AHA, BHA og PHA – Hva er forskjellen?

Man skal ikke lete lenge i hudpleieverden før man ser et produkt som inneholder enten AHA-, BHA- eller PHA-syrer. Men vet du hvilken eksfolierende syre som passer best til din hud? Vi forklarer forskjellen på de tre syrekategoriene og hvilke som passer best til ulike hudtyper og hudproblemer.

Tre typer hydroksysyrer

Hydroksysyrer (HA) er en kategori kjemiske forbindelser som har blitt brukt til å behandle ulike hudproblemer i mange tiår. Kliniske studier viser at ingrediensene i HA-familien er svært effektive for å blant annet redusere dannelse rynker, minke synligheten av porer og forbedre hudens elastisitet, tone og fuktbalanse. Alfahydroksysyrer (AHA) og betahydroksysyrer (BHA) er de mest utbredte av HA-syrene, men de siste årene har polyhydroksysyrer (PHA) også blitt en populær ingrediens i forskjellige hudpleieprodukter. 

Dette er AHA-syrer

AHA-syrer er en gruppe vannløselige naturlig fremstilte syrer som ofte blir utvunnet fra sukkerrør, mandler, melk, druer og sitrusfrukter. AHA-syrene jobber først og fremst med å fjerne døde hudceller fra hudoverflaten, slik at ru, gusten og ujevn hud forsvinner. I tillegg stimuleres både cellenes fornyelsesprosess og hudens kollagenproduksjon, og resultatet blir en friskere, spenstigere og glattere hud. Hudtypene som har størst glede av denne typen HA-syrer er normal, tørr og moden hud.

De vanligste AHA-syrene i hudpleieprodukter er:

  • Glykolsyre (Glycolic acid)
  • Melkesyre (Lactic acid)
  • Mandelsyre (Mandelic acid)
  • Vinsyre (Tartaric acid)
  • Sitronsyre (Citric acid)

Vår anbefaling med AHA-syre

BANILA CO Clean It Zero Toner Pad Pore Clarifying har AHA-syre i form av melkesyre som en av sine store hovedingredienser. Den eksfolierer effektivt vekk døde hudceller og gjør huden smidigere, mykere og jevnere med en frisk glød! Samtidig virker superingrediensen heartleaf beroligende, og motvirker røde og irriterte områder.

Dette er BHA-syrer

BHA-syrer er oljeløselige syrer som jobber både på hudoverflaten og dypere ned i porene for å løse opp sorte hudormer (blackheads), bakterier og skitt som har bygget seg opp over tid. Porene hjelpes derfor til å forbli klare og fri for irriterende stoffer som kan føre til akne og urenheter. Å eksfoliere huden med BHA-syre bidrar til med å minimere forekomst av blant annet psoriasis, og forbedrer også ru og nuppete hud. BHA er best match for fet og kombinert hud, og de som ønsker å behandle akne i form av hudormer, kviseutbrudd og mindre røde kviser.

Når det kommer til BHA-syrer i hudpleie er det som regel i form av salisylsyre (salisylic acid). Salisylsyre gjør seg supergodt som en ingrediens for å bekjempe tette porer og inflammasjon i huden, og er derfor ofte å finne i produkter tilpasset akneutsatt hud.

Les også: Fordelene med Salisylsyre

Vår anbefaling med BHA-syre

Vi digger SOME BY MI Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox Bubble Cleanser! Dette produktet kan enten brukes som en daglig rens eller som en intensiv boblemaske-behandling. Salsilsyre fra pilbark trenger ned i porene og løser opp grums og overflødig olje, slik at både sorte og hvite hudormer forsvinner på et blunk. Et ypperlig produkt om man sliter fet T-sone, urenheter eller sebacious filaments.

Dette er PHA-syre

PHA-syrer omtales ofte som AHA-syrenes lillesøster, og er i likhet med AHA-syrene også vannløselige. Molekylene i PHA-syre er imidlertid større enn hos sin mer kjente storesøster, og derfor vil disse syrene hovedsaklig jobbe med de ytterste hudlagene. Det vil si at de eksfolierer enda skånsommere enn AHA-syre, men de vil likevel bidra til en jevnere tone og tekstur. I tillegg har PHA-syrer en fuktighetsbevarende effekt, som vil si at de trekker vann inn i huden. Disse egenskapene gjør PHA-syrer til en super ingrediens for de med sensitiv hud som ønsker å redusere aldringstegn og motvirke urenheter, uten å irritere huden.

De vanligste PHA-syrene i hudpleieprodukter er:

  • Laktobionsyre (Lactobionic acid)
  • Galaktose (Galactose)
  • Glukonolakton (Gluconolactone)

Vår anbefaling med PHA-syre

Ønsker du en mild eksfoliering, men sliter med sensitiv og ubalansert hud? Da anbefaler vi å teste ut KLAVUU Green Pearlsation PHA Calming Serum. Her jobber PHA-syren glukonolakton på cellenivå med redusere rynker, pigmentering og kviser. Samtidig inneholder serumet næringsrike sjøplanter som sammen med beroligende centella asiatica holder irritasjon i sjakk og tilfører huden pleiende fuktighet.

Kort oppsummert

AHA-, BHA- og PHA-syrer er alle en del av det vi kaller for hydroksysyrer. Alle tre syrene eksfolierer huden og fjerner døde hudceller, men de har ulik molekylær størrelse og vil derfor jobbe på ulike nivåer i huden. PHA er den mildeste av de tre syrene og passer derfor godt til sensitiv hud. AHA-syrer kalles ofte for PHA-syrenes storesøster, og vil også hovedsakelig holde seg til hudoverflaten men de er hakket sterkere enn sin lillesøster. AHA-syrer passer best til normal, tørr og moden hud som vil motvirke aldringstegn. Til slutt har vi BHA-syre, som er den sterkeste av de tre. I motsetning til de to andre er denne typen oljeløselig og trenger dypere ned i porene. BHA-syre er svært effektiv mot tette porer og urenheter, og er en god match for fet og akneutsatt hud.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *