Hvordan bruke AHA- og BHA- syre i din hudpleierutine!

Et av spørsmålene vi får ofte og som alltid går igjen er hvordan man skal bruke bruke AHA- og BHA-syrer. Med tanke på at disse eksfolierende syrene er sterke mot huden er nok mange vant til å bli advart mot å bruke dem for mye. Men hvor mye er egentlig for mye? Vi gir deg en innføring i bruk av de to populære syrene.

Slik fungerer AHA- og BHA-syre på huden

AHA-syre (alpha hydroxy acid) og BHA-syre (beta hydroxy syre) er aktive syrer, og er noen av de mest populære og trendy hudpleieingrediensene. Dette er fordi de gjør en helt fantastisk jobb med å fjerne døde hudceller fra hudoverflaten. De kan brukes hver for seg, men ofte kombineres de i et og samme produkt for å få fordelene fra begge to. De er nemlig litt forskjellige, og mens AHA-syre er vannløselig, er BHA-syre fettløselig. AHA-syre passer best til hud med tørre områder og som trenger å friskes opp. BHA-syre passer derimot supert til fet hud fordi den virker nedover i porene og løser opp olje og talg. Du kan lese mer om hva AHA- og BHA-syre er i denne artikkelen!

Kan man bruke flere produkter med AHA- og BHA-syre i samme rutine?

Her er svaret ja, men med modifikasjoner. Når det kommer til bruk av eksfolierende syrer er det veldig individuelt hva huden tåler, så det er ikke bare et fasitsvar. Har man for eksempel hud med normal toleranse vil man som regel fint kunne bruke renseprodukter som inneholder både BHA og AHA, for så å påføre en toner med en av syrene. Det spiller nemlig også en stor rolle hvor sterk konsentrasjon det er snakk om, og om produktet vaskes av eller blir værende på huden.

Skal du kombinere flere produkter med eksfolierende syrer i samme rutine er det likevel lurt å lese produktenes bruksanvisning nøye og følge med på hvordan huden din reagerer. Har du sensitiv hud for eksempel, er det lurt å være ekstra oppmerksom og ikke gå for hardt ut når du først begynner å bruke enten AHA eller BHA. Et godt alternativ kan være å se etter et produkt som inneholder begge deler, for eksempel COSRX Refresh AHA/BHA Vitamin C Daily Toner eller COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner. Disse er begge effektive, men også skånsomme mot huden.

Hvor ofte kan man bruke AHA og BHA?

Hvor ofte man kan bruke eksfolierende syrer kommer også helt an på type produkt og hudtype. Les på produktet hva som er anbefalt bruk, og begynn alltid gradvis med et nytt produkt. Noen produkter er milde nok til daglig bruk, mens andre har en maksgrense på 1-4 dager i uken.

Vi anbefaler

BHA

Ønsker du et produkt med kun BHA syre er COSRX sin BHA Blackhead Power Liquid storfavoritt hos oss! Med 4% naturlig BHA-syre eksfolierer denne skånsomt bort døde hudceller og reduserer synligheten av porer. Sliter du med store porer eller urenheter som kviser og hudormer er denne et godt valg. Vi anbefales å ikke bruke denne mer enn 2-3 dager i uken.

AHA

Hvis du har tør hud kan AHA være et godtvalg. COSRX sin AHA 7 Whitehead Power Liquid eksfolierer huden skånsomt samtidig som den tilfører massevis av fukt. Denne passer også fint til sensitiv hud.

AHA og BHA

Om du ønsker å bruke en blanding av AHA- og BHA-syre hver dag, kan du for eksempel gå for dobbelrens-kombinasjonen BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm Pore Clarifying og COSRX AC Calming Foam Cleanser. Dette er en mild, men effektiv dobbeltrens rutine som fint kan brukes hver dag.

Hva skal jeg gjøre hvis huden blir irritert?

Hvis du opplever at huden føles irritert, rød, sviende eller begynner å flasse kan den være overeksfoliert. Da bør du gi huden en pause og velge milde, beroligende produkter. Velg gjerne en fuktighetskrem med ceramider som kan være med på å bygge opp hudbarrieren, og prøv å holde rutinen så enkel som mulig. Det er også lurt å unngå å rense huden mer enn nødvendig.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *