Retinol og sol? Hvilke forhåndsregler du bør ta

Hvis retinol er en del av hudpleierutinen din, har du kanskje lest at retinol + sol ikke er en god kombinasjon. Siden retinol er en sterk og cellefornyende ingrediens kan den gjøre huden mer sensitiv for UV stråler. Det betyr derimot ikke at du må kutte ut retinolen helt nå som våren er her, men det kan være lurt å være litt forsiktig. Vi har samlet våre beste tips til hvordan du trygt kan bruke retinol selv når det er sol!

Forhåndsregler for retinol og sol

Retinol er en super ingrediens, og den har mange gode fordeler for huden. Den jobber ved å øke cellefornyelsen og produksjonen av kollagen, som kan resultere i mindre fine linjer, rynker, pigmentflekker og akne. Det er derfor ikke så rart at den har blitt en fast del av manges rutine! Siden retinol jobber med å øke cellefornyelsen kan huden din bli sensitiv, og sjansen for å bli solbrent øker – spesielt i starten. Tipsene vi har samlet under er smart å ha i bakhode nå som våren nærmer seg! 

1. Husk solkrem

Først og fremst: husk solkrem! Det ytterste laget av huden blir gjerne tynnere når man først begynner med retinol, og huden din vil være mer utsatt for å bli solbrent. 

Når du først begynner å bruke retinol kan du oppleve at huden føles tørr og sensitiv. Siden retinol er cellefornyende kan det ytterste laget av huden, spesielt i starten, blir noe tynnere. Det er det som gjør at huden kan føles sensitiv når man begynner med retinol, og også gjøre den noe mer sensitiv for UV-stråler. Effekten av retinol vil også være bedre når du i tillegg bruker solkrem på dagtid. 

2. Unngå å bruke retinol dagen før du skal sole deg 

Siden retinol og sol ikke er den beste kombinasjonen, kan det være lurt å droppe retinolen kvelden før, hvis du vet du skal være lenge ute i solen. Hvis du uansett ønsker å følge rutinen din og påføre retinol, kan du eventuelt bruke solhatt for å unngå å få sol i ansiktet eller sitte i skyggen når solen er på sitt sterkeste. 

3. Ta en pause fra retinol på ferie

Skal du på fjellet eller til sydligere strøk i påsken? Da kan det være lurt å gi huden en pause fra retinol. Siden UV-indeksen gjerne er høyere både på fjellet og land som ligger lenger syd, vil sjansen for å bli solbrent øke. Fyll heller toalettmappen med produkter som gir masse fukt og pleie i tillegg til solfaktor. Ingredienser som ceramider, hyaluronsyre og centella asiatica er helt supre om du skal oppholde seg mye i solen.

4. Retinol på solbrent hud? 

Har du vært uheldig og blitt solbrent, bør huden få en pause fra alt av syrer og aktive ingredienser. Solbrent hud er allerede sensitiv og sår, og retinol vil kunne gjøre vondt verre. Det beste du kan gjøre for å pleie huden når du er solbrent, er rense ansiktet med en mild rens og påføre rikelig med en pleiende fuktighetskrem. Etter at hunden har roet seg ned igjen, er det lurt å vente en ukes tid før du tilfører retinol.

Disse tipsene gjelder først og fremst for deg som bruker retinol du har kjøpt reseptfritt. Hvis du har fått utskrevet retinol på resept fra lege eller helsepersonell anbefaler vi at du forhører deg med dem. 

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *