Hvordan bli kvitt pigmentflekker?

Pigmentflekker på huden er vanlig, men er for mange et frustrerende hudproblem. Derfor er dette gjerne høyt oppe på agendaen over tilstander folk ønsker å behandle. De brunaktige flekkene kan dukke opp både på kroppen og i ansiktet, og kan være ganske sta. Likevel kan de blekne og bli mindre synlige med tiden, med en god dose tålmodighet og riktig behandling. Vi forklarer hva pigmentflekker egentlig er, hva de kommer av og hvordan man kan bli kvitt dem!

Pigmentflekker 101

Pigmentflekker, eller hyperpigmentering, er et paraplybegrep som omfatter alle former for misfarging på huden. Dette kan oppstå i alle aldre og ramme alle hudtyper, og er små “flekker” på huden som ikke matcher resten av hudtonen. Det finnes ulike typer pigmentflekker og man kan ha forskjellige typer samtidig.

Vi skiller dem hovedsaklig inn i melasma, leverflekker og seboreisk keratose (talgvorter). Melasma er spesielt vanlig hos kvinner og kjennetegnes ved at pigmentforandringene er symmetriske og ofte lokalisert på kinn, hake, overleppe og panne. Leverflekker og talgvorter er vanlig på huden hos eldre, men man kan også få det tidligere. Som oftest dukker disse opp i ansiktet, på hendene og på overkroppen. Mange kan også oppleve pigmentflekker etter akne-utbrudd og kviser.

Hvorfor får jeg pigmentflekker?

Aknearr er en form for postinflammatorisk pigmentering, og oppstår som et resultat av skader på hudvevet. Mørkere hudtoner er mer utsatt for denne typen pigmentering på grunn av økte nivåer av melanin i huden. Andre typer pigmentering kan imidlertid komme av ulike årsaker. Noen av den er blant annen overdreven soling uten solbeskyttelse, hormonforandringer eller hormonelle prevensjonsmidler. Siden UV-stråler kan gjøre at pigmentflekkene blir mørkere og dermed skiller seg mer ut fra hudtonen din, kan sollys gjøre dem mer synlige. Arv og genetikk spiller også en rolle for om du får pigmentflekker eller ikke, og noen kan være med utsatt enn andre.

Hvordan bli kvitt pigmentflekker selv

Dobbelrens

I en hver hudpleierutine vil vi alltid anbefale å begynne med en god dobbelrens. Dobbelrens sørger for å smelte bort sminke, smuss og solkremresten, men også rense mer i dybden og sørge for at huden klarer å absorbere resten av hudpleieproduktene dine. I’M FROM Fig Cleansing Balm er en myk oljebalm som transformeres til en nærende rensemelk i kontakt med huden. Den renser bort døde hudceller, smuss og sminke, samtidig som den jobber med å jevne ut huden og redusere pigmentering. Sammen med denne kan du teste ut Beauty Of Joseon Green Plum Refreshing Cleanser, som er en effektiv, men skånsom vannbasert rens. Den inneholder ekstrakter fra mungbønner og plommevann som renser i dybden, samtidig som den roer ned huden.

Snegleslim

Det er ikke uten grunn at snegleslim er av de aller mest populære ingrediensene innen K-beauty. Denne superingrediensen har nemlig mange fordeler, og en jevnere hudtone med mindre arr og pigmentflekker er en av dem. Også de med sensitiv hud kan nyte godt av denne ingrediensen, og den har både beroligende og helbredende egenskaper samtidig som huden får en natulig glød. Vi elsker COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence og COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream Tube. Serumet og kremen er gode hver for seg, men fungerer også helt fantastisk sammen dersom man ønsker optimal effekt.

Vitamin C for å bli kvitt pigmentflekker

Vitamin C er kanskje den mest populære ingrediensen når det kommer til å bli kvitt pigmentflekker. Ingrediensen er aller mest kjent for sin evne til å beskytte huden mot skader fra frie radikaler. Det gjør at vitamin C ikke bare reduserer synligheten av pigmentflekker, men også bidrar til å minske forekomsten av disse. I tillegg kan vitamin C gi en jevnere hudtone, fordi det bidrar til å stimulere kollagenproduksjonen i huden.

COSRX The Vitamin C 23 serum inneholder helen 23% vitamin C i tillegg til hyaluronsyre og vitamin E, og gir en superfin glød!

Lakrisrot

Hvis du ønsker både å forebygge og behandle pigmentflekker er lakrisrot en ingrediens du kan se etter. Lakrisrot inneholder ikke bare liquiritin som behandler pigmentflekkene etter at de har oppstått, men også glabridin som hindrer produksjonen av tyrosinase som videre hindrer produksjonen av mørke flekker.

Niacinamide

Niacinamide er også en super ingrediens for å lysne pigmentering! TIA´M Vita B3 Source inneholder 10% niacinamide og 2% arbutin som reduserer synligheten av misfarging og pigmentering i huden. Ønsker du en skånsom måte å bli kvitt pigmentflekker er denne fra TIA´M et godt valg.

AHA-syre

Å gi huden en kjemisk eksfoliering er noe av det mest effektive man kan gjøre for at ny, frisk hud skal dannes. AHA-syre stimulerer hudens celleproduksjonen og kan derfor gi en jevnere hudtone og ha lysnende effekt på pigmentering. COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid inneholder AHA-syre fra eplevann og er effektiv, men mild. COSRX Refresh AHA/BHA Vitamin C Daily Toner inneholder en kombinajson av AHA- og BHA-syre, samt vitamin C som også en super ingrediens å implementere for å redusere pigmentering.

Husk solfaktor!

Sist men ikke minst: husk solfaktor! Den beste måten å forebygge dannelse av pigmentflekker er å bruke solkrem. Vi digger SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF50+ PA++++ som blant annet inneholder beroligende centella asiatica og gir masse fukt til huden. Selv med god faktor er det lurt å ta pauser fra solen og ligge litt i skyggen når UV-strålene er på sitt sterkeste.

5-Stegs Hudpleiesett Pigmentflekker

Selv om alle  ingrediensene over er gode for å behandle og forebygge pigmentflekker, anbefaler vi ikke at du begynner med alle på en gang. Vi har satt sammen et 5-stegs hudpleiesett for deg som ønsker å behandle pigmentflekker. Settet er en god start for å behandle pigmentering. Det inneholder en dobbelrens samtidig som det sørger for at du får inkludert ingredienser som lakrisrot, snegleslim og vitamin C i rutinen din. Etterhvert som huden din venner seg til produktene kan du eventuelt inkorporere niacinamide og peeling med AHA- syre.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *