Blitt solbrent? Slik redder du huden

Etter noen lange og kalde måneder er det vanskelig å motstå fristelsen for lange dager i parken, ved sjøen eller på fjellet. Da er det viktig å passe på, for et par minutter ekstra i solen kan utgjøre forskjellen mellom å bli hummerrød og å få den gylne sommergløden som mange er ute etter. Dette er stegene du bør ta hvis du har kommet til skade for å bli solbrent.

Bruk solfaktor og unngå overdreven soling

Det er godt å få litt sol og varme på kroppen, og solen er en av våre viktigste kilder til vitamin D. Det betyr likevel ikke at man bør ligge timevis i direkte sollys når solen står som høyest, og heller ikke at man bør droppe solkremen. Bruk en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling, og er du mye utendørs bør du gjenta smøringen hver 2-3 time, oftere hvis du bader. Husk også å bruke nok solkrem – norske helsemyndigheter anbefaler 1 teskje for hele ansiktet og nakken. Og glem ikke å smøre ørene!

Dette gjør du når du blir solbrent

Er uhellet først ute er det noen steg du kan ta for å minske skaden. Har du blitt veldig forbrent og eksempelvis opplever blemmer eller sår på huden, oppsøk apotek eller lege som kan gi medisinsk veiledning. Husk også å drikke nok vann i løpet av dagen. Det vil ikke hjelpe på solbrent hud, men har man ligget lenge i solen er man også ofte dehydrert og kan lett bli sliten og svimmel.

Avkjøl huden

Det første og viktigste du må gjøre er å komme deg ut av solen og kjøle ned huden. I stedet for å bruke ispose som kan skade huden mer, ta deg heller en dusj i lunkent vann. Du kan også bruke en aloe vera-gel (eventuelt en parfymefri aftersun) på huden de første dagene, og unngå tettsittende klær som gnager. Hold deg innendørs om du kan, men dekk deg til om du må ut i solen igjen.

Unngå aktive ingredienser og eksfoliering

Er huden din skadet, dropp aktive ingredienser som AHA-, BHA- og PHA-syre, vitamin C og retinol frem til huden din er fin igjen. Hold deg til beroligende produkter med f.eks. propolis, honning eller centella asiatica, og et tips er å oppbevare eksempelvis kremer og sheetmasker i kjøleskapet for en ekstra avkjølende effekt. Mens huden din heler seg selv, unngå all form for eksfoliering, enten det er snakk om kjemisk peeling eller fysiske skrubber. Og for all del: unngå å dra av flassete hud!

Bruk aloe vera, centella asiatica, og propolis

Avkjølende aloe vera og pleiende grønn te er supert å bruke umiddelbart etter at du har blitt brent. COSRX Hydrium Green Tea Aqua Soothing Gel Cream med begge disse ingrediensene er den perfekte gelkremen for deg som nettopp har blitt solbrent. Oppbevar den i kjøleskapet for ekstra kjølende effekt.

Gå så over til en fuktighetskrem med centella asiatica og propolis for å holde på fuktigheten i huden og for å unngå at huden flasser så mye. Vi anbefaler IUNIK Centella Calming Gel Cream som dagkrem og COSRX Ultimate Moisturizing Honey Overnight Spa Mask som nattkrem/nattmaske. Centella asiatica-en og propolisen i kremene vil styrke hudbarrieren og sørge for at huden raskere gjenopprettes.

Hvis du opplever mye stramhet og svie anbefaler vi en enda tykkere krem full av styrkende ceramider som vil roe ned rødhet og nærmest virke som en pleiende salve for huden: COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *