Hvordan gjenopprette en svekket hudbarriere?

Har du opplevd at huden din er varm og rød? Kanskje den til og med er vond å ta på, eller at det svir i huden når du påfører produkter? Da opplever du nok sensitivitet i huden på grunn av en svekket hudbarriere, uten at dette nødvendigvis betyr at du har en sensitiv hud. I dag forklarer vi hvordan du går frem for å gjenopprette en svak hudbarriere.

Hvorfor er hudbarrieren så viktig?

Hudbarrieren er rett og slett det øverste laget av huden, og er en slags beskyttende hinne. Den består av hudceller og stoffer som ceramider, kolesterol og fettsyrer som binder det hele sammen. Å ha en velfungerende hudbarriere er viktig både med tanke på beskyttelse fra eksterne stressfaktorer som klima, forurensing og mikrober, men den regulerer også fuktnivået, slik at huden holder seg sunn, myk og spenstig. Tross hudbarrierens viktighet, er den også svært ømfintlig og blir lett skadet.

Vanlige tegn på en ødelagt hudbarrie er at du plutselig opplever:

  • Irritert og rød hud (du rødmer lett)
  • Svie, for eksempel etter en varm dusj eller ute i kald luft
  • Flassete, tørr eller dehydrert hud
  • En røff tekstur, gusten hud
  • Akneutbrudd

Sensitiv hud eller svekket hudbarriere?

Noen er født med en svakere hudbarriere og har da fra naturens side en sensitiv hud, mens andre får svekket hud og opplever sensitivitet i perioder. Dette kan skyldes hormoner, bruk av medisiner, eller forandringer i temperatur og klima. Kanskje du blir fortere rød og sår i kald og tørr vinterluft? Tenk også godt over hvilke hudpleieprodukter du bruker. Mange av de mest populære produktene inneholder aktive ingredienser. Noen ganger brukes produktene feil, eller de kan rett og slett være for sterke for huden din. Dette kan resultere i rød, sviende, varm og hissig hud som er vond å ta på.

Mistenker du at du har en svekket hudbarriere, bør du først og fremst kutte ut alt av aktive sterke ingredienser som syrer, vitamin C og retinol. En periode bør du også droppe skrubb og la huden hvile. Videre bør du strippe hudpleierutinen din helt “back to basics” og bare bruke en mild rens eller toner, en pleiende fuktighetskrem og solfaktor på dagtid. Ingredienser det er spesielt lurt å se etter er beroligende centella asiatica, ceramider som styrker hudbarrieren, og propolis, som styrker og roer ned huden.

Anbefalt rutine til en svekket hudbarriere

Som tidligere nevnt bør du først og fremst kutte ned rutinen til de tre viktigste stegene: mild rens, fuktighetskrem og solfaktor på dagtid. Når du kjenner at huden begynner å komme seg, noe som kan ta opp mot 1 måned, er det på tide å bygge opp hudbarrieren. Dette er produktene vi anbefaler:

Rens

Bruker du sminke kan det være lurt å dobbelrense huden på kvelden, først med en oljerens og så med en vannbasert rens. Purito From Green Cleansing Oil og PURITO From Green Deep Foaming Cleanser er to supre valg. Disse vil ikke tørke ut huden din, men skånsomt rense bort smuss og sminke fra huden.

For å unngå å strippe huden for dens naturlige oljer, kan du bytte ut rensen din på morgenen med en styrkende og pleiende toner. ACWELL Licorice pH Balancing Cleansing Toner gir godt med fukt og pleie til en sliten og tørr hud. Påfør toneren på en bomullspad og dra den forsiktig over huden. De gir en følelse an ev ren og frisk hud, uten å tørke ut hudbarrieren. Produserer huden din mye talg i løpet av natten kan du eventuelt rense med en mild, vannbasert rens. 

Essens

NEOGEN Real Ferment Micro Essence er en tynn og lett essens som inneholder hele 93% fermenterte og effektive probiotiske ingredienser som bifida lysate og filtrert saccharomyces ferment. Ingrediensene har en god effekt på å forbedre hudens kvalitet og vil gi en spenstigere, fuktigere og jevnere hud. Denne trekker raskt inn i huden, og gir massevis av fukt og pleie. Takket være innholdet av bjørkesevje og risekstrak, styrker denne hudbarrieren og øker elastisiteten i huden.

Serum

Centella Asiatica er en av våre favoritter når det kommer til å styrke en svekket hudbarriere. SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule har et høyt innhold av centella asiatica, som både gir fukt og pleier huden, samtidig som den styrker hudbarrieren. Et ypperlig serum når hudbarrieren er svekket.

Fuktighetskrem

Når det gjelder fuktighetskrem er det viktig å finne en som passer din hudtype, og vi anbefaler at du ser etter en krem som inneholder ceramider. Vår favoritt er helt klart COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream, som passer ypperlig til tørr og dehydrert hud. Har du en litt fetere hudtype kan du bruke den som en pleiende nattkrem og heller velge en lettere dagkrem, som for eksempel SKIN1004 Madagascar Centella Cream.

Solfaktor

Beskytt deg mot UV-strålene med en god solfaktor. ROUND LAB Birch Juice Moisturizing Sun Cream SPF50+ PA++++ beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, som kan skade huden og gjøre den mer sensitiv og rød. Solkremen inneholder Birch Tree Sap som består av mineraler, enzymer, proteiner og antioksidanter, som sammen pleier huden og gir godt med fukt. Perfekt for en svekket hudbarriere som trenger litt ekstra kjærlighet!

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *