Hvordan bygge en fuktighetsgivende rutine

Huden ser sunnere og mer spenstig ut når den er godt mettet med fukt. I koreansk hudpleie er det vanlig å påføre hudpleieprodukter i tynne lag for å bygge opp dyp og vedvarende fukt i huden. I dag forklarer jeg hvordan du på best måte bygger opp fuktigheten lagvis slik at huden ikke blir dehydrert og stram utover dagen.

Vi snakker ofte om hvor viktig det er å gi huden din nok fukt uansett hvilken hudtype du har. Når du bruker produkter som har fuktighetsgivende ingredienser vil dette helpe med å øke fuktnivået i hudoverflaten slik at den ikke blir dehydrert. Påfør produktene i rekkefølgen tynnest til tykkest konsistens, slik sørger du for at produktene trekker raskere og dypere inn i huden. Se for deg at ansiktet er som en svamp: om den allerede er fuktig vil den lettere absorbere produktene, men er svampen tørr vil tykkere produkter som eksempelvis kremer bli liggende på overflaten uten å trekke inn.

Hvilke ingredienser bør du se etter?

1. Humectants (fuktgivere)

Humenctants, eller fuktigivere, absorberes dypt inn i huden og har også evnen til å trekke til seg fuktigheten i enten luften eller huden. Hvis det ikke finnes fuktighet på hudoverflaten eller i luften så kan disse ingrediensene forsiktig trekke vann bort fra huden, og man ender opp med enda tørre hud – derfor er det viktig å bruke humectants riktig. Humectants kan og bør brukes av alle hudtyper.

Eksempler på humectants: glyserin, hyaluronsyre, panthenol, sodium PCA

2. Emollients (mykgjørere)

Emollients får huden til å føles smidig og myk ved å fylle inn sprekker i hudbarrieren. Slik føles huden mer spenstig, og mange opplever også at porer, fine linjer og rynker kan bli mindre fremtredende ved bruk av produkter med emollients. De aller fleste hudtyper kan ha nytte av dette, men de med oljete hud bør være forsiktige og heller prøve seg frem til de finner en god match.

Eksempler på emollients: sheasmør, squalane/squalene, jojobaolje, fettsyrer og lipider (eks: ceramide), silikoner

3. Occlusives (okklusiver)

Den siste er okklusiver, som ofte ligger mer på toppen av hudoverflaten for å lukke inn fukten og forhindre at fuktigheten fordamper. Hvis fukt i form av vann fordamper kan dette føre til dehydrert hud, som igjen kan føre til en rekke utfordringer for huden. Også fete hudtyper bør være påpasselig med fuktighetskrem helt sist i rutinen, og det er ikke noe i veien for å bruke en fetere krem i kveldsrutinen og en lett oljefri gel om morgenen.

Eksempler på okklusiver er: squalane/squalene, stearic acid, lecithin, lanolin, silikner, cetyl alkohol, mineralolje

Hudpleierutine for fuktet hud

Mild rens

Start rutinen med en mild rens som ikke stripper huden for dens naturlige oljer. La gjerne huden være litt våt etter rens, tørk kun av rundt øynene og under haken slik at vannet ikke drypper overalt og du kan se hva du gjør. Min favoritt er ACWELL Bubble Free pH Balancing Cleanser som ikke skummer og skånsomt renser huden. I mine øyne er dette den perfekte morgenrensen.

Toner eller essens med humectants

Det neste steget vil være å bruke en toner eller tyntflytende essens før huden har blitt helt tørr. Velg et produkt som inneholder glyserin, hyaluronsyre eller lignende, rett og slett noe med humectants som trekker fukten godt ned i huden. Påfør gjerne toneren eller essensen i flere lag for ekstra fukt, mellom 3-7 lag er fint. Mine to favoritter for tiden er ISNTREE Hyaluronic Acid Toner Plus som jeg påfører med kun 1 lag, og en mer tyntflytende toner SIORIS Feel So Fresh Toner som jeg påfører i 3-5 lag, avhengig av hvor mye tid jeg har. Trikset er å ikke bruke lang tid mellom lagene, slik at huden ikke rekker å tørke ut. Det kan føles litt uvanlig til å starte med, men etter at du har gjort det et par ganger vil det føles helt naturlig.

Serum med humectant

Velg så et serum med en humectant, som for eksempel The Plant Base Waterfull Moist Balanced Hyaluronic Acid 100 som består av hele 100% hyaluronsyre. Du kan også benytte deg av dobbelserum-metoden hvis du ønsker det, legg da serumet med den tynneste konsistensen først – med mindre du bruker pH-avhengige produkter som f.eks. vitamin C, eller andre sterke aktive ingredienser som retinol. Bruk da den aktive ingrediensen først. Om du foretrekker et serum med lavere innhold av hyaluronsyre anbefaler jeg COSRX Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule.

Fuktighetskrem eller ansiktsolje med emollients og occlusives

Avslutt rutinen med en fuktighetskrem som fukter huden godt og som også lukker inn all fukten. Du kan også lukke inn fukten ved hjelp av en ansiktsolje, bruk da oljen etter fuktighetskremen. Selv om du har oljete hud kan det være gunstig å bruke en egen nattkrem som er litt fetere enn dagkremen, og se gjerne etter reparerende ingredienser som ceramider og andre fettsyrer. Slik lar du huden få hvile og regenerere over natten. Som dagkrem anbefaler jeg ISNTREE Hyaluronic Acid Moist Cream for de med tørr hud og ISNTREE Hyaluronic Acid Aqua Gel Cream til de med fet hud og kombinasjonshud. Begge disse inneholder også hyaluronsyre som vil gi enda dypere fukt, i tillegg til okklusiver som squalane fra oliven. Som nattkrem liker jeg å påføre SIORIS You Look So Young Night Cream med flere pleiende oljer som lukker inn fukten og forhindrer den i å fordampe mens man sover.

Sterk hudbarriere

Sist men ikke minst er det viktig med en sterk hudbarriere. Lite fukt i huden fører til en svekket hudbarriere, og hvis den er svekket vil huden ha vanskeligheter med både å trekke til seg og holde på fukt. I tillegg til å gi huden fukt i flere lag, pass også på at du ikke overeksfolierer og at du bruker høy solfaktor på dagtid. Min favoritt for tiden og vår bestselger er PURITO Centella Green Level Unscented Sun. Ved å følge disse pekepinnene når du bygger opp hudpleierutinen din, vil også produkter med aktive ingredienser som vitamin C, retinol og AHA/BHA virke bedre.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *