Biepropolis i hudpleie

Mange har kanskje hørt om honning som ingrediens i hudpleie, men dette er ikke den eneste bie-baserte godbiten. Propolis har nemlig også blitt en svært populær ingrediens som har massevis av gode fordeler for huden! Vi forklarer hva propolis egentlig er og hvilke egenskaper den har.

Hva er propolis?

Propolis er et voksaktig stoff som består av en kombinasjon av sevje fra trær og bivoks, og fungerer som en viktig komponent i bienes bikuber. Ingrediensen består av en kompleks blanding av anti-inflammatoriske og antimikrobielle forbindelser, noe som gjør den effektiv for behandling av skadet og betent hud. I tillegg er den proppfull av gunstige vitaminer og mineraler! Dette har gjort propolis til en stor K-beauty favoritt, og ofte finner man ingrediensen i både tonere, serum og fuktighetskremer. Den naturlige superingrediensen hjelper også til med å forbedre huden på en rekke andre områder, noe som har gjort den til en go-to ingrediens hos oss!

Fordeler med propolis i hudpleie

Helbredende

Propolis kan betegnes som bioaktiv, som vil si at den er antiseptisk og hindrer bakteriespreding. Dette vil forebygge irritasjon og gjør det lettere for huden å reparere seg selv. Ikke nok med det, propolis stimulerer også den naturlige sårhelingsprosessen og skadet hud vil derfor fortere hjelpes tilbake til normal tilstand.

Etter et akneutbrudd sitter man ofte igjen med arr på hudoverflaten som et resultat av skadet hudvev. Propolis gjør en god jobb med å hjelpe til med å redusere og viske ut pigmentering, og bidra til en glattere tekstur. Ingrediensen er derfor en god match for alle som ønsker jevnere og glattere hud på sikt.

Beskyttende

Ikke bare virker propolis effektivt for å reparere skadet hud, men den er også helt super for å forebygge nye skader. Propolis har nemlig gode antioksidantegenskaper. Det betyr at den bidrar til å nøytralisere oksidativt stress forårsaket av frie radikaler, som er skadelige molekyler i blant annet UV-stråler og forurenset luft, og som kan føre til celle- og vevsskader. Propolis vil dermed hjelpe til med å redusere betennelse.

Antioksidanter bidrar også til å bekjempe nedbrytningen av kollagen og elastin, de to proteinene som er ansvarlige for å holde huden fast, sunn og ungdommelig. I nyere studier pekes det på at propolis kan bidra til å blokkere nedbrytningen av kollagen forårsaket av UV-stråler. Dette bidrar igjen til å forebygge rynker, fine linjer og misfarging; propolis er med andre ord en super anti-age ingrediens.

Hvordan bruker man propolis?

Propolis er en ingrediens som passer fint for de aller fleste, og den kan også fint kombineres med andre ingredienser. Dette er altså en god match både i morgen og kveldsrutinen, og det går også helt fint å kombinere flere produkter med propolis i samme rutine. Er du allergisk mot bier, bør du imidlertid unngå propolis-produkter.

Våre propolis-favoritter

COSRX Full Fit Propolis

Når man leser om alle fordelene med propolis er det lett å forstå hvorfor COSRX har valgt å dedikere en hel serie til denne godbiten.  Full Fit Propolis Synergy TonerPropolis Light Ampoule, Full Fit Propolis Light Cream og Full Fit Propolis Honey Overnight Mask er lette og fuktighetsgivende produkter. De inneholder over 65% propolis fra sorte bier, og passer helt utmerket for sliten og tørr hud som nytt liv.

SKINFOOD Royal Honey Propolis Enrich

Også Skinfood har en egen propolis-serie, som består av Royal Honey Propolis Enrich Toner, Royal Honey Propolis Enrich Essence og Royal Honey Propolis Enrich Cream. Disse metter huden med næring og dyp fuktighet, samtidig som de bidrar til en sunn hudbarriere. Midt i blinken for tørr hud som trenger godt med fuktighet i et kaldere vær!

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *