Fordelene med salisylsyre

Salisylsyre kan omtales som alle urenheters erkefiende og er en av de beste ingrediensene som finnes om man ønsker å bekjempe akne. Vi forklarer nøyaktig hva salisylsyre gjør for huden og hvilke fordeler den bringer med seg!

Dette er salisylsyre

Salisylsyre, også kalt betahydroksysyre (BHA-syre), utvinnes fra pilbark og er det vi kaller for en eksfolierende syre. Mange kjenner kanskje også til den eksfolierende syren alfahydroksysyre (AHA-syre), og selv om begge syrene er supre ingredienser fungerer de litt forskjellig i hudpleieprodukter. Rent kjemisk ligger forskjellen mellom de to i selve molekylet, hvor det i salisylsyre er to karbonatomer som skiller syren fra hydroksy-delen, mens det i alfhydroksysyre kun er et karbonatom som skiller mellom dem.

Bakgrunnen for denne lille kjemi-timen er å forstå hvordan salisylsyre fungerer på huden. Den kjemiske strukturen er nemlig viktig fordi det er den som gjør salisylsyren oljeløselig. Det vil si at den evner å pentetrere dypere ned i porene enn vannløselige forbindelser, som alfahydroksysyre. Begge syrene fjerner døde hudceller, men salisylsyren jobber på et dypere nivå og løser opp olje nedover i porene.

Fordelene med salisylsyre i hudpleie

Salisylsyrens unike evne til å trenge dypt ned i huden er nettopp det som gjør den så effektiv mot urenheter. Døde hudceller og talg som tetter igjen porene løses opp, samtidig som den også har en anti-inflammatorisk effekt og vil hjelpe betente kviser med å forsvinne fortere. Dette gjør også ingrediensen til et kraftig våpen mot både sorte og hvite hudormer (blackheads og whiteheads). Salisylsyren er med andre ord svært effektiv når det kommer til å behandle og forebygge alle former for kviser og urenheter, og den anti-inflammatoriske effekten gjør den til en god match også for deg med betent akne eller rosacea.

Hvordan bruke salisylsyre

Dersom du ikke har brukt salisylsyre tidligere anbefaler vi å begynne i det små, og trappe opp bruken gradvis. Selv om dette er en god og effektiv ingrediens, kan det faktisk bli for mye av det gode. Dersom man bruker syren for hyppig eller har veldig sensitiv hud, kan man oppleve bivirkninger som irritasjon og tørrhet. Dette kommer også an på produktets konsentrasjon og hudtype, så ta hensyn til hva huden din tåler. For noen går det helt fint å bruke salisylsyre daglig, mens for andre passer det kanskje best med annenhver dag.

Kan man kombinere salisylsyre med andre ingredienser?

C-vitamin

I utgangspunktet er det ingenting i veien for å bruke C-vitamin og salisylsyre sammen, og ofte kan disse ingrediensene faktisk finnes sammen i et produkt. Men dersom du selv skal kombinere to ulike produkter med salisylsyre og C-vitamin, er det verdt å vite at disse to gjerne har en forskjellig pH-verdi. Det er ikke farlig for huden, men salisylsyren kan forstyrre C-vitaminens pH-verdi og dermed gjøre den mindre effektiv.

Retinol

Skal helst ikke kombineres med salisylsyre. Både retinol og salisylsyre er effektive ingredienser, men kan være sterke mot huden. Dersom de påføres samtidig risikerer man å irritere huden. Du kan likevel gjerne bytte på dersom du ønsker begge ingrediensene i din rutine, for eksempel ved å bruke retinol 5 kvelder i uken og salisylsyre 2 kvelder i uken.

Alfahydroksysyre (AHA)

Disse kan kombineres dersom produktene ikke har en alt for høy konsentrasjon, men her gjelder det å være oppmerksom. Med tanke på at begge syrene er eksfolierende bør man være obs på å unngå overeksfoliering. Dersom du ønsker å bruke begge syrene kan du gjerne se etter et produkt som inneholder begge to.

Vi anbefaler

COSRX AC Collection Calming Foam Cleanser

Dette er en av våre mest populære vannbaserte renser, og den er alfa og omega for å holde kviseutbruddene i sjakk. Den er likevel skånsom mot huden og kan fint brukes daglig.

COSRX BHA Power Liquid 

Denne toneren inneholder 4% naturlig BHA-syre, og er et godt valg dersom du ønsker å se resultater effektivt. Begynn med å tilvende huden gradvis for å bygge opp toleransen, og husk alltid solfaktor om du påfører produktet om morgenen.

COSRX Master Patch

En annen av våre superfavoritter og et hemmelig våpen mot kviser. Dette er et kviseplaster som kan brukes både om natten og om dagen for at kvisen skal forsvinne raskere. Salisylsyren jobber i dybden med å eliminere infeksjonen og trekker overflødig talg ut av den tilstoppede poren.

KLAVUU Body Spray

Dersom du sliter med kviser og hudormer på kroppen, er dette produktet for deg. Misten sprayes ganske enkelt på problemområdet og så gjør salisylsyren jobben sin med å motvirke urenhetene. Lett som en plett!

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *