Eksfoliering for din hudtype

Eksfoliering er et viktig steg i hudpleierutinen, og kan gi synlige forbedringer på både hudteksturen og hudtonen. I tillegg er eksfoliering effektivt for å holde kviser og urenheter unna, og gi huden et friskt og sunt utgangspunkt. Når du skal velge eksfoliering er det lurt å ta hensyn til hvilke hudtype man har. På denne måten er det enklere å velge riktig form for eksfoliering og ikke minst unngå overeksfoliering. Vi forklarer hva du bør tenke på når det kommer til eksfoliering og anbefalinger til ulike hudtyper og hudtilstander!

Ulike typer eksfoliering

I hovedsak skiller vi mellom to ulike typer eksfoliering; fysisk skrubb og kjemisk peeling. Fysisk skrubb “skraper” vekk døde hudceller ved hjelp av små, fine partikler som for eksempel granulat av sukker, riskorn eller salt. Kjemisk peeling derimot virker ved å “løse opp” hudcellene og gjøres som oftest ved hjelp av syrer som AHA, BHA og PHA. Denne metoden er mer skånsom enn fysisk skrubb, fordi man unngår friksjon mot det ytterste hudlaget. Det finnes også produkter som kombinerer fysisk og kjemisk eksfoliering, for å gi en optimal effekt.

Bruker du riktig eksfoliering for din hudtype?

Som med alle andre hudpleieprodukter spiller hudtype en viktig rolle. Det er med andre ord ikke slik at “one size fits all”, og tørr hud kan for eksempel ha behov for et annet eksfolieringsprodukt enn fet hud.

Kombinasjonshud

Kombinasjonshud preges ofte av en høyre oljeproduksjon i T-sonen, og litt tørrere hud i U-sonen. COSRX sine One Step Original Clear Pad inneholder 70 pads som er dyppet i 1% BHA, en syre som har evnen til å trekke ned i porene, løse opp talg og eksfoliere i dypden. Siden kombinasjonshud ofte kan være tørr i noen områder inneholder padsene også vann fra pillbark som eksfolierer huden skånsomt uten å tørke den ut.

Normal hud

Dersom du har normal hud kan du i utgangspunktet velge og vrake i de fleste eksfolierende produkter. Som regel har normal hud også en relativt høy toleranse, og man kan derfor fint velge en skrubb med fysiske partikler. Likevel bør man være litt obs når det kommer til fysiske skrubber, noen skrubb-produkter kan nemlig slite på huden og være for sterke for alle hudtyper.

Vi anbefaler BANILA CO Clean It Zero Brightening Peeling Gel til deg med normal hud. Peeling gelen eksfolierer, jevner ut og hydrerer alle hudtyper. Den inneholder blant annet Mandarin Orange ekstrakt som vil etterlate huden med en jevn og frisk glød! Perfekt om huden føles litt gusten ut nå i høstværet. 

Fet hud

For fet hud er BHA-syre en særlig god ingrediens. Den vil nemlig hjelpe til med både å fjerne døde hudceller, men også løse opp overflødig talg og balansere hudens oljeproduksjon.

COSRX BHA Blackhead Power Liquid er en kjemisk peeling som inneholder hele 4% BHA-syre som gir en grundig behandling av huden. Den vil hjelpe til med å holde hudormer, nupper og kviser unna, og balanserer hudens oljeproduksjons!

Tørr hud

For tørr hud er det AHA-syre som er den beste matchen. Molekylene i AHA-syre trekker til seg vann, og vil derfor hjelpe til med å holde huden hydrert samtidig som tørr og flassende hud eksfolieres vekk.

Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner : AHA + BHA er en mild og lett toner som vil gjerne døde hudceller som enkelt kan oppstå på en tørr hudtype. Toneren inneholder 2% AHA og 0,5% BHA og kan derfor brukes daglig for å fjerne døde hudceller og rense porene, uten at den vil irritere huden din ytterligere.

Akneutsatt

Så har vi akneutsatt, som ikke er en egen hudtype, men som gjerne har lettere for å bli irritert under eksfoliering. Her er det skånsomme produkter som gjelder, og fysiske skrubber kan man med fordel ofte styre unna.

Vi anbefaler COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, en toner som til enhver tid jobber med å holde kviser og akne unna. Med 0.1% naturlig AHA og BHA eksfolierer den skånsomt bort døde hucdeller og renser godt i dypden, for å unngå nye akne- eller kviseutbrudd. Toneren vil også hjelpe til med å jevne ut hudtonen hvis du har en ujevn hudtekstur.

Sensitiv hud

Sensitiv hud, som også er en hudtilstand og ikke en hudtype, er det fint med en skånsom peeling for ikke å irritere huden ytterligere.

NEOGEN Bio-Peel Gauze Peeling Green Tea inneholder 30 pads med en eksfolierende effekt, som er en skånsom, men effektiv måte å få bort døde hudceller. Hovedingrediensen i padsene er grønn te som er en effektiv antioksidant som beskytte huden mot ytre påvirkning og samtidig virker anti-inflammatorisk på irritert hud. Perfekt til en sensitiv hud!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *