden, og gi oss en ungdommelig og spenstig hud.  Kroppen produserer dette naturlig, men produksjonen avtar med tiden og det er derfor huden gjerne blir slappere etterhvert som vi blir eldre. Vitamin C bidrar til å stimulere denne kollagensyntesen, slik at produksjonen vedlikeholdes så lenge som mulig og rynker og fine linjer forebygges.

Jevner ut hudtonen

C-vitamin hjelper også til med å lysne mørke flekker og pigmentering etter for eksempel kvisearr. Samtidig vil også ny misfarging forebygges ettersom produksjonen av pigmenter bremses. Ikke nok med at hudtonen jevnes ut over hele ansiktet; vitamin C etterlater også huden med en strålende frisk glød!

Slik bruker du det

C-vitamin kan brukes på forskjellige måter og tilsettes gjerne som ingrediens i ulike produkter. Dersom man ønsker full effekt kan man gjerne bruke et C-vitmain serum, da disse ofte har en høyre konsentrasjon på mellom 10-25%. I utgangspunktet kan de aller fleste hudtyper bruke C-vitamin, men husk på at det er individuelt for alle hva huden tåler. Har man sensitiv hud bør man starte med å tilvende huden gradvis, eller eventuelt teste ut et produkt med en mildere konsentrasjon av ingrediensen.

Med tanke på C-vitaminens fantastiske evne til å beskytte mot frie radikaler passer det helt ypperlig å implementere den i morgenrutinen, slik at huden beskyttes gjennom dagen. C-vitamin kan kombineres med de fleste ingredienser, men det kan være lurt å være oppmerksom på pH-verdien til produktene som skal kombineres. For eksempel kan både retinol, AHA- og BHA-syre ofte ha en høyere pH-verdi enn C-vitamin, og de kan derfor øke og senke hverandres pH-verdi. En god idé er derfor å bruke disse ingrediensene annenhver dag, eller en om morgenen og en om kvelden dersom det er en differanse på over 1.0-2.0 i pH-verdien. Den eneste ingrediensen som ikke bør kombineres med C-vitamin er benzoylperoxid. Dette er ikke fordi det er farlig på noen måte, men fordi de kan nøytralisere hverandre slik at produktene får dårligere effekt.

 

Våre favoritter med C-vitamin

ELEVEN HUESDAY The C Vitamin Concentrate

Denne nyheten har allerede rukket å føye seg inn i rekken som en av våre store favoritter! ELEVEN HUESDAY The C Vitamin Concentrate er et høykonsentrert C-vitamin serum og gir derfor en god effekt. På ingredienslisten finner vi også retinol, niacinamide og massevis av andre vitaminer. Midt i blinken for deg som ønsker et skikkelig anti-age serum som gir en jevn og glødende hud!

PURITO Pure Vitamin C Serum

Dersom du har sensitiv hud og ønsker et litt mildere C-vitamin serum anbefaler vi PURITO Pure Vitamin C Serum, som inneholder 5% C-vitamin. Det er mildt og skånsomt mot huden, samtidig som man får nyte godt av C-vitaminens egenskaper. I tillegg inneholder serumet hyaluronsyre som fukter godt og gir en plumpet og frisk finish.

SNP Prep Vitaronic Toner Pad

Til slutt har vi SNP Prep Vitaronic Toner Pad. Disse toner padsene passer godt for deg som ønsker å implementere C-vitamin i en annen form enn serum. De andre ingrediensene består blant annet av hyaluronsyre, niacinamide og panthenol som trekker dypt inn i huden, binder fuktighet og gir en skikkelig oppkvikker til gusten hud. Padsene kan også gjerne brukes sammen med et av de andre serumene om man ønsker.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *