Slik behandler du huden etter skin purging

Begrepet skin purging har vokst frem i hudpleieverden og blir stadig mer utbredt. Tilstanden kan minne om små kviser, og kan fort se ut som et kviseutbrudd ved første øyekast. Vi forklarer hva skin purging egentlig er og hvordan det skiller seg fra standard kviseutbrudd. I tillegg gir vi noen tips for å roe ned huden når det oppstår.

Dette er skin purging

Skin purging er ganske enkelt en reaksjon på en spesifikk aktiv ingrediens som stimulerer hudens cellefornyelse. Noen ingredienser kan bidra til at hudcellene regenerer fortere enn de ville gjort naturlig, og urenheter “tvinges” til overflaten. Urenhetene som oppstår er altså et resultat av en renselsesprosess hvor huden kvitter seg med døde hudceller, og spesielt kan eksfolierende syrer, vitamin C og retinol sette i gang denne prosessen. Heldigvis er skin purging midlertidig, og det varer som regel kortere enn et vanlig kviseutbrudd. I det hele tatt er skin purging et tegn på produktet faktisk virker og har en effekt på huden din, og det er ingen grunn til frike helt ut.

Kviseutbrudd vs. Skin purging

Når du legger et nytt produkt til rutinen din er det viktig å huske på at ikke alle reaksjoner nødvendigvis er skin purging. Noen ganger hender det at produkter faktisk bare skaper irritasjon eller tetter igjen porene, og da er det snakk om et kviseutbrudd. Dersom huden reagerer på et nytt produktet kan det altså enten være skin purging, eller rett og slett et ordentlig kviseutbrudd. For å avgjøre hva det er du har med å gjøre finnes det noen kjennetegn som skiller de to hudtilstandene fra hverandre.

  • Lengde: Som sagt er livsspannet til urenheter som følge av skin purging kortere enn vanlige kviseutbrudd. Dersom du har begynt med et nytt produkt og huden din fortsatt reagerer etter 4 uker, kan det være et tegn på at dette produktet ikke fungerer så bra for akkurat din hud.
  • Lokasjon: Når huden purger vil urenhetene som regel dukke opp i typiske problemområder. Har du fått kviser på et sted du aldri har hatt det tidligere? Da er er det mest sannsynlig ikke skin purging.
  • Aktive ingredienser: En annen faktor du kan ha i bakhodet er hvilke aktive ingredienser det nye produktet inneholder. Skin purging er som regel et resultat av eksfolierende syrer som AHA og BHA, samt retinoider. Om huden reagerer på produkter som for eksempel en fuktighetsgivende olje, solkrem, sminke eller andre produkter som potensielt kan tette porene, kan det være snakk om et tradisjonelt kviseutbrudd.

 

Hvordan behandle det?

Når det kommer til behandling av skin purging, er ikke svaret så veldig spennende. Det beste du kan gjøre er nemlig, kjedelig nok, å vente til det går over. Avhengig av hudens utgangspunkt vil en purge ofte gå over i løpet av 2 til 3 uker. Likevel finnes det noen tips til hvordan du kan gjøre effekten av purgingen litt mindre irriterende:

  1. Unngå å pirke – det kan gjøre vondt verre
  2. Pass på å hold huden hydrert
  3. Ha tålmodighet. Husk at når huden purger betyr at i utgangspunktet at produktet fungerer slik det skal.

Dersom du mistenker at hudens reaksjon ikke er purging, og urenhetene ikke gir seg med tiden bør du stoppe å bruke produktet umiddelbart. Forsøk å gi huden en liten pause og fokuser kun på rutinens grunnleggende produkter i en periode (rens, fuktighetskrem og solkrem), til huden har stabilisert seg.

Kort oppsummert

Når det oppstår urenheter som et resultat av høyere cellegenerering etter introduksjon av et nytt hudpleieprodukt, kalles det skin purging. Disse urenhetene kan ligne på kviser, men tilstanden varer som regel kortere enn et kviseutbrudd og gir seg vanligvis i løpet av noen uker. Ingredienser som typisk kan føre til skin purging er vitamin C, retinol og AHA- og BHA-syrer. Dersom man opplever dette er det aller best å vente til urenhetene forsvinner av seg selv, og ikke gjøre noen endringer i rutinen. Om reaksjonen ikke gir seg innen 4 uker og minner mer om et vanlig kviseutbrudd, bør man imidlertid stoppe bruken av produktet.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *