Kvise under huden? Her er våre tips!

Alle får kviser fra tid til annen i løpet av livet, og de aller fleste har opplevd å få både hudormer, mindre kviser og større kviser. Likevel kan det oppleves både sjenerende, frustrerende og til tider ganske smertefullt når kviser oppstår. Såkalte “underjordiske kviser”, eller “blind pimples” på engelsk, kan være spesielt vonde og ubehagelige. Vi forklarer hva du bør gjøre og ikke gjøre dersom du har fått en kvise under huden!

Derfor får man kviser under huden

Disse dype kvisene som ofte omtales som underjordiske kviser har fått navnet nettopp fordi de tilsynelatende ligger under det øverste hudlaget. I den medisinske verden heter dette cystisk akne, og kommer som et resultat av en betent talgkjertel dypere ned i huden. Dette fører igjen til inflammasjon og ubehagelig verking.

Årsaken til at denne typen kviser oppstår er ofte tette porer, bakteriene som forårsaker betennelsen kan nemlig formere seg raskt dersom poren er tett og oksygen ikke kommer til. Samtidig opplever mange akneutbrudd i forbindelse med hormonforandringer ved for eksempel menstruasjon og stress.

Hva bør du gjøre og ikke gjøre?

Ikke klem!

Ofte melder trangen seg til å klemme og pirke når urenheter oppstår. Dette bør du imidlertid absolutt unngå, både når det gjelder mindre kviser men også ved cystisk akne og dype kviser. Popping eller klemming kan legge mer press på cysten eller knuten og forårsake at bakteriene sprer seg til andre porer og kjertler. Dette vil bare forverre betennelsen og øke risikoen for arrdannelse.

Dette kan du gjøre

Først og fremst må du dessverre innfinne deg med at når en kvise først har oppstått, vil den ikke fordufte over natten. Ofte kan det ta flere dager, gjerne 1-2  uker, før disse kvisene forsvinner. Når det er sagt finnes det heldigvis noen tips som kan hjelpe til med å redusere smerte og synlighet, og få den til å forsvinne raskere.

  • Kjøl ned det betente området for å redusere inflammasjon og verking
  • Behandle med salisylsyre
  • Forebygg dannelse av nye kviser ved å eksfoliere jevnlig
  • Oppsøk lege dersom du plages av hyppige utbrudd med cystisk akne

Våre produkter mot kviser under huden

Skrubb med salisylsyre

Produkter som inneholder salisylsyre er noen av de mest effektive for å behandle kviser. Dette er fordi salisylsyren løser opp døde hudceller slik at porene etterhvert åpner seg mer, samtidig som den hjelper til med å dempe betennelsen og eventuell rødhet.

For behandling av underjordiske kviser er COSRX One Step Original Clear Pad et av våre beste alternativer. Tonerpadsene er nemlig dyppet i en væske bestående av 1% salisylsyre, og de vil derfor ha en god effekt på betente kviser og andre urenheter. Produktet brukes som en toner ved at du stryker padsene over huden og lar væsken trekke inn før du fortsetter med hudpleierutinen. Fortsett gjerne å bruke dem etter at kvisen forsvinner for å forebygge nye kviseutbrudd.

Kviseplaster

Et annet supert produkt som er nyttig å ha for hånden når man skal behandle kviser, er kviseplaster. COSRX Master Patch Intensive vil ikke bare dekke til kvisen og beskytte mot ytterligere irritasjon, de jobber også med å behandle betennelsen nedover i huden ved hjelp av både salisylsyre og tetreolje. De gjør altså en super jobb med å få kvisen til å forsvinne fortere, og kan brukes både om natten og dagen.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *