Forstå huden med facemapping

Facemapping har i det siste blitt en populær metode for å få bukt med akneproblemer, men visste du at denne metoden har blitt brukt i lange tider og stammer fra kinesisk medisin? I dag forklarer jeg hva facemapping er, og hvordan du kan bruke det til å forstå huden din bedre.

Hva er facemapping?

Facemapping stammer fra Asia og er basert på en teori om at tilstanden på kroppens organer gjenspeiles i ulike soner i ansiktet, som igjen kan benyttes til å finne årsaken til akneutbrudd. For eksempel vil akne på pannen tyde på fordøyelsesproblemer, mens akne på kjeven betyr at hormonene er i full sving. Selv om dette er en mer holistisk og ikke vitenskapelig tilnærming på å finne ut av hvorfor man får akne, kan det være verdt å prøve facemapping hvis du merker at du får kviser selv om du har en god hudpleierutine og bruker riktige hudpleieprodukter.

Min erfaring med facemapping

Jeg bruker facemapping som et utgangspunkt for å få bukt med mine kviseutbrudd. For min del har det enkelte ganger hjulpet meg, mens det andre ganger har vist seg at kvisene har dukket opp av eksterne faktorer som luftforurensing, sminke, allergi og lignende. Jeg bruker derfor facemapping først og fremst hvis jeg får et utbrudd på steder jeg aldri har fått utbrudd på, og når tilpasning av hudpleierutinen og bytte av produkter ikke hjelper mot kvisene.

De ulike sonene i ansiktet og hva du kan gjøre

Panne

Hvis du har en dårlig fordøyelse og spiser uregelmessig kan du lett få utbrudd i pannen. Her kan også hormoner, søvnløshet og parfymerte hårprodukter spille en stor rolle. Prøv et annet kosthold, få i deg nok søvn og bytt til mildere hårprodukter som ikke forårsaker kviser. Jeg anbefaler vår LA’DOR Keratin LPP Shampoo 530 ml og LA’DOR Hydro LPP Treatment 530 ml som kan brukes daglig uten risiko for irritasjon.

Nese

Området på nesen og rundt nesen er linket til tynntarmen og milten. Dette henger igjen sammen med fordøyelse og oppblåsthet. Det hjelper å spise riktig og drikke beroligende te, som kamille-og peppermynte-te.

Et godt hudpleietips er å eksfoliere t-sonen (panne, nese og hake) et par ganger i uken for å sørge for at døde hudceller ikke gjør akneutbruddene verre. Vi har eksfolieringspads til hver hudtype: COSRX One Step Green Hero Calming Pad for sensitiv hud, COSRX One Step Moisture Up Pad for tørr hud og COSRX One Step Original Clear Pad for fet hud med en del hudormer.

Kinn

I facemapping er kinnene direkte forbundet med luftveiene, enten det er lunger eller bihuler. Dette kan enten bety at man puster inn mye støv og forurensning, eller at du har slim i luftveiene pga en forkjølelse eller pga allergi. Det er spesielt vanlig å få nuppete og kvisete hud på kinnene i vårsesongen på grunn av pollenallergi. Her kan det være lurt å gjøre en nøye vask hjemme slik at man kvitter seg med alt av støv, forurensning og pollen som trekker inn gjennom vinduene.

Du kan også plassere en luftfukter i det rommet du oppholder deg mest i, for å forbedre inneklimaet og få høyere fuktighet i luften, som igjen kan ha en positiv virkning på luftveiene og bihulene. Samtidig vil huden holde seg fuktig og ikke tørr, noe som er med på å forhindre dannelse av ny akne. Vår Luftfukter 400ml fukter opp til 40kvm, og for å skape en hyggelig atmosfære kan du i tillegg bruke den med aromatiske oljer som fyller rommet med deilig og avslappende duft.

Kjeven og haken

Hvis du pleier å få kviser og akne langs kjevene og haken har du i følge facemapping enten trøbbel med mage eller indre hormonelle forandringer. Akne i dette området kan også skyldes stress.

Det beste tipset er å drikke nok med vann, puste med magen og sørge for at man ikke lar stress ta over hverdagen. Når det gjelder hudpleie vil det lønne seg å bruke en kjemisk eksfoliering som inneholder BHA. Jeg anbefaler klassikeren COSRX BHA Blackhead Power Liquid 3-4 kvelder i uken på en bomullspad. Brukes rett etter rens og før essens og serum. Det vil ta 1-2 uker før man ser forskjell.

Husk også at det å fukte huden godt er vesentlig for å forhindre nye utbrudd. Jeg anbefaler serumet IUNIK Beta-Glucan Power Moisture Serum og fuktighetskremen IUNIK Beta Glucan Daily Moisture Cream hver morgen og kveld for alle hudtyper, spesielt de med dehydrert hud.

Kort oppsummert

Facemapping kan fortelle oss noe om hvorfor huden reagerer slik den gjør, og hvorfor man får akne på visse steder i ansiktet. Allikevel bør man ta det med en klype salt, for i mange tilfeller skyldes akne eksterne faktorer som feil hudpleieprodukter, feil hudpleierutine, eller andre tilfeldige faktorer som skitten mobilskjerm, skittent sengetøy, fet mat, omgivelsene man bor i, uregelmessig søvnrytme, og til slutt hudtype og genetikk.

Skrevet av

Sanja Skinsecret

Sanja

Grunnlegger av SkinSecret
Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Sanja

Ett svar til “Forstå huden med facemapping

  • Line Helene Domaas

    ?Kjeve er helt klart meg, det er hovedstedet.
    Har gluten allergi så magen kan være vanskelig, men mat har aldri påvirket huden min noe særlig, men prøver å være så sunn som mulig.?
    – Men har vane av å bli lett stresset, resultat av 7-8 år med hotellarbeid.

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *