3 typer akne og hvordan bli kvitt de

Akne er mer enn bare kviser. Det er viktig å vite forskjellen på de ulike typene akne for å kunne behandle dem og lære mer om hvordan de oppstår.

Før vi hopper inn i det kan vi begynne med forklare hvordan akne oppstår, det finnes i hovedsak to årsaker til det:

  1. Under det ytterste laget med hud finnes det et oljelignende stoff kalt sebum, som transporteres ut gjennom porer i huden. Ved for høy produksjon av sebum, i kombinasjon med at huden kvitter seg med døde hudceller, kan det oppstå fortetning i porene. Dette fører til en infeksjon, bedre kjent som kviser.
  1. En annen årsak er en bakterie kalt propionibacterium acne. Denne bakterien finnes naturlig i huden men ved forhøyet produksjon av sebum og fortetning av porene, kan bakteriens reproduksjonstakt øke og føre til betennelse og røde prikker på huden, også kjent som akne.

 

Hvilke typer akne er dette og hvordan bli kvitt de?

1. Comedonal akne

Denne type akne forårsakes av hårsekker som blir tettet igjen med skitt og sebum som sammen fører til enten hvite eller sorte hudormer. Hvite hudormer er porer som har tettet seg helt igjen, derav deres hvite farge på overflaten. Sorte hudormer er derimot åpne porer som har klart å oksidere i toppen, derav den sorte fargen. Hudormer er vanlige for alle hudtyper, men er ekstra fremtredende hos de med fet hud.

Hvordan behandler jeg comedonal akne?

Her må du passe på å skrubbe ofte og nøye. For comendonal akne er det mest effektivt å bruke produkter som inneholder salisylsyre, som fjerner overflødig sebum og døde hudceller fra overflaten. Regelmessig skrubbing av huden vil bidra til å holde sebumproduksjonen under kontroll, og reduserer sjansen for at døde hudceller tetter igjen porene. Prøv å bruk en kjemisk eksfoliant/skrubb som inneholder BHA og AHA slik som TIA’M Aura Milk Face Peeling Toner. Hvis du ønsker å gå kraftigere til verks kan du bruke Whitehead Power Liquid på renset hud 2-3 ganger i uken. BHA og AHA jobber sammen ved at BHA fjerner all sebum i porene, mens AHA går i dybden og renser de helt. Husk å bruke høy solfaktor hvis du bruker tonere med syrer på dagen.

2. Inflammatorisk akne

Denne type akne ligger dypere under hudoverflaten og er enkeltelementer i huden (lesjoner) som blir betent og resulterer i en øm kul som fort kan bli infisert med puss og bakterier. Disse områdene blir da røde og betente grunnet hvite blodceller som strømmer til området for å behandle infeksjonen. Denne type akne kjennetegnes ved at det dannes papler og pustler. Papler er røde i fargen og området rundt er betent. Pustler er det vi bedre kjenner som kviser; et betent rødt område med et hvitt eller gult senter fylt med puss.

Hvordan behandler jeg inflammatorisk akne?

Hvis du har røde og vonde kviser, bør du fokusere på å bruke produkter som inneholder benzoyl peroxid. Dette stoffet dreper bakteriene som forårsaker inflammasjonen, men bruk slike produkter med forsiktighet da det kan bli for tøft for huden din, og i verste fall føre til irritasjon. Har du sensitiv hud kan du prøve å bruke produkter som inneholder mild PHA syre som skånsomt holder døde hudceller unna og lindrer hudoverflaten. Vi anbefaler COSRX One Step Green Hero Calming Pad, som er enkle pads man stryker over områder utsatt for kviser og akne. Bruk de 2-3 ganger i uken etter rens. De kan også brukes på rygg og bryst. Om kvisene allerede har nådd hudoverflaten er COSRX Acne Pimple Master Patch perfekte å bruke. Med sine aktive ingredienser hjelper de kvisen å forsvinne over natta. I tillegg holder de kvisene dekket slik at du unngår å pirke bort på de, og holder forurensning og støv unna.

3. Cyster og noduler

Noduler er større akne som er vonde ved berøring og forårsaker et større infisert område. Cyster kan se ut som blemmer og er enda større en noduler, og kan være opp til flere cm brede. Disse er veldig ømme og vonde områder som sitter langt inne i huden og som kan ta flere uker og måneder å behandle.

Hvordan behandler jeg denne cyster og noduler?

Noduler og cyster kan være vanskelig å behandle, og de resulterer ofte i permanente arr. For å behandle slik type akne anbefales det å dra til en dermatolog eller hudlege, jo før jo bedre, for å unngå ekstreme arr. For deg som har hatt denne type akne og har en del arr, kan det brukes produkter som inneholder ingredienser som lysner arrene og jevner hudtonen, slik at de blir mindre synlige. JUMISO All Day Vitamin Serum revitaliserer hudcellene og lysner arr og pigmentflekker. Huden fornyer seg naturlig ca. hver 30 dag og denne essensen skynder frem prosessen. En annen essens som motvirker sjenerende arr er COSRX sin Advanced Snail Mucin Essence, som inneholder hele 96% filtrert sneglesekret.

Uansett hvilken type akne du har, er vi være enige i at de kan være vanskelige å behandle. Men, det finnes håp om man følger de riktige retningslinjene, og bruker man de rette produktene kommer man langt på vei med å klarne huden og fjerne de ømme, vonde og røde områdene. Ikke nøl med å handle så snart du kjenner de små røde er på vei opp til hudoverflaten din.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja