Sensitiv hud? Prøv eksfoliering med enzymer!

Visste du at fysiske skrubber eller syrer ikke er de eneste måtene en kan oppnå en glødende hud på? For noen senstive hudtyper vil kanskje disse eksfolieringsmetodene virke for harde på huden selv ved lav konsentrasjon, og da kan eksfoliering med naturlige enzymer være et glimrende alternativ.

Hva er enzymer?

Enzymer finnes helt naturlig i kroppen, og er kort fortalt stoffer (som proteiner) som setter i gang kjemiske prosesser. Det finnes tusenvis av ulike enzymer med spesifikke oppgaver, som f.eks. å bryte ned mat i fordøyelsesprosessen eller bygge opp muskler. Enzymer i hudpleie er vanlig å bruke både i Vesten og i Asia, og fungerer ved at de løser opp keratinet i huden, “limet” som holder døde hudceller sammen. Enzymene blir som regel høstet fra frukt som eksempelvis papaya, ananas og fiken, og er en mildere måte å eksfoliere på enn AHA- og BHA-syre. Enzymene jobber mer overfladisk for å fjerne døde hudceller og få fram sunn og glødende hud. Husk at enzymer er en eksfolieringsmetode og ikke behandling for urenheter og porer.

Hvordan bruke det

Hvordan man bruker enzymprodukter, kommer selvsagt helt an på hvilket produkt det er snakk om og hvordan det er formulert. Enzym er som nevnt en veldig mild form for eksfoliering, og er det formulert i et produkt som er ment til å brukes hver dag eller flere ganger om dagen som f.eks. en rens eller en krem, så er det helt trygt å bruke. Det finnes også enzympeelinger som kan brukes 1 gang i uken i stedet for annen eksfoliering, men er det snakk om profesjonell peeling hos hudpleier bør dette gjøres sjeldnere. Du vil kanskje foretrekke enzymprodukter hvis du har sensitiv eller reaktiv hud, eller hvis du vil være ekstra forsiktig når du er gravid eller ammende.

Daglig rens:

Disse vannbaserte rensene i pulverform inneholder begge enzymer, og kan brukes daglig for en mild eksfoliering. Ta en passe mengde i håndflaten og blandt sammen med litt vann i håndflaten før du renser som vanlig. PETITFEE β-Glucan Enzyme Powder Wash kan du også bruke som en eksfolierende maske. Bland sammen med vann (1:) og skum opp, påfør så på huden. Vent i 5 minutter før du skyller av med lunkent vann. Denne rensen inneholder også risekstrakt som vil hjelpe til å lysne pigmentflekker og kvisearr i huden, samt gjøre hudteksturen smidigere.

Ansiktsmasker:

DewyTree Deep Mask-sheetmaskene inneholder enzymer fra papaya, samtidig som de gir intens fukt. Disse kan brukes hver dag eller bare et par ganger i uken.

Enzymer kort oppsummert

Enzymer er en mild eksfolieringsform for de som ønsker en glødende hud. Særlig de med veldig sensitiv og reaktiv hud bør vurdere enzymer fremfor syrer og skrubber, men det er også et godt valg for også gravide som vil å unngå både AHA- og BHA-syre. Enzymer etterlater huden sunn og frisk, men det er viktig å huske at de ikke vil behandle kviser og urenheter slik syrer gjør.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *