Min nieses koreanske Doljabi-seremoni

I Korea ble det før i tiden sett på som en stor milepæl om barnet overlevde sin første bursdag grunnet sult, fattigdom og sykdom. Den viktigste begivenheten i bursdagsfeiringen, også kalt “dol”, var “doljabi”. En tradisjon som fortsatt blir praktisert i Korea og av koreanske familier verden over. Kort fortalt er “doljabi” en seremoni hvor det blir plassert 8-10 gjenstander foran barnet hvorav alle representerer ulike skjebner. Den gjenstanden barnet plukker opp først er det som kommer til å sette føringen for hvilken skjebne barnet kommer til å få.

Min doljabi-opplevelse

Jeg var så heldig å være til stede på min nieses ett års-dag, og som den koreanskfrelste tanten jeg er arrangerte jeg en “doljabi” for henne, både fordi jeg synes det er en veldig fin tradisjon og samtidig noe underholdende og lærerikt for de andre gjestene i bursdagsselskapet. Jeg valgte 9 ulike gjenstander som jeg plasserte på gulvet i en halvsirkel før hun ble sluppet løs midt på gulvet slik at hun fritt kunne gå til den gjenstanden hun ønsket først.

Gjenstandene

Disse gjenstandene valgte jeg og hver av de representerer ulike vei/karrierevalg i livet:

  1. Eple: Lykkelig liv
  2. Mikrofon: Entertainer/karriere innen underholdningsbransjen/kjendis
  3. Hyssing: Langt liv
  4. Bok: Lærer/professor
  5. Datamus: Ingeniør/karriere innen teknologi
  6. Treningsbånd: Idrettsutøver/ karriere innen trening
  7. Penn: Akademiker, forfatter
  8. Neglelakk: Karriere innen skjønnhet og velvære
  9. Pengesedler: Et liv med rikdom

doljabi-koreansk-kultur-skinsecret-koreansk-hudpleie-2

Hvilken gjenstand valgte hun?

Det var stort ståhei og engasjement rundt seremonien og alle hadde sin favorittgjenstand de ønsket at hun skulle plukke opp først, men niesen min var fast bestemt, nølte ikke et sekund og gikk direkte bort til sin favorittgjenstand som var: et eple! Hun plukket den opp med et luresmil om munnen mens alle stod og klappet og hoiet av begeistring. Og hun slapp ikke taket på eplet med det første, mest fordi hun ønsket å spise det. Allikevel var alle fornøyde med at doljabi-skjebnen hennes ble et lykkelig liv! Jeg kan ærlig innrømme at jeg håpet litt på at hun kom til å velge neglelakken, men det får jeg spare til annen baby en gang i fremtiden 😉

doljabi-koreansk-kultur-skinsecret-koreansk-hudpleie-3

Har du feiret eller deltatt i doljabi før? Del med meg i kommentarfeltet!

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *