Forskjellen på tørr og dehydrert hud

Tørr eller dehydrert hud – det er det store spørsmålet! Dette er to begreper som brukes ofte i hudpleiebransjen, men som også lett forveksles med hverandre. Selv om betydningen av de to begrepene er det samme (mangel på fukt i huden), må de likevel behandles på helt forskjellige måter.

Tørr hud

 • En hudtype
 • Mangler fukt i form av olje/fett fordi huden har mindre talgproduserende kjertler
 • Ser og føles tørr ut
 • Kløe og flassete hud er vanlig
 • Gusten, matt og livløs
 • Har ofte små eller ingen synlige porer
 • Aldringstegn som f.eks. rynker og fine linjer kan oppstå tidligere
 • Man kan også bli tørrere i huden ettersom man blir eldre

Dehydrert hud

 • En hudtilstand som alle hudtyper kan få
 • Mangler fukt i form av vann
 • Påvirkes ofte av ytre faktorer
 • Gir en stram og ubehagelig følelse
 • Mange opplever overproduksjon av talg for å veie opp for fukttap
 • Vanlig å ha store porer og hudormer
 • Huden mangler spenst, og fine linjer kan oppstå
 • Sensitivitet og irritert hud er vanlig

En enkel test du kan gjøre er å ta tak i kinnet med to fingre og klype lett. Hvis du ser at mange fine linjer og små rynker dannes i stedet for glatt og spenstig hud, kan det være et tegn på dehydrering.

Slik unngår du dehydrert hud

Det første du kan gjøre er å se på omgivelsene dine, da det kan være flere ting som forårsaker dehydrert hud. Det kan være alt fra tørt inneklima og vasking i for varmt vann, til livsstil og hudpleieprodukter som ikke passer. En vanlig feil å gjøre er å ikke bruke riktig fuktighetskrem til din hud. Mange med fete hudtyper unngår også å bruke fuktighetskrem fordi de tenker at det vil føre til en enda fetere hud. Faktisk er fuktighetskrem kanskje det viktigste steget i en hudpleierutine da det forhindrer noe som kalles transepidermal water loss (TEWL), rett og slett at fukten fordamper fra huden. Det er altså viktig å bruke en krem som siste steg i rutinen din for å lukke inn fukten og forhindre fukttap, ellers kan man risikere å skade barrieren som beskytter huden for ytre stressfaktorer, som igjen kan føre til sensitiv hud. Har du veldig fet hud velg heller en oljefri fuktighetskrem med gelkonsistens, som for eksempel COSRX Oil-Free Ultra Moisturizing Lotion eller Pure Calming Cica Cream fra By Ecom, som også vil jobbe med ujevnheter i huden.

Hva med tørr hud?

Også tørr hud kan fort bli dehydrert, og da trenger huden en god balanse av både vann og olje. Tørre hudtyper kan gjerne bruke litt fetere fuktighetskremer, særlig på natten da huden trenger ekstra pleie. Gode kremer å bruke i kveldsrutinen er COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream som med sitt innhold av ceramider styrker opp om hudbarrieren, eller Dewytree The Clean Lab Facial Cream, som er en fin krem hvis du både har tørr og dehydrert hud.

Både tørr hud og dehydrert hud kan med fordel innføre produkter som ikke bare gir fukt, men som også trekker til seg fukt, såkalte humectants. Se etter ingredienser som hyaluronsyre, betaglukan, glyserin, honning, aloe vera og vitamin B5 (panthenol). Et tips hvis du har dehydrert hud er å aldri la produktene på huden tørke helt inn, helst skal de påføres på lett fuktet hud – på denne måten unngår du at fukten fordamper. Produkter med tykk konsistens er nødvendigvis ikke bedre fuktighetsgivere når det kommer til dehydrering, velg gjerne lettvektige formuleringer som ikke blir liggende på huden.

Uansett hudtype er det viktig med regelmessig eksfoliering. Hvis du har tørr eller dehydrert hud er det spesielt viktig å fjerne døde hudceller som kan forhindre at fukten trenger ordentlig inn i huden. Om du velger en fysisk skrubb eller foretrekker kjemisk eksfoliering er helt opp til deg selv, men unngå å overeksfoliere huden. For mange er 1 gang i uken nok.

Kort oppsummert

Tørr hud er en medfødt hudtype som mangler fukt i form av fett. Se etter produkter merket som moisturizing, nourishing eller barrier creams, og inkluder også gjerne en ansiktsolje i rutinen din. Vi anbefaler ACWELL Betaglution Ultra Moisture Milk Oil. Dehydrert hud på sin side er en midlertidig hudtilstand som kan ramme alle hudtyper, og som mangler fukt i form av vann. Se etter hydrating-produkter med ingredienser som trekker til seg fukt, eksempelvis hyaluronsyre, glyserin og panthenol (vitamin B5), og glem heller ikke en fuktighetskrem for å lukke inn fukten og forhindre fukttap.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *