Lenas historie: Konsekvensene av solskader og møtet med hudkreft
Vi i SkinSecret snakker ofte om hvor viktig det er å beskytte huden mot farlige UV-stråler for å unngå solskader. Dette handler først og fremst om å ta vare på helsen, da dette kan føre til alvorlige konsekvenser. I følge kreftforeningen har opp mot 90% av alle tilfeller av hudkreft sammenheng med UV-stråler (ultrafiolette stråler) fra sol og solarium. Vår hudterapeut Michaela fikk personlig erfare dette da hennes mor Lena ble rammet av hudkreft i 2003. Michaela deler morens historie og kommer med sine råd både som sertifisert hudterapeut og hudkreft pårørende.
Lenas historie
For mamma begynte hele karusellen med et lite sår på nesetippen. Først trodde hun det var på tide å bytte dagkrem, og prøvde dette uten hell. Videre forsøkte hun med kortisonsalve, som egentlig bør unngås i ansiktet så langt det er mulig. Dette fungerte heller ikke og såret begynte etterhvert å sprekke opp og blø. I lange perioder prøvde hun å teipe over såret, men hun skjønte til slutt at det var på tide å oppsøke lege. Det var da alt begynte, og hun fikk vite at det var basalcellekreft og en svulst på nesetippen. Hun måtte opereres umiddelbart. Etter den første operasjonen stod kirurgen og holdt henne i hånden mens hun fikk se seg selv i speilet. Speilbildet var uten nese og hun besvimte av synet som møtte henne.
Før mamma ble syk. Etter operasjon.
Konsekvensene av sykdommen innebar blant annet at hun måtte opereres i ansiktet og andre deler av kroppen flere ganger. Hun har hatt åpne sår og ingen nese, og det har tatt over ti år å prøve å gjenoppbygge ansiktet til moren min. Hun kommer aldri til å bli den samme igjen, men står i dag sterkt og stødig med begge bena på bakken.
Slik ser mamma ut over ti år senere, med rekonstruert nese.
Soling og solvett
Personlig kan jeg til en viss grad forstå idealet om å være brun. Man føler seg ofte litt friskere og mer komfortabel når man har litt farge, og det finnes så klart en balansegang. Solens stråler kan også være gunstige for helsen, like fullt som de også kan være skadelige. Det er derfor viktig at man begrenser soling og beskytter seg med klær, skygge og solkrem. Jeg anbefaler virkelig ingen å sole seg i et solarium med mindre det er for et medisinsk formål som kontrolleres av de som spesialiserer seg på dette.
Vær påpasselig når du soler deg og bruk hodet; påfør godt med solkrem, opphold deg mye i skyggen og ikke sol deg i de verste timene når solen er på sitt høyeste. Man får faktisk finest farge når man beveger seg rundt og får litt svakere stråler, for eksempel gjennom parasollen. Mange tror at rødhet er det som skal til for å bli brun, og at det ikke er farlig så lenge det ikke svir alt for mye. Men dersom huden er blitt rød og sviende har du faktisk har du pådratt deg en førstegrads forbrenning, og skaden på huden er allerede gjort. Man bør altså unngå å bli rød i det hele tatt. Mitt aller beste råd er å ALLTID bruke solkrem, hele året uansett vær 🙂
Skrevet av Michaela, datter til Lena.