Aktive ingredienser – hva er det?

Vi snakker ofte om at produkter inneholder aktive ingredienser, eller at visse aktive ingredienser ikke bør brukes sammen. Men hva betyr det egentlig at en ingrediens er aktiv?

Dette er en aktiv ingrediens

Med aktive ingredienser mener vi den ingrediensen i et produkt som aktivt jobber eller behandler et spesifikt hudproblem, det kan være alt fra akne og inflammasjon til aldringstegn og tørrhet. Som regel er disse ingrediensene mye forsket på, og det finnes også dokumentasjon som sier at ingrediensen faktisk gjør det den lover. I tillegg har vi som EØS-borgere en ekstra beskyttelse da EU-regelverket for import og salg av hudpleieprodukter er svært strengt. Produkter som lovlig selges i Europa har derfor gått gjennom måneder med testing for å bekrefte at produktet gjør det den lover.

De vanligste aktive ingrediensene

De mest kjente aktive ingrediensene inkluderer vitamin A, vitamin B3 og vitamin C (henholdsvis retinol, niacinamide og askorbinsyre), som er kjente for å jevne ut hudtonen. De eksfolierende syrene AHA, BHA og PHA regnes også som aktive ingredienser, i tillegg til fuktighetsgivende hyaluronsyre, styrkende ceramider og peptider som er med på å bygge opp hudbarrieren og sikre hudens helse.

                                                                                             Tips! Husk at du kan søke etter spesifikke ingredienser i nettbutikken, bruk søkeikonet øverst til høyre!

Slik inkluderer du de i rutinen din

Mange tenker nok at det er gunstig å bruke så mange aktive ingredienser i rutinen som mulig for å få et raskt resultat, men det er nødvendigvis ikke sant. Det er også viktig å huske at selv om et produkt ikke inneholder en ingrediens som regnes som aktiv, betyr det likevel ikke at produktet ikke fungerer. Det er også veldig individuelt hva huden din tåler av produkter, og en aktiv ingrediens som har gjort underverker for huden til en venninne, er ikke alltid den rette ingrediensen for deg.

I starten kan det være lurt å velge seg ut ett behandlingsprodukt, gjerne et serum, som inneholder den aktive ingrediensen, før du eventuelt bygger på rutinen din. Ønsker du likevel å bruke flere aktive ingredienser i samme rutine, pass på at du gjør research på hvordan de brukes på best måte sammen med andre aktive ingredienser og ta hensyn til det produsenten anbefaler. Er du usikker, kan det være lurt å dele de opp i morgen- og kveldsrutinen. Bruk for eksempel retinol og syrer i kveldsrutinen, c-vitamin om morgenen, mens hyaluronsyre, niacinamide og ceramider kan brukes både morgen og kveld. Det er også nyttig å vite pH-verdien til produktene du bruker, påfør da produktet med lavest pH-verdi først.

Kort oppsummert

Aktive ingredienser er de ingrediensene i et hudpleieprodukt som spesifikt jobber med å forbedre hudproblemer som kviser, pigmentering eller rynker. Selv om dette er ingredienser som er forsket på og har dokumentert effekt, betyr det ikke at det å bruke så mange aktive ingredienser i rutinen er det mest effektive. Ta utgangspunkt i hva din egen hud tåler og start alltid forsiktig når du introduserer nye behandlingsprodukter, husk at det er bedre å være føre var det gjelder hudpleie!

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *