Hvordan forhindre brune pigmentflekker?

Brune pigmentflekker i ansiktet er ikke uvanlig, og dersom du opplever dette er du slett ikke alene! Mange lurer på hva man kan gjøre for å redusere og forhindre dannelse av pigmentflekker og misfarging.

Dette kan imidlertid være vanskelig å behandle, og det aller letteste er derfor å forebygge. Likevel vil man ved hjelp av en god dose tålmodighet og riktige hudpleieprodukter kunne få en jevnere hudtone med mindre pigmentering. Vi forklarer hva pigmentering er, hva det kommer av og hvordan det kan håndteres!

Hva er egentlig pigmentflekker?

Pigmentflekker eller hyperpigmentering, er det vi kaller det når visse områder av huden er mørkere enn resten. Det er et ganske vanlig hudproblem og kan ramme alle hudtyper. Det kan opptre i form av mindre flekker, men kan også dekke større områder, både i ansiktet og andre steder på kroppen.

Selve årsaken til at hyperpigmentering oppstår på hudoverflaten er fordi hudens melaninproduksjon er høyere enn normalt, og det er dette pigmentet som er ansvarlig for å gi huden farge.

Hva kommer det av?

Det finnes flere ulike årsaker til at hudens melaninproduksjon forhøyes og pigmentflekker oppstår. Noen av de vanligste er:

Solskader. Det er ingen hemmelighet at UV-stråler fra solen er skadelige for huden. Faktisk er de ansvarlige for opptil 80 prosent av dannelsen av tidlige aldringstegn. Dersom man har vært mye eksponert for UV-stråler i løpet av livet er det for eksempel vanlig å oppleve at pigmentflekker oppstår med alderen.

Melasma. Dette er en hudtilstand som gir flekker av mørk pigmentering, vanligvis i ansiktet. Det er gjerne kvinner i alderen 20-40 år som rammes av dette, og ofte oppstår melasma i forbindelse med hormonelle endringer under graviditet.

Post-inflammatorisk hyperpigmentering. Når huden din går gjennom en inflammatorisk fase, som for eksempel akne eller eksem, kan huden overprodusere melanin som en del av helbredelsesprosessen.

Medisinsk tilstand. I noen tilfeller kan hyperpigmentering være et symptom på andre underliggende medisinske tilstander. Hvis du er usikker på hva som forårsaker hyperpigmenteringen, er det alltid best å ta en prat med legen din.

Hvordan kan jeg forhindre og redusere pigmentflekker?

Med tanke på at UV-stråler spiller en stor rolle i dannelsen av pigmentflekker, er beskyttelse mot disse alfa og omega. Det er likevel kanskje lettere å huske dette om sommeren når solen skinner og temperaturene er høye, men for best mulig beskyttelse bør man prioritere beskyttelse året rundt.

Solfaktor er med andre ord et grunnleggende steg for jevn og glatt hud, og det er lurt å gjøre til en daglig vane i morgenrutinen. Noen av våre favoritter er blant annet BLITHE UV Protector Honest Sunscreen for fet og kombinasjonshud, og D’ALBA PIEDMONT UV Essence Waterfull Sun Cream for tørr og moden hud.

Videre kan man også velge andre hudpleieprodukter som  bidrar til sunn hud, produksjon av nye hudceller og som jobber med å gi en jevnere hudtone. Se gjerne etter ingredienser som niacinamide, vitamin C og snegleslim.

Vi anbefaler for eksempel PURITO Galacto Niacin 97 Power Essence, NEOGEN Real Ferment Micro Serum og COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream. En optimal trio som ved hjelp av niacinamide, probiotiske ingredienser og snegleslim vil gi synlige forbedringer. Resultatet blir en glattere, jevnere, mykere og mer glødende hud.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *