Silikon og mineralolje i hudpleie

Har du noen gang kjent på et produkt som føles silkemykt, glatt, og som på mirakuløst vis fyller alle porer og rynker? Da kan det hende at dette produktet har inneholdt enten silikon eller mineralolje. Det høres kanskje fantastisk ut, men dette er to svært omdiskuterte ingredienser innen hudpleie, og selv ikke ekspertene enes om de er bra eller dårlige. I denne artikkelen forteller vi deg akkurat hva silikon og mineralolje er, og om du er en av de som bør styre unna disse ingrediensene.

Hva er silikoner?

Silikoner er en syntetisk sammensetning av grunnelementene silisium, oksygen (og ofte karbon og hydrogen også), og inkluderer alle ingredienser som slutter med «-cone»: silicone, cycolmethicone, dimethicone, hvorav sistnevnte er den mest brukte formen, for å nevne noen. Ofte brukes silikoner i sminkeprodukter for å gi sluttproduktet en glatt og fløyelslignende finish. Spesielt baseprodukter med mattende effekt, som for eksempel primere og foundation, inneholder gjerne silikon. Innen hudpleie brukes silikoner ofte for å forbedre utseende på produktet, og hvordan det føles å berøre. Silikon trekker ikke inn i huden, og fyller heller porene og fine linjer slik at huden midlertidig opplever en jevnende effekt.

… og mineralolje er …

Mineraloljer, også gjenkjennelig på ingredienslistene som paraffinum liquidum, vaselin og petrolatum, er en fargeløs og duftfri olje, som i likhet med silikoner, er en ganske kontroversiell ingrediens. Noen argumenter for at dette er en helt naturlig olje, og dermed ikke farlig å bruke, mens andre sier at siden dette er et biprodukt av petroleum (ja, det vi lager bensin av!) så burde det ikke brukes på huden. Det er derimot viktig å påpeke at mineralolje er så raffinert at det ikke på noen måte ligner på gasolin.

Men er det farlig å bruke?

Også ekspertene er uenige i hvorvidt silikon og mineralolje er bra eller dårlig som ingrediens i hudpleieprodukter, men det er i hvert fall vid enighet om at silikon og mineralolje ikke farlig å bruke. Begge disse ingrediensene er klassifisert som beskyttende og okklusive, som vil si at de legger seg som et lag – eller hinne – på huden. For de som sliter med tørre hudtyper kan dette hjelpe med å holde på hudens fuktighet og beskytte mot omgivelsene. Samtidig bør en også tenkte på at nettopp på grunn av dette laget, kan bakterier, talg og andre urenheter samles opp under hinnen, tette porene og irritere huden. Derfor bør de akne-utsatte og de med spesielt sensitiv hud være spesielt forsiktig med å bruke hudpleieprodukter som inneholder silikon og mineralolje.

Noen av produktene våre inneholder silikonformen dimethicone, som også er en helt vanlig ingrediens i hudpleie. Velger en å bruke produkter som inneholder silikon, bør en holde seg til toppen et par produkter med denne ingrediensen, og det er også viktig at en da har en god renserutine på plass. Siden silikon ikke trekker inn i huden, og heller ikke er vannløselig, anbefaler vi at du bruker en god oljerens for å få bort alle rester, før du fortsetter med en vannbasert rens for å forsikre deg om at huden din er helt ren. Vår bestselgende oljerens som passer til alle hudtyper er BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm. Denne finnes også i en Jumbo størrelse BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm (180 ml) og er utrolig drøy i bruk.

 

Akne-utsatt eller sensitiv hud? Prøv heller disse:

Selv om det ikke er galt eller farlig å bruke produkter med disse ingrediensene, er det mange gode eller bedre alternativer ute, spesielt for de med akne-utsatte og sensitive hudtyper. Her kommer noen av våre favorittermerker:

Sioris bruker kun økologiske ingredienser som dyrkes i Korea, og som er rene og naturlige.

Naturlige og plantebaserte ingredienser står i fokus hos Isntree. Disse produktene passer godt til sensitiv hud:

IUNIK er kjent for sine pleiende serum, og deres produkter inneholder naturlige ingredienser av høy konsentrasjon:

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *