Fuktighetsgivende ingredienser 101

Vi beveger oss sakte men sikkert inn mot høsten, og mange trenger kanskje å bytte ut fuktighetskremen sin etterhvert som luften blir kaldere. Dersom du er en av dem, kan du se etter ulike fuktighetsgivende ingredienser som har ulike egenskaper. For å velge riktig fuktighetskrem er det først og fremst lurt å vite forskjellen på de tre vanligste fuktighetsgivende ingrediensene; mykgjørende midler (emollients), humektanter (humectants) og okklusive midler (occlusives).

3 hovedtyper med fuktighetsgivere

Mykgjørende fuktighet (emollients)

Mykgjørende fuktighetsmidler kan gjerne finnes i kremer, geler, lotioner og salver, ofte i form av for eksempel squalan, triglyserider og ceramider. Når huden er tørr og flassende er det ofte fordi huden mangler lipider og oljer, som fungerer som en slags fyllmasse som holder hudcellene sammen. Mykgjørende fuktighetsmidler hjelper til med nettopp dette, de tilfører huden nødvendige oljer og lipider. Hudcellene bindes derfor sammen, slik at det ytterste hudlaget blir mykere og glattere. Disse ingrediensene gjør derfor en god jobb med å behandle tørr, flassende og ru hud.

Humektanter (humectants)

Mens mykgjørende fuktighetsmidler jobber mest med hudens ytterste lag, vil humektanter jobbe med å trekke fuktighet nedover i huden. Dette gjør de ved å trekke til seg fuktighet fra luften, og dermed binde denne til huden. Vanlige humektanter å finne på ingredienslister i hudpleieverden er glyserin, hyaluronsyre og melkesyre (lactic acid). Disse ingrediensene passer fint dersom du sliter med stram og dehydrert hud, og ønsker en mer plump og glødende finish.

Okklusiv fuktighet (occlusives)

Til slutt har vi okklusive fuktighetsmidler, som for eksempel sheasmør, silikon eller vaselin. Disse legger seg gjerne som en beskyttende hinne på hudoverflaten, og lukker fuktighet inne i huden slik at den ikke fordamper. Gjerne har okklusive produkter en tykkere og tyngre konsistens, og de er derfor en god match om man sliter med veldig tørr eller skadet hud. Dersom du har fet eller akneutsatt hud kan denne type ingredienser potensielt tette igjen porene og føre til urenheter, så da kan det være lurt å styre unna okklusive produkter.

Hvilken fuktighetskrem skal jeg ha?

Fet og akneutsatt hud

Dersom du har fet hud, er humektanter de viktigste ingrediensene å se etter. Et supert alternativ er ISNTREE Hyaluronic Acid Aqua Gel Cream, som har en lett konsistens, trekker raskt inn i huden og hydrerer ved hjelp av hyaluronsyre. Samtidig inneholder den beroligende ingredienser motvirker irritasjon og kviseutbrudd.

Tørr, normal og kombinasjonshud

Mange sliter med tørrhet i høst- og vintermånedene, selv om huden kanskje er mer oljete om sommeren. Da kan huden ha godt av en fuktighetskrem som kombinerer både mykgjørende fuktighetsmidler og humektanter.

For normal og kombinasjonshud er SNP Prep Peptaronic Cream midt i blinken. Den hydrer i dybden samtidig som hudoverflaten pleies og mykgjøres, til tross for sin lettvektige konsistens.

Har du en tørrere hudtype som krever litt mer pleie og fuktighet, anbefaler vi COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream. Denne er også helt super for de som opplever at huden blir litt mer sensitiv når kuldegradene etterhvert kommer krypende.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *