Slik behandler du ulike typer akne
Akne kommer i mange former og fasonger, og selv om mange forbinder akne med kraftige hormonelle kviseutbrudd er ikke dette den eneste typen. Det er flere grunner til hvorfor vi får akne, og det kan derfor være litt vrient å finne riktig behandling. Først og fremst bør man prøve å finne årsaken til utbruddene, for så å velge produkter og behandling ut i fra den type akne du har.
Hva er egentlig akne?
Akne, eller acne vulgaris er en hudtilstand som oppstår når porene blir tettet igjen med døde hudceller, olje og eventuelt bakterier. Dette er den medisinske forklaringen på det de fleste av oss kjenner som kviser. Den vanligste alderen for forekomst av akne er 12 til 24 år, men det kan også oppstå på senere tidspunkt i livet. Om du opplever akne er du langt ifra alene, og i følge engelske helsemyndigheter er faktisk 95% av befolkningen mellom 11 og 30 år rammet av akne i en eller annen grad. Ofte er akne et resultat av økt oljeproduksjon, som regel på grunn av hormoner, stress, kosthold, livsstilsvalg eller feil hudpleieprodukter.
Vi deler akne inn i seks ulike typer, med tre overordnede kategorier:
Komedonal akne
Denne kategorien omfatter aknetypene blackheads og whiteheads, altså sorte og hvite hudormer. Sorte hudormer ser gjerne ut som små, sorte prikker og er det vi kaller for åpne komedoner. Her blir porene tettet igjen av smuss, olje og døde hudceller, men de er fortsatt åpne, og olje og smuss vil derfor oksidere og gi det karakteristiske harde og mørke utseende. Kjemisk peeling med BHA er svært effektivt for å bli kvitt blackheads, fordi det løser også opp talg og olje nedover i porene. Vi anbefaler COSRX BHA Blackhead Power Liquid som med 4% naturlig BHA-syre eksfolierer skånsomt bort døde hudceller og reduserer synligheten av porer.
Hvite hudormer er lukkede komedoner, og er også et resultat av fortettede porer. De ser gjerne ut som nupper på huden og føles ruglete og harde. Porenes ytre lag er i dette tilfellet lukket, og de kan minne om små hvite kuler. Både sorte og hvite hudormer regnes som en mild form for akne. For å behandle hvite hudormer anbefaler vi å teste ut COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid, som er spesielt utviklet for nettop deg som sliter med lukkede komedoner. Glukolsyre og naturlig AHA vil skånsomt eksfoliere huden og rense porene for talg og smuss.
Kombinasjon av AHA og BHA
Ønsker du å behandle både hvite og sorte hudormer, kan det være lurt å se etter en kjemisk peeling som kombinerer både AHA og BHA. Man skal være forsiktig med å kombinere AHA og BHA på egenhånd, så om du ønsker effekten av begge to er det lurt bruke dem i et og samme produkt. Vi anbefaler COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, en rensende toner som inneholder både AHA- og BHA-syre. I tillegg har den en fuktighetsgivende og beroligende effekt som er svært gunstig dersom man har en hudtype som er utsatt for kviser og urenheter.
Inflammatorisk akne
Inflammatorisk akne omfatter betente kviser, og oppstår som et resultat av tette porer kombinert med bakterien P. acnes. Området blir gjerne rødt, betent og vondt å ta på fordi immunsystemet forsøker å bekjempe infeksjonen som har oppstått. Her skiller vi også mellom to typer: papler og pustler. Papler er røde nupper som kan føles på huden, men de er ikke synlig betente. Pustler får gjerne et slags hode med hvitt ellet gult puss. Disse regnes som en moderat form for akne.
Behandling
Det viktigste man kan gjøre dersom man opplever inflammatorisk akne er å sørge for å holde huden ren, unngå ingredienser som kan irritere huden og heller se etter ingredienser med en beroligende effekt. For eksempel er aloe vera, centella asiatica og madecassoside gunstige. COSRX AC Collection som består av rens, toner, fuktighetskrem, spotkrem og akneplaster er spesielt utviklet for deg med inflammatorisk eller betent akne. Serien kombinerer både centella asiatica og BHA-syre og vil derfor pleie huden i dybden samtidig som de vil roe ned og gi en behagelig lindring av huden og akneutsatte områder. I tillegg virker disse antibakterielle for å forebygge akneutbrudd.
Hormonell akne
Hormonell akne kan ligne på inflammatorisk eller “vanlig akne”, men hormonell akne er et utbrudd som kommer som følge av hormonsvingninger i kroppen. Det som ofte kjennetegner et hormonelt akneutbrudd kan være at du opplever å få kviser en gang i måneden sammen med menstruasjon, eller i sammenheng med bruk av p-piller. Det kan også skyldes for eksempel stress eller kosthold, som også påvirker hormonene i kroppen. Genetikk spiller også en rolle, da dette er med på å bestemme hvor mye talg og olje huden produserer naturlig.
Behandling
Hvis du opplever kraftige utbrudd og mistenker at det kan være en hormonell ubalanse, bør du oppsøke legen din og finne ut hva slags behandling som er aktuell for deg. For noen kan hormonbehandling, livsstilsendringer eller reseptbelagte medisiner være et alternativ. I tillegg finnes det også noen grep som kan gjøres i hudpleierutinen for å hjelpe til med å bekjempe hormonell akne.
Når det kommer til hudpleieprodukter som kan behandle hormonell akne, bør man se etter ingredienser som både vil behandle og roe ned utbruddet. Aktive ingredienser som AHA- og BHA-syre kan effektivt bidra til å rense hudoverflaten og porene for å forebygge nye utbrudd. Beroligende ingredienser du også kan se etter er blant annet tetre, centella asiatica og grønn te som gir behandling lindring, samtidig som huden leges raskere. Husk også å tilføre nok fukt, for å unngå at huden blir dehydrert.
Nodulcystisk akne
Den siste og tredje kategorien er nodulcystisk akne, som omfatter cyster og noduler. Dette er den mest alvorlige formen for akne, og innebærer ofte store kviseutbrudd med vonde cyster og verkebyller. Ofte føles de som verkende klumper under huden, og de er fylt med puss, bakterier og verk.
Behandling
Dersom du opplever dette anbefaler vi at du snakker med legen din, slik at du får riktig behandling. Medisiner kan ofte være aktuelt, og det er ikke sikkert at hudpleieprodukter vil hjelpe. Det finnes imidlertid produkter som fungerer godt sammen med medisinsk behandling, blant annet for å redusere synligheten av arr, men snakk med legen før du begynner å påføre noe som helst på huden.
Skrevet av
Thale
Innholdsprodusent