Hva er postinflammatorisk erytem (PIE) og hvordan behandle det?

Dersom du har vært plaget av akne og kviseutrbudd er sannsynligheten stor for at du er smertelig klar over at en kvise kan etterlate røde flekker og irritert hud når den endelig forsvinner. Den faglige betegnelsen på dette er postinflammatorisk erytem, ​​gjerne forkortet til PIE. Denne tilstanden kan være like frustrerende som kvisen i seg selv, og ofte enda vanskeligere å bli kvitt.

Hva er postinflammatorisk erytem?

PIE, eller postinflammatorisk erytem, er betegnelsen på rosa eller rødlige flekker som oppstår som et resultat av skader på hudvevet etter en betennelse. Som regel kommer dette i etterkant av et utbrudd med betent akne. Mildere aknetyper som ikke er betente, som for eksempel sorte og hvite hudormer, vil vanligvis ikke føre til PIE. Gjerne er det aknetypene papler og pustler som oftest resulterer i PIE, og disse kjennetegnes ved å være vonde, inflammerte og fylt med puss.

Intensiteten på fargen kan variere; i noen tilfeller gir PIE en svak rosa farge, men i andre tilfeller vil man kunne oppleve en dypere rødfarge. Etterhvert vil fargen ofte kunne blekne og endre sjattering. Postinflammatorisk erytem kan oppstå hvor som helst etter et kviseutbrudd, både i ansiktet eller andre steder dersom man sliter med kroppsakne.

Når det kommer til hvem som rammes av dette, kan det forekomme uansett kjønn og alder. Postinflammatorisk erytem har imidlertid en tendens til å forekomme hyppigere hos de med lysere hudtyper, mens mørkere hudtyper oftere rammes av postinflammatorisk hyperpigmentering.

Årsaker

Årsaken til postinflammatorisk erytem er med andre ord betente kviser, og for å ta problemet ved roten bør man derfor forsøke å forhindre akneutbruddet i utgangspunktet.

Oljeproduksjon

Akneutsatt hud har ofte en høyere oljeproduksjon enn andre hudtyper. Dette kan igjen føre til at olje blir liggende i porene og føre til kviser. Man bør likevel ikke forsøke å tørke ut huden, tvert imot er det faktisk superviktig å tilføre tilstrekkelig med fuktighet i form av vann.

Bakterier 

All hud har bakterier, noe den skal og bør ha. Likevel har akneutsatt hud gjerne mer av P. acnes, en bakterie som lever av overflødig olje og forårsaker betennelse, rødhet og infeksjon. Irritasjonen som oppstår vil igjen kunne forverre akne og bidra til PIE.

Pirking 

Å pirke, plukke eller klemme på kviser kan øke risikoen for PIE, siden dette kan forverre betennelsen og bidra til mer rødhet og arrdannelse. Derfor er alltid best å unngå å være borti eller ta på kvisene, uansett hvor fristende det måtte være.

Rutine for behandling av postinflammatorisk erytem

Rens og eksfoliering

For å forebygge akneutbrudd er det helt essensielt å rense huden jevnlig og sørge for å fjerne døde hudceller. Spesielt med tanke på at akneutsatt hud produserer flere hudceller enn andre hudtyper, er det lurt å implementere eksfoliering som et steg i rutinen.

Vi anbefaler å kombinere den beroligende rensen MANYO FACTORY Cleansing Soda Foam med rengjøringssvampen PURITO JEJU Volcanic Scoria Konjac Sponge. Sammen vil disse to rense vekk smuss og døde hudceller på en grundig men skånsom måte.

Toner

Mange kjenner kanskje til favoritten ACWELL Licorice pH Balancing Cleansing Toner fra før av, men den multifunksjonelle toneren vil gjøre en ypperlig jobb med å redusere rødheten som medfølger PIE.

Serum

Produkter som inneholder aktive ingredienser mot akne er gull verdt for å forebygge kviseutbruddene og også konsekvensene av dem. SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum er et behandlende serum som jobber med huden på ulike nivåer ved hjelp av både AHA-, BHA- og PHA-syre.

Solfaktor

Det finnes utallige grunner til hvorfor man bør bruke solfaktor, og å forebygge postinflammatorisk erytem er en av dem. Solkrem spiller en viktig rolle i å forebygge dannelse av arr, flekker og pigmentering på huden. Vi anbefaler PURITO Daily Go-To Sunscreen som gir god UV-beskyttelse og samtidig har en beroligende effekt.

Bonus-livredder for kviseutbruddene!

Som sagt er pirking en skikkelig versting når det kommer til inflammerte kviseutbrudd. Vi vet at det likevel kan være vanskelig å la være, og da er COSRX Master Patch Intensive gode å ha for hånden. De behandler kvisen slik at den forsvinner fortere samtidig som det blir lettere å la området være i fred.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *