Hva bør jeg spise for å få fin hud?

Mat har i mange kulturer blitt brukt for å forbedre huden i hundrevis av år, både gjennom topisk bruk, som for eksempel gjennom hudpleiemasker av eggehviter, olivenolje eller å bruke agurk over øynene for å redusere hevelser, og gjennom dietter. Men hvor mye sannhet ligger i frasen «skjønnhet starter innenfra»? Vi har pratet med Anna Bakka, som er utdannet klinisk ernæringsfysiolog ved Universitet i Oslo, for å få svarene.

Huden er kroppens aller største organ, og for både huden og kroppens del er et sunt, og ikke minst variert, kosthold viktig. Det er også viktig å påpeke at det ikke finnes en mirakelingrediens eller matvare som på mirakuløst vis løser alle hud- eller helseproblemer. I kroppen foregår det hele tiden prosesser som er avhengig av ulike næringsstoffer som vi må få i oss gjennom dietten. Likevel sier Anna at det ikke er nødvendig å ta dyre kosttilskudd:

«Hårvitaminer, eller kollagen, og trender som å drikke sellerijuice, sitronvann eller juice generelt for å «detoxe» kroppen er tull. Vanlig mat er mer enn godt nok!»

 

Samtidig minner hun på at det er lurt å unngå røyking, som gir dårligere blodsirukasjon, fører til at blodkarene trekkes sammen, man får gjerne en grålig og gusten hudfarge, og man får også rynker raskere. Man bør heller ikke drikke for mye alkohol.

Har du en variert diett og fokus på å spise frukt og grønt, både fet og mager fisk, nøtter, frø, og lignende, kan helt vanlig mat gi deg alt du trenger. Et unntak er vitamin D, som er særlig viktig for benhelsen, men også for hudens del. I Norge er solen vår viktigste kilde til denne vitaminen, men mange nordmenn får ikke i seg nok vitamin D, spesielt i vintermånedene når solen ikke er sterk nok. Da kan et alternativ være å ta et tilskudd, eller å øke inntaket av fet fisk, som er en super kilde til både vitamin D og omega 3-fettsyrer. Uansett bør man være påpasselig å ikke overdrive solingen – UV-stråler står tross alt for opp til 80% av hudens aldring, og enda viktigere: opptil 90% av hudkrefttilfellene, ifølge Kreftforeningen.

Det er også viktig å drikke nok vann, men Anna sier at det spesielt er unge jenter som tar rådet om å drikke mye vann litt for bokstavelig. I stedet anbefaler hun å bruke tørsten som utgangspunkt for hvor mye du trenger.

«Det finnes også lite dokumentasjon på at ekstra væske gir mer fukt og elastisitet i huden, selv om noen få studier tyder på at det potensielt kan gi litt mer fukt i det ytterste laget av huden, spesielt blant de som drakk lite på forhånd».

 

Altså, kort oppsummert: drikk vann, men ikke overdriv inntaket! Det fører egentlig bare til at man går unødvendig mye på toalettet.

«Det er uten tvil bra for både huden og resten av kroppen å spise mye frukt og grønnsaker gjennom dagen», sier Anna. Å spise mer frukt og grønt er noe mange av oss kan bli mye bedre på. De inneholder nemlig tusenvis av aktive stoffer som kan forebygge sykdom, men også bremse aldringsprosessen. Men her legger hun igjen vekt på viktigheten av å spise et variert kosthold totalt sett: ulike typer frukt og grønnsaker inneholder ulike stoffer, men inneholder ikke alt av viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Hva så med vegetarianere og veganere?

Spesielt de om unngår å spise kjøtt og fisk, kan det være gunstig å ta tilskudd av vitamin D. For å få i seg nok omega 3-fettsyrer, anbefaler hun linfrøolje, soyaolje, rapsolje og valnøtter, og eventuelt tilskudd av de lange og essensielle fettsyrene EPA og DHA. Av veganske alternativer, er det nesten bare alger som gir deg disse fettsyrene direkte.

Anna oppmoder også at for vegetarianere og veganere er det generelt viktig å lese seg opp på hva andre næringsstoffer du kan få for lite av, og henviser spesielt til helsemyndighetene sine nettsider (helsenorge.no).

Annas gode tips for sunn hud (og kropp generelt):

  1. Spis variert og velg fullkornsvarer, frukt, bær, grønnsaker, belgvekster, fisk (både fet og mager) og fiskeprodukter. Usaltede nøtter, frø, kjerner og magre meieriprodukter bør også inngå daglig
  2. Drikk nok vann, men ikke overdriv
  3. Vær fysisk aktiv 30 minutter hver dag og sov nok
  4. Unngå røyking og for mye alkohol
  5. Bruk høy solfaktor og unngå overdreven soling

For flere gode tips og fakta om kosthold og ernæring, følg gjerne instagramkontoen til Anna her: @ernaeringsfysiologanna

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *