6 tips for å stimulere kollagenproduksjonen

Kollagen er det vanligste proteinet i kroppen og en viktig del av bindevevet. Rundt 80% av bindevevet er bygget opp av kollagen, og det er nettopp dette stoffet, sammen med elastin og hyaluronsyre, som sørger for at huden ikke blir slapp og alderspreget. Selv om kroppen selv greier å produsere kollagen, vil produksjonen minske betraktelig ettersom man blir eldre. Tap av kollagen og fukt gjør at man opplever aldringstegn som slapp og posete hud, rynker og fine linjer, med synligere porer. I dag forteller vi deg hvordan du kan hjelpe huden din til å bli mer ungdommelig gjennom å stimulere kollagenproduksjonen.

Forhindre tap av kollagen

Som med de fleste andre skader, så er det enklere å hindre nedbrytningen av kollagen enn det er å bygge opp produksjonen. Start derfor å beskytte huden din så tidlig som mulig, helst i god tid før kollagenproduksjonen naturlig bremses ned rundt 25-årsalderen. Dette gjør du ved å bruke høy solfaktor hver dag for å unngå solskader. Benytt også antioksidanter i morgenrutinenen din for ekstra beskyttelse. Antioksidanter, særlig kraftfulle vitamin C, nøytraliserer frie radikaler som skader hudcellene og bryter ned kollagen og elastin. Kollagentap påvirkes også av andre faktorer som stress og søvnmangel, røyking, alkohol og dårlig kostholdsvaner. Med andre ord: en generelt god helse vil også hjelpe på.

6 tips for å stimulere kollagenproduksjonen

Snegleslim

Snegleslim er hyppig brukt i koreansk hudpleie og har mange fordeler for huden, alt fra å redusere kvisearr og pigmentering til å glatte ut fine linjer, stimulere kollagenproduksjonen og hjelpe med cellefornyelse i huden samt raskere hele sår og kutt. Våre favoritter med snegleslim er essensen COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence og fuktighetskremen COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream som passer veldig godt sammen om du vil ha optimal effekt.

Vitaminer

Vi elsker alle slags typer vitaminer i hudpleie, og det finnes nærmest ett vitamin for ethvert hudproblem. To vitaminer som er særlig gunstig for å øke kollagenproduksjonen er vitamin A (også kjent som retinol) som stimulerer de kollagenproduserende cellene, og vitamin C som er essensiell i hele denne produksjonsprosessen. Ønsker du et effektivt c-vitamin serum anbefaler vi  NEOGEN DERMALOGY Real Vita C Serum med 22% c-vitamin, men om du er nybegynner kan vi heller anbefale et mildere serum fra Purito med 5% c-vitamin.

Peptider

Peptider er kjeder av aminosyrer, og finnes naturlig i kroppen. Du kan gjerne se på peptidene som et slags kommunikasjonsnettverk som signaliserer til kroppen at den trenger å eksempelvis produsere mer kollagen eller øke fuktnivået i huden. Som et ekstra pluss vil peptidene jobbe med å styrke hudbarrieren, og har også evnen til å roe ned betent hud. Vi er spesielt glade i D’ALBA PIEDMONT Peptide No-Sebum Repair Cream som er en fløyelsmyk krem som etterlater huden smidig og myk.

EGF

EGF står for Epidermal Growth Factor, og er et protein som stimulerer cellevekst og kollagenproduksjon i kroppen slik at huden blir tykkere og strammere. I likhet med peptider finnes også EGF naturlig i kroppen, men mengden vi har minsker med alderen.  Vekstfaktorer som EGF, FGF og IGF ble først oppdaget på 50-tallet av forskere ved Washington University i St. Louis, en viktig oppdagelse som faktisk førte til en Nobelpris i fysiologi og medisin. Vår nyeste favoritt med EGF er øyekremen fra Isntree ISNTREE TW-Real Eye Cream som har en unik konsistens som synlig plumper opp huden under øynene, og fyller inn fine linjer.

Glykolsyre

Glykolsyre er den vanligste typen AHA-syre. Ikke bare fjerner den døde hudceller som kan tette porene og skape urenheter, men regelmessig bruk forårsaker også en sårhelingsrespons i fibroblastene slik at kollagenproduksjonen økes. Glødende hud og anti-aging effekt? Vinn-vinn! COSRX sin eksfolierende toner COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid inneholder 7% glykolsyre som vil aktivt jobbe med kollagenproduksjonen i huden og er veldig fin for deg med tørr til kombinasjonshud.

Profesjonell behandling hos hudpleier

For å virkelig sette fart på sakene kan det være lurt å oppsøke en salong som utfører kjemiske peelinger, laser- eller IPL-behandlinger. I disse behandlingene lages det kontrollerte småskader i huden, og huden responderer med å øke kollagenproduksjonen for å reparere skadene. Hudpleieren kan hjelpe deg med å finne den beste behandlingsmetoden for din hudtype og dine hudproblemer.

Gi også huden fuktighet

Dehydrert hud er skadelig ikke bare med tanke på hudens generelle helse, men for en aldrende hud kan dehydrering også gjøre rynker og fine linjer mer fremtredende. Ettersom vi eldes produserer også huden mindre naturlig fuktighet. Sørg derfor for at produktene du bruker har fuktighetsgivende humectants, altså ingredienser som både trekker til seg og holder på fuktighet. Se etter ingredienser som hyaluronsyre, glyserin og Sodium PCA. Prøv enten en toner med hyaluronsyre som ISNTREE Hyaluronic Acid Toner og påfør noen dråper med essensen ISNTREE Hyaluronic Acid Water Essence før du går videre med en lettvektig fuktighetskrem som vil lukke inn fukten. Vår seneste favoritt er ISNTREE Hyaluronic Acid Moist Cream. Denne kremen er også veldig fin for deg som sliter med tette porer og hvite hudormer.

Kort oppsummert

Ved å innføre de rette ingrediensene i din hudpleierutine, kan du hjelpe huden din på vei til å bli mer ungdommelig. Noen ingredienser, som f.eks. glykolsyre, vitamin A og C, peptider og vekstfaktorer vil nemlig kunne stimulere kollagenproduksjonen slik at huden oppleves tykkere og strammere. Det er likevel viktig å huske på at forebyggende arbeid er det mest effektive når det gjelder aldringstegn, og at genetikk og eksterne faktorer spiller en stor rolle i hvordan huden din eldes.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *