Spørsmål og svar om vitamin C

Vi får ofte spørsmål om bruk av C-vitamin i hudpleie. Alt fra hvordan man bruker C-vitamin i en hudpleierutine og hvilke ingredienser man kan mikse det sammen med og ikke, til hvilken alder man skal starte med C-vitamin serum og om hvordan man bør oppbevare produkter med C-vitamin. Alt dette og mer svarer vi på i dette innlegget!

Kan min hudtype bruke C-vitamin?

I utgangspunktet kan alle hudtyper bruke C-vitamin, med forbehold om individuelle forskjeller. Har du sensitiv eller tørr hud kan det være lurt å begynne med et serum som har en lavere konsentrasjon. Har du hudtilstander som rosacea eller eksem bør du også vise forsiktighet. Prøv deg frem med et serum som inneholder en lavere prosent C-vitamin som f.eks JUMISO All Day Vitamin Serum som vil ha en god effekt på pigmentflekker og kvisearr uten å irritere hudoverflaten.

Når i rutinen skal jeg bruke det?

Produkter med C-vitamin kan brukes både morgen og kveld, men siden det er en kraftig antioksidant er det supert å bruke i morgenrutinen sammen med en solfaktor. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler som skader hudcellene og forhindrer solskader. En fin solfaktor man kan kombinere med hvilket som helst C-vitaminserum er D’Alba Piedmont UV Essence Waterfull Sun Cream som med sin lettvektige konsistens og høy solfaktorbeskyttelse vil fungere godt på alle hudtyper.

Hvor lang tid tar det før jeg ser resultater?

Det er helt individuelt, men alt fra 2 uker til 4 måneder er normalt. Selv om det kan friste å slutte med produkter som inneholder C-vitamin fordi man ikke ser raske resultater, så vil det lønne seg å kjøre løpet ut. Prøv gjerne et serum med høyere prosent av C-vitamin om du ønsker ekstra effekt på f.eks fine linjer og ujevn pigmentering. Vi anbefaler NEOGEN DERMALOGY Real Vita C Serum med hele 22% C-vitamin.

I hvilken alder bør jeg begynne å bruke C-vitamin?

Når det kommer til aldringstegn som rynker og fine linjer er forebygging alltid enklere enn behandling. Å begynne med et vitamin C-serum i 20-årsalderen er slettes ikke for tidlig. Som en nybegynner kan du starte å bruke et mildere C-vitaminserum 3 ganger i uken før du øker bruken til hver dag.

Kan jeg bruke produkter med C-vitamin under øynene?

Huden rundt øynene er tynnere enn resten av ansiktet, og man kan derfor være mer sensitiv i dette området. C-vitamin er en fin ingrediens å bruke hvor som helst på ansiktet, men velg heller et produkt med en lavere konsentrasjon av C-vitamin eller et produkt som spesifikt er laget for øyeområdet.

Kan man bruke C-vitaminserum i en dobbelserum-rutine?

Ja! Bruk gjerne et C-vitaminserum som vil jobbe med en ujevn hudtone sammen med et fuktighetsgivende serum. Bruk da serumet med C-vitamin først, og la det trekke godt inn i huden før du påfører neste for å ikke forstyrre C-vitaminens pH-verdi. Vi anbefaler disse fuktighetsgivende serumene: BY ECOM Pure Calming AmpouleIUNIK Beta-Glucan Power Moisture Serum og ACWELL Betaglution Ultra Moisture Milk Oil.

Spiller det en rolle hvilken type c-vitamin jeg bruker?

Den vanligste formen er askorbinsyre, og dette er også den formen av c-vitamin som det finnes mest forskning på. Men det er også den mest ustabile formen for C-vitamin: den er sensitiv til luft, temperatur og lys, og kan derfor også oksidere lett. Skifter C-vitaminet ditt med askorbinsyre til en gul farge har det altså oksidert og blitt litt mindre effektivt, men det er ikke farlig å bruke. Det finnes også mer stabile former for C-vitamin, men de er altså ikke forsket like mye på.

Hvordan bør jeg oppbevare et C-vitaminserum?

Som sagt er askorbinsyre ustabilt og bør oppbevares mørkt og kjølig, helst i kjøleskapet. Husk også å skru lokket godt igjen! Andre former for C-vitamin som er mer stabile tåler også litt mer, men du bør fortsatt ikke oppbevare det for varmt, helst ikke på badet.

Kan jeg blande C-vitamin med…?

Retinol

Det er ikke noe i veien for å bruke både et retinolserum og et C-vitaminserum i samme rutine, og det finnes også serum som inneholder begge ingrediensene. Her er det individuelle forskjeller på hva huden din tåler! Det en likevel må tenke på er de to ingrediensene trives i forskjellige pH-verdier. Retinol fungerer best med en pH-verdi på rundt 5-6 mens c-vitamin foretrekker en pH-verdi på ca. 3.0-3.5, og brukes de sammen vil da pH-verdien til retinol synke og omvendt for C-vitaminet. Det kan derfor være lurt å bruke de annenhver kveld, eller C-vitamin på morgenen og retinol på kvelden. Ønsker du likevel å bruke de i samme rutine, påfør C-vitamin først da den har lavest pH-verdi og vent 30 minutter før du påfører retinol.

AHA- og BHA-syre

Mange produsenter anbefaler å ikke bruke syrer i samme rutine som C-vitamin, særlig hvis en har tørr eller sensitiv hud. Grunnen til dette er at både syrer og C-vitamin er sure (det vil si de har en lav pH-verdi), som kan virke sensitiviserende for noen. For å forhindre irritasjon kan du bruke C-vitamin på dag og syrer i kveldsrutinen, dette gjelder særlig AHA-syre som kan gjøre huden solsensitiv. For de som tåler det, kan syrer og C-vitamin brukes sammen i rutinen, men da er det lurt å begynne forsiktig før du gradvis øker for å teste hudens egne toleranse. Det er også viktig å vite pH-verdien på produktene du bruker, påfør den med lavest pH-verdi først. Er gapet i pH-verdi større enn 1.0-2.0 kan det være lurt å vente 15-30 minutt før du bruker neste produkt.

Niacinamide

En vanlig myte er at niacinamide ikke kan brukes sammen med C-vitamin, både fordi det kan skape en reaksjon eller fordi de nøytraliserer hverandre. Dette stemmer ikke! Riktignok finnes det studier hvor kombinasjonen har ført til reaksjon, men dette har skjedd under visse forhold som for eksempel ustabile ingredienser og ekstreme temperaturer. Dette vil ikke skje i det virkelige liv, og både vitamin C og niacinamide som brukes i dagens hudpleie er nøye formulert og testet. De kan altså fint brukes sammen.

Andre produkter med c-vitamin

I utgangspunktet ja, men igjen: individuelle forskjeller! Det kommer helt an på hva huden din tåler, og det lureste er alltid å begynne med et produkt og heller bygge seg opp for å kontrollere for reaksjoner.

Reseptbelagte kremer eller salver

Her anbefaler vi at du kontakter legen din for råd.

Hva bør jeg ikke blande C-vitamin med?

Du bør ikke blande c-vitamin med benzyolperoksid da de nøytraliserer hverandre. Det er ikke farlig å bruke de sammen, men du får ingen særlig effekt av å bruke de sammen.

Kan man bli solsensitiv?

Nei, men bruk solkrem over hver dag uansett. Trykk her for å se vårt utvalg av solkremer.

Hjelper C-vitamin mot akne?

Akne forårsakes vanligvis av overproduksjon av talg og døde hudceller som tetter porene, eller bakterier. C-vitamin bidrar ikke til å minske oljeproduksjonen eller forhindre grobrunnen til bakteriene, men det har anti-inflammatoriske egenskaper som kan hjelpe med å berolige og redusere rødheter i huden, slik at kviseutbruddet roes ned og ikke er like fremtredende.

C-vitaminserumet mitt har skiftet farge, hva har skjedd?

Det betyr at serumet har oksidert, jo brunere det har blitt jo mer oksidert er det. Det er ikke farlig å bruke produktet, men merk at effekten har blitt dårligere. Har du et serum med aksorbinsyre (L-ascorbic acid) bør det brukes innen maks 3 måneder, eventuelt kan du se etter andre stabile former for C-vitamin som f.eks. magnesium ascorbyl phosphate eller sodium ascorbyl phosphate.

Stemmer det at C-vitaminet kan gi en selvbruningseffekt?

Et velfungerende produkt skal ikke ha en selvbruningseffekt, men det kan skje. Dette har også noe å gjøre med oksidering av produktet. Når askorbinsyre brytes ned blir det til erythrulose, som faktisk finnes i mange selvbruningsprodukter. Serumet kan til tider også oksidere på huden selv om produktet er helt nytt. Se derfor etter stabile former for C-vitamin, oppbevar produktet riktig og ikke bruk et gammelt produkt.

Ett svar til “Spørsmål og svar om vitamin C

  • Olga Kornilova

    Hei. Jeg har kjøpt Some by me toner med Aha og Bha syrer, og lurer på om den vil fungere greit med mine andre produkter: beta glucan serum morgen, og propolis serum kveld? Kan syrer mixes med 2 overnevnte ingrediensene? Hva er “bestevenner” for syrer?

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *