Alt du trenger å vite om eksfoliering

Eksfoliering av huden kan være et forvirrende emne. Hvorfor må man eksfoliere, hvor ofte, og hvilken type eksfoliering passer til de ulike hudtypene? Vi besvarer alt dette i vårt nyeste innlegg:

Hvorfor eksfoliere?

Hver 28-30 dag kvitter kroppen seg med døde hudceller på en naturlig måte. Dette skjer ved at de presses opp til det ytterste laget på huden, også kalt “epidermis”. Epidermis samler opp et lag med døde hudceller som naturlig vil forsvinne om kroppen er i balanse. Det vil si om man drikker nok vann, får nok søvn og spiser sunt. Dette er lettere sagt enn gjort, så i de fleste tilfeller må huden ha hjelp til å kvitte seg med døde hudceller, og det er der eksfoliering kommer inn i bildet.

Ulike typer eksfoliering

Fysisk eksfoliering

Den vanligste formen for eksfoliering er en fysisk skrubb, det vil si i form av partikler som skraper bort i huden. Partiklene kan for eksempel være sukker, salt og riskorn. Denne måten å eksfoliere på er ansett som den minst skånsomme måten siden partiklene lager en friksjon mot epidermis, altså det ytterste hudlaget.

Kjemisk eksfoliering

En annen kjent måte å eksfoliere på er kjemisk eksfoliering, som består av syrer. Kjente syrer innen eksfoliering er AHA og BHA, hvor AHA jobber på overflaten, mens BHA trenger dypere inn og renser ut av porene.

Blanding av fysisk og kjemisk eksfoliering

Denne innovative måten å eksfoliere på er veldig effektiv, fordi den inneholder både det fysiske og kjemiske komponentene. De kommer ofte i padform, og har ulik grad av eksfoliering.

Skumrens

En mer skånsom måte å eksfoliere huden på er å bruke en vannbasert skumrens. De fleste skumrenser inneholder en eller annen form for frukstsyre, som for eksempel sitronsyre.

Wash-off masker

Bruk av wash-off masker er en annen mild måte å eksfoliere på som åpner opp porene og mykgjør de døde hudcellene som forsvinner når du vasker av masken.

Sovemaske/nattkrem

Den mildeste formen for eksfoliering er sovemaske, nattkremer eller en tykkere dagkrem som inneholder en mild syre, som for eksempel PHA. Disse gjør jobben mens de fukter huden din.

Eksfoliering per hudtype

Normal til kombinasjonhud

Til normal og kombinasjonshud hadde jeg anbefalt enten fysisk skrubb, eller en blanding av fysisk og kjemisk. NEOGEN Red Wine Gauze Peeling Skrubb og NEOGEN Green Tea Gauze Peeling Skrubb 1-2 ganger i uken eller COSRX One Step Original Clear Pads 2-3 ganger i uken, helst som en del av kveldsrutinen.

Sensitiv akneutsatt hud

Akneutsatt hud er ofte også sensitiv, og trenger en skånsom eksfoliering uten fysiske partikler. Her hadde jeg anbefalt en skumrens med litt salisylsyre, som for eksempel COSRX AC Collection Calming Foam Cleanser som renser porer og roer betente områder. Bruk gjerne en en slik skumrens hver dag i din renserutine, men bytt ut annen hver dag med en annen mildere rens, om huden din er altfor sensitiv.

Fet hud

Fet hud sliter med overflødig talgproduksjon og trenger en eksfolieringsmetode som balanserer talgen uten å tørke ut huden. Wash-off masker er å anbefale, prøv gjerne TIA’M Sebum Drying Black Bubble Pack. Denne boblende masken hjelper med å rense huden og fjerne sorte hudormer. Jeg anbefaler at du bruker en wash off maske 1-2 ganger i uken, avhengig av hvor sensitiv huden din er.

Tørr hud

Tørr hud sliter med fuktmangel og trenger gjerne noe som eksfolierer mens det fukter. Sovemaske, nattkrem og en tykkere dagkrem med PHA syre er en fin måte å eksfoliere på uten å virke uttørrende. COSRX PHA Moisture Renewal Power Cream og COSRX Low PH BHA Overnight Mask er to veldig effektive og pleiende eksfolieringsmetoder. Sånne typer eksfoliering kan du bruke hver eneste dag som en del av din hudpleierutine.

Uren og flassete hud

Kjemisk eksfoliering er kjent for å være veldig effektiv på urenheter, om de blir brukt riktig. Har du uren hud, men samtidig fuktfattig hud med flassete partier, bør du prøve å eksfoliere med syrer. AHA kan du bruke om du har tørr, sensitiv og uren hud, mens BHA passer for de med kombinasjonshud, mindre sensitiv hud, og med dypere urenheter. Påfør litt av enten COSRX BHA Blackhead Power Liquid eller COSRX AHA Whitehead Power Liquid på en bomullspad og påfør forsiktig på huden. Prøv deg frem med syrer, men ikke overdriv bruken. Du kan begynne med 1 gang i uken, og så øke ettersom huden din venner seg til de ulike syrene. Det er ikke alltid lurt å blande AHA og BHA, da dette kan føre til overstimulering av huden.

Overeksfoliert huden?

Om du allerede har overeksfoliert huden anbefaler jeg at du tar en pause fra eksfoliering i et par uker til hudens naturlige barriere har normalisert seg. Et tips jeg gjør hvis jeg kjenner at huden er irritert og sensitiv etter eksfoliering, er å bruke fuktighetskrem med ceramider, både på dagen og natten. Min favoritt er COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream, helt luktfri og etterlater huden rolig og hydrert. Ceramider gjennoppretter den naturlige barrieren, og øker hudens elastisitet. Når huden din omsider har normalisert seg, kan du fortsette å eksfoliere som normalt, bare ikke gjøre det for ofte, eller bytt til en mildere eksfolieringsmetode.

Kort forklart

Det er nødvendig å eksfoliere huden, dersom den ikke klarer å kvitte seg med døde hudceller på en naturlig måte. Allikevel er det viktig å påpeke at man ikke trenger å eksfoliere hver dag. Det er bedre å eksfoliere for lite enn for mye. For mye eksfoliering kan føre til sensitivitet og irritasjon, og i andre tilfeller til dehydrert hud. Om du bruker den minst skånsomme metoden for eksfoliering, som er fysisk eksfoliering, så holder det med 1 gang i uken, i noen tilfeller 2 ganger. Om du har sensitiv hud kan det hende du bør eksfoliere mindre enn 1 gang i uken. Velger du derimot bort fysisk eksfoliering, og heller bruker en skumrens med fruktsyre eller en nattkrem med PHA syre, så gjelder ikke 1 gang i uken-regelen, for disse eksfolieringsmetodene er så milde at du kan bruke de hver dag. Alt er avhengig av hvor mye huden din trenger å eksfolieres, hvor mye den tåler og hva slags eksfolieringsmetode du bruker. Mitt beste råd er å prøve seg frem til man finner noe som passer din hud.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja