Toner, essens og serum – hva er forskjellen?

Toner, essens og serum er alle en viktig del av en koreansk hudpleie. Sammen både renser, hydrerer og pleier de huden og bidrar til en sunn og frisk hud. Selv om disse produktene er godt kjent i Sør-Korea, er de ikke like utbredt i vestlig hudpleie. Vi får derfor ofte inn spørsmål om hva toner, essens og serum egentlig er. Hva gjør de for huden, hva er forskjellen – og må jeg bruke alle? I denne artikkelen går vi gjennom både hva det er og hvordan du kan bruke både toner, essens og serum i hudpleierutinen din!

Hva er egentlig toner, essens og serum?

Toner

Toner har gjerne en vannaktig konsistens og påføres som første steg på en nyrenset hud. Mange bruker pads for og forsiktig stryker toneren over huden, mens andre liker å klappe den forsiktig inn i huden.Tidligere har denne typen produkter gjerne inneholdt høye konsentrasjoner av alkohol, spesielt i vesten, og rett og slett tørket ut huden. Koreanske tonere derimot inneholder heller naturlige og pleiende ingredienser som etterlater huden hydrert og myk. Se hele utvalget av tonere her!

Hva gjør en toner?

  • Fjerner overflødig olje: En toner bidrar til å rense huden og fjerne siste rest av renseprodukter som kan ligge igjen på huden. Hvis du har veldig tørr hud kan du også bytte ut den vannbaserte rensen med toneren din, for å unngå å strippe huden for dens naturlige oljer. Dette fungerer fint med alle tonere. 
  • Balanserer pH-verdien i huden: I tillegg til å tilføre ekstra næring, gjør tonere en god jobb med å balansere hudens pH-verdi. Koreanske tonere har nemlig også en lav pH-verdi som ligner hudens egen, og vil derfor forebygge irritasjon og ubalanse
  • Gjør huden klar for de neste stegene: En toner vil hjelpe huden med å forberede huden for påfølgende produkter, slik at disse absorberes bedre.
  • Pleier huden: Koreanske tonere har forskjellige egenskaper: noen inneholder syrer og eksfolierer huden mildt, noen fukter i dybden, mens andre roer ned huden og reduserer rødhet. Her kan du velge selv ut fra hva huden din trenger! 

Essens

Hvis du bruker essens skal dette påføres som neste steg etter toner. I Norge har vi ikke spesielt lang tradisjon for å bruke essens, men innenfor koreansk hudpleie er dette et av de viktigste stegene. En essens behandler gjerne huden på cellenivå og bidrar til å behandle rynker, fine linjer og gusten hud. Koreanske essenser inneholder pleiende og mykgjørende ingredienser som over tid vil bidra til spenstig, sunn og frisk hud. 

Essens påføres etter rens og toner. Ta en passende mengde i hendene og klapp det forsiktig inn i huden. La essensen trekke godt inn før du går videre til neste steg i din hudpleierutine. Her kan du se alle de ulike essensene vi har!

Serum 

Serum er det vi kaller behandlingssteget i hudpleierutinen, fordi det inneholder en høy konsentrasjon av aktive og pleiende ingredienser. Mens essens gjerne tilfører fukt, vil et serum jobbe mer med å forbedre et spesifikt hudproblem. Du kan for eksempel velge et serum som motvirker akne, et som balanserer oljeproduksjonen eller et som hydrerer huden og jevner ut fine linjer. Her ser du alle serum du kan velge mellom hos oss!

Hvilken rekkefølge skal jeg påføre toner, essens og serum? 

For at hudpleie skal ha god effekt, er det viktig å påføre produktene dine i riktig rekkefølge. De tre stegene skal påføres i denne rekkefølgen: 

  • Toner: Etter å ha renset huden kan du påføre toner på en bomullspad og forsiktig dra den over huden. En toner hjelper blant annet med å fjerne rester av renseproduktene dine, balansere huden pH-verdi og klargjøre huden for resten av rutinen.
  • Essens: Når toneren har trukket inn kan du påføre en passende mengde essens på huden.  
  • Serum: Gi essensen litt tid til å trekke inn før du påfører serum. Etter serum kan du forsegle hele hudpleierutinen din med en fuktighetskrem tilpasset din hudtype.

Må jeg bruke alle tre stegene?

Man må ikke bruke både toner, essens og serum – men siden de virker på ulike måter kan de sammen bidra til en frisk og ren hud. Toner virker som nevnt rensende, mens en essens tilfører huden fukt. Serum er behandlingssteget innenfor hudpleie og er derfor fint å bruke, spesielt om du har et spesifikt hudproblem du ønsker å løse. Det er derfor ikke et klart svar på om du må bruke alle, men alle stegene er supre å inkludere i en hudpleierutine. 

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *