Forskjellen på tørr og dehydrert hud

Visste du at tørr og dehydrert hud ikke er det samme? Det kan være fort gjort å forveksle mellom disse to, og det er ikke så rart. Begge begrepene brukes for å beskrive hud som mangler fuktighet, så hvorfor er det da så viktig å vite forskjellen? Det er nemlig fordi de behandles på ulike måter! Vi forklarer forskjellen og hvordan du kan behandle både tørr og dehydrert hud. 

Hva er forskjellen på tørr og dehydrert hud?

Som nevnt mangler både tørr og dehydrert hud fukt, men forskjellen er at tørr hud mangler fukt i form av fett, mens dehydrert hud mangler fukt i form av vann. Tørr hud er også en hudtype man er født med, mens dehydrert hud er en hudtilstand som alle kan oppleve – uansett om du har fet- eller kombinasjonshud til vanlig. En tykk og fuktighetsgivende krem kan derfor fint behandle tørr hud, mens dehydrert hud kan oppleves like tørr og matt selv etter flere lag med en tykk krem. 

Hva kjennetegner tørr hud?

Tørr hud er en hudtype man er født med og som kjennetegnes av disse punktene: 

 • Mangler fukt i form av olje/fett fordi huden har mindre talgproduserende kjertler
 • Ser og føles tørr ut
 • Kløe og flassete hud er vanlig
 • Gusten, matt og livløs
 • Har ofte små eller ingen synlige porer
 • Aldringstegn som f.eks. rynker og fine linjer kan oppstå tidligere
 • Man kan også bli tørrere i huden ettersom man blir eldre

Hvis punktene over beskriver huden din, er sjansen stor for at du har tørr hud. Siden dette er en medfødt hudtype er det ikke noe man kan “kurere” permanent, men man kan sørge for å tilføre fuktigheten huden selv ikke klarer å produsere. Ingredienser som squalane, panthenol, hyaluronsyre, betaglukan, ceramider og næringsrike oljer kan være verdt å se etter i hudpleieproduktene dine. 

Produkter for tørr hud 

Vi anbefaler deg med tørr hud og teste ut vårt 5-stegs hudpleiesett for tørr hud. Det inneholder en mild dobbelrens rutine som ikke stripper huden for fukt, en fuktighetsgivende toner fra Acwell og REAL BARRIER Extreme Cream Ampoule som styrker og jevner ut huden. Sist men ikke minst inneholder den vår favorittkrem for tørr hud: Round Lab 1025 Dokdo Cream

Et lite tips for deg med tørr hud er også å inkludere en olje i kveldsrutinen din. Aromatica Organic Neroli Brightening Facial Oil er en fuktighetsgivende olje som gir en fin glød og sørger for å lukke all fukt inn i huden. En tørr hudtype mangler også fukt i form av olje, så det kan være lurt å bruke en ansiktsolje, spesielt på vinteren når luften er kald og tørr. 

Hva kjennetegner en dehydrert hud?

I motsetning til tørr hud så er dehydrert hud en hudtilstand som alle hudtyper kan oppleve. Kjennetegnene er blant annet: 

 • Mangler fukt i form av vann
 • Påvirkes ofte av ytre faktorer
 • Gir en stram og ubehagelig følelse
 • Mange opplever overproduksjon av talg/olje for å veie opp for fukttap
 • Vanlig å ha store porer og hudormer
 • Huden mangler spenst, og fine linjer kan oppstå
 • Sensitivitet og irritert hud er vanlig

Det kan være flere faktorer som kan forårsake dehydrert hud, og det første du kan gjøre er å se på omgivelsene dine. Alt fra tørt inneklima og vasking i for varmt vann til livsstil og hudpleieprodukter som ikke passer huden din, kan alle gjøre at huden din blir dehydrert. 

Produkter for dehydrert hud 

Først og fremst kan det være lurt å kutte ut sterke skrubber og renser som stripper huden for fuktighet. Se heller etter milde produkter som inneholder humektanter; fuktighetsgivende midler som binder vannmolekyler til huden og dermed opprettholder fuktigheten. Her er hyaluronsyre blant annet gull verdt! Produkter med hyaluronsyre kan også enkelt inkluderes i alle hudpleierutiner, noe som er kjekt da alle hudtyper kan oppleve dehydrert hud fra tid til annen. 

Mange med fete hudtyper kan være spesielt utsatt for å få dehydrert hud, fordi de ofte kan unngå bruk av fuktighetskrem fordi de antar at det vil føre til enda fetere hud. Det stemmer derimot ikke, og fuktighetskrem er kanskje det viktigste steget i en hudpleierutine for å forhindre noe som heter transepidermal water loss (TEWL), rett og slett at fukten fordamper fra huden. For å unngå en klissete følelse på huden kan du heller gå for tynnere kremer slik som COSRX Oil-Free Ultra Moisturizing Lotion  eller ISNTREE Hyaluronic Acid Aqua Gel Cream for å lukke fukten inn i huden, forhindre fuktighetstap og forebygge og behandle en dehydrert hud.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *