Vitamin C – guide til superingrediensen!

Enkelte populære hudpleieingredienser kan være både fremmede og nye for mange, men vitamin C er en god gammel traver som lenge har hatt en plass i hudpleieverdens rampelys. De fleste har nok hørt om denne kraftige antioksidanten, men hvis du enda ikke har implementert superingrediensen i rutinen din, kommer kanskje denne artikkelen til å overbevise deg!

Dette er vitamin C

Vitamin C er et viktig næringsstoff som spiller en sentral rolle blant annet i veksten av hudceller og deres evne til å reparere seg selv. Kroppen klarer imidlertid ikke å produsere det på egen hånd, og vitaminet kan derfor enten inntas via mat eller påføres i et hudpleieprodukt. Det finnes lite dokumentasjon på at inntak av vitamin C har den direkte innvirkning hudkvaliteten, men det har derimot vist seg å være svært virkningsfullt å påføre det direkte på huden. Som ingrediens i produkter er vitamin C som oftest å finne i form av askorbinsyre, men det finnes også andre former for vitamin C.

Egenskaper i hudpleie

Beskyttelse mot frie radikaler

Det ikke uten grunn at C-vitamin har blitt en av de aller mest populære ingrediensene i hudpleieverden. Den kraftige antioksidanten er likevel kanskje aller mest kjent for sin evne til å beskytte huden mot skader fra frie radikaler. Vi eksponeres daglig for en type frie radikaler som kalles reaktive oksygenforbindelser, og disse finner man blant annet i oksygen, UV-stråler, sigaretter, stress og luftforurensing. De er ikke veldig snille mot huden og kan skade både det ytterste hudlaget (dermis), fuktighetsbarrieren og hudteksturen, samt forstyrre cellefunkjsonen og danne misfarging. Heldigvis hjelper C-vitamin til med å beskytte huden mot nettopp disse, noe som gjør den til en helt ypperlig anti-age ingrediens!

Stimulerer kollagenproduksjonen

Kollagen er et bindestoff som er med på å opprettholde struktur og fasthet i huden, og gi oss en ungdommelig og spenstig hud.  Kroppen produserer dette naturlig, men produksjonen avtar med tiden og derfor blir huden gjerne slappere etterhvert som vi blir eldre. Vitamin C bidrar til å stimulere denne kollagensyntesen, slik at produksjonen vedlikeholdes så lenge som mulig og rynker og fine linjer forebygges.

Jevner ut hudtonen

C-vitamin hjelper også til med å lysne mørke flekker og pigmentering etter for eksempel kvisearr. Samtidig vil også ny misfarging forebygges ettersom produksjonen av pigmenter bremses. Ikke nok med at hudtonen jevnes ut over hele ansiktet; vitamin C etterlater også huden med en strålende frisk glød!

Når skal jeg påføre c vitamin?

Det er litt ulike anbefalinger om når det er best å påføre vitamin C. Det kan være lurt å inkludere vitamin C i morgenrutinen din, siden det beskytter mot frie radikaler som vi oftest utsettes for i løpet av dagen. På en annen side mener noen at det bør påføres på kveldstid, når hudens C vitamin lager er oppbrukt. Her kan du altså selv velge litt, men det skal også sies at Vitamin C er super å kombinere med solkrem i morgenrutinen din!

Hvor ofte kan det brukes?

Vitamin C er en aktiv ingrediens, og for noen kan den bli sterk for huden. Som med andre aktive ingredienser anbefales det at du starter rolig og eventuelt bygger opp hudens toleranse gradvis. Vitamin C kan gjerne brukes daglig, men om du har veldig sensitiv hud kan det være best å bruke annenhver dag eller sjeldnere. Noen med sensitiv hud kan også reagere på C vitamin, så vi anbefaler at du eventuelt prøver seg frem og ser hva som fungerer for deg og din hud.

Kan vitamin C kombineres med andre aktive ingredienser?

Dersom du bruker flere serum i samme rutine, bør serumet med vitamin C som regel påføres først, på grunn av sin lave pH-verdi. Ingredienser som retinol og AHA- og BHA-syre er effektive, men sterke, og kan skape irritasjon dersom de kombineres med vitamin C. Det er individuelt hvordan huden reagerer, men om du har veldig sensitiv hud kan det være greit å separere disse ingrediensene. Et alternativ er å veksle mellom dager, eller bruke en ingrediens i morgenrutinen og en i kveldsrutinen.

C-vitamin bør helst ikke kombineres med benzoylperoxid, uansett hudtype. Disse ingrediensene kan nemlig nøytralisere hverandre slik at produktene får dårligere effekt.

Produkter vi elsker med vitamin C

COSRX The Vitamin C 23 Serum

Ønsker du et serum er COSRX The Vitamin C 23 Serum midt i blinken! Serumet inneholder 23% høykonsentrert vitamin C, i tillegg til hyaluronsyre og vitamin E, og vil gi masse pleie og fukt samtidig som det behandler fine linjer, pigmentflekker og rynker. Ønsker du et litt mildere serum kan du prøve ut COSRX The Vitamin C13 Serum, som har en litt lavere konsentrasjon av vitamin C, men som fortsatt er super-effektivt!

INNISFREE Vitamin C Green Tea Enzyme Brightening Serum

INNISFREE Vitamin C Green Tea Enzyme Brightening Serum inneholder 2% vitamin C og Jeju Green Tea Enzyme som pleier og jevner ut hudtonen og hudteksturen og etterlater den jevn og glødende. Serumet gir en mild eksfoliering som sørger for en mykere hud, og er det perfekte serumet om du vil starte forsiktig med vitamin C. Det er uansett effektiv, og vil også bidra til å pleie og jevne ut akne og aknearr.  

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *