Nupper på huden etter sommeren?

Nupper er en fellesbetegnelse på urenheter på overflaten, som kan ligne på små kviser eller klumper. Selv om det er svært vanlig og forekommer hos mange, kan det være sjenerende og plagsomt. Det er flere årsaker til hvorfor man får nupper, men de vanligste er keratosis pilaris, milia og hvite hudormer. Disse kan dukke opp både i ansiktet og på kroppen. Etter sommeren er det mange som opplever nupper i huden, spesielt i ansiktet. Vi forklarer hva som kjennetegner de tre ulike typene av nupper og hvordan du kan behandle dem!

Tre vanlige årsaker til nupper på huden

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris, også kjent som “chicken skin” eller “kyllinghud” forekommer oftest på overarmene og lårene, men kan også dukke opp i ansiktet. Denne tilstanden skyldes opphopning av keratin, som er et viktig stoff som finnes naturlig i det ytterste hudlaget. Ofte er keratosis pilaris genetisk og dersom man får denne typen nupper i ansiktet kan det ligne eksem, og mange opplever også både rødhet og tørrhet.

Milia

Disse nuppene oppstår som regel i områder med tynn hud, for eksempel rundt øyepartiet. Milia oppstår i likhet med keratosis pilaris også som et resultat av opphopning av keratin, men her spiller også døde hudceller en rolle. Gjerne ligner de små harde cyster, og det går ikke an å klemme ut puss eller “poppe” dem, til tross for at de kan minne om hvite hudormer i utseende.

Hvite hudormer

Dette er er talgpropper som oppstår under det ytterste hudlaget som følge av at døde hudceller og talg tetter igjen porene. De befinner seg ofte i T-sonen i ansiktet, men forekommer også på bryst, rygg, skuldre og armer. Et kjennetegn på hvite hudormer er at de har et “hode” med puss som kan klemmes ut, de er altså ikke harde slik som milia. Vi anbefaler imidlertid ikke å forsøke å klemme på disse selv, da dette kan føre til både irritasjon og arrdannelse.

Hvordan forebygge og behandle nupper?

Fellesnevneren for alle de tre hudtilstandene er at de ofte er et resultat av lite eksfoliering og for lite fuktighet. Fjerning av døde hudceller er viktig både for å unngå fortetning av porene, men også for å unngå at keratin hoper seg opp. Derfor er det lurt å sørge for jevnlig eksfoliering og riktig type fuktighet slik at nuppene forsvinner på sikt.

Vi anbefaler

Beauty Of Joseon Apricot Blossom Peeling Gel

Jevnlig eksfoliering av huden er et supert sted å starte for å unngå nupper på huden. Nupper er som sagt ofte et resultat av opphopning av keratin og talg i porene, så en god peeling en-to ganger i uken er et supert sted å starte. Beauty Of Joseon Apricot Blossom Peeling Gel er basert på japansk aprikos og cellulose som skånsomt vil eksfoliere huden og fjerne dude hudceller, slik at huden føles jevnere, glattere og friskere.

Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner : AHA + BHA

Salisilsyre eller BHA har evnen til å trenge ned i porene, løse opp talg og eksfolisere i dybden. Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner : AHA + BHA inneholder både AHA og BHA som vil fjerne døde hudceller og talg i porene og på overflaten av huden. Hovedingrediensene i toneren er 25% vann fra grønn plomme og 2% mungbønne-ekstrakt, som gir godt med fukt og hjelper til med å jevne ut hudens tekstur og redusere forekomsten av nupper. Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Toner inneholder 2% glykolsyre (AHA) og 0,5% salisilsyre (BHA), så denne kan brukes både morgen og kveld for både å forebygge og behandle nupper i huden. 

Beauty Of Joseon Calming Serum

Et siste tips er å tilføre nok fukt til huden for å balansere oljeproduksjonen. Beauty Of Joseon Calming Serum Green Tea+Panthenol er et serum som er proppfulls av gode ingredienser som antioksidanten grønn te, fuktighetsgivende panthenol og beroligende centella asiatica. Serumet roer ned rød og irritert hud og konsistensen er lett. Det trekker derfor raskt inn i huden og roer den ned.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *