Guide til våre fysiske skrubber

Selv om huden naturlig kvitter seg med døde hudceller, trenger mange også litt ekstra hjelp utenfra. Uansett hudtype vil ansiktet og hudhelsen ha godt av regelmessig eksfoliering for å bli jevnere og mer glødende, samtidig som det også vil stimulere cellefornyelsen. Mens noen sverger til kjemiske eksfolieringer, foretrekker andre en fysisk skrubb med tekstur eller korn – hvilken er best for deg?

Forskjellen på kjemisk og fysisk eksfoliering

Den vanligste formen for skrubb er det som kalles fysisk (eller mekanisk) skrubb. Den kan komme i form av små partikler, for eksempel sukker eller salt, eller skrubbepads med ruglete overflate. De skraper døde hudceller fra det øverste laget i huden. Kjemiske eksfolieringer kommer ofte i form av syre som AHA eller BHA, eller i form av enzymer. I stedet for å eksfoliere med friksjon, løser de heller opp “limet” mellom hudcellene slik at de løsner. Hvilken type en velger er ofte etter personlig preferanse, men uansett metode bør man være forsiktig slik at man ikke overeksfolierer huden, noe som kan føre til sensitivitet og en ødelagt hudbarriere.

Hvem bør bruke fysiske skrubber?

I utgangspunktet kan alle hudtyper bruke fysiske skrubber, men særlig de med sensitiv hud bør være forsiktige når det kommer til valg av både fysiske og kjemiske eksfolianter. Det viktigste er å ikke velge skrubber med veldig harde skrubbekorn som for eksempel nøtteskall eller frø som kan skape bittesmå rifter i huden. Sliter du også med sorte hudormer, kan det hende at kjemisk eksfoliering er et bedre valg da de trenger inn i porene og kan løsne opp smuss og talg, noe fysiske skrubber ikke greier. Det er også viktig å tenke på at med fysiske skrubber får du umiddelbare resultater, mens med kjemiske må du la det gå en periode før du ser endring. Har du derfor flassete hud, kan en skånsom fysisk skrubb være et greit valg. Men husk at fysisk skrubb aldri skal brukes mer en 3 ganger i uken, og for de fleste er 1 gang per uke nok.

Våre skrubber

Skrubb med korn

Er du en av de som foretrekker å bruke en skrubb hvor du kan føle kornene på huden har vi flere alternativer. DewyTree sin The Clean Lab Peeling Gel kommer i en hendig pumpeflaske. Denne skrubben har små cellulosefibre som ruller lett over huden uten å skade den og er et supert alternativ for sensitive hudtyper.

Neogen Real Polish Honey & Sugar bruker brunt sukker til å fjerne døde hudceller. Skrubben er kraftigere enn DewyTree sin peeling gel, men fordi kornene er sukker, smelter den på huden og løser seg lett opp i vann. Dette er også en fin skrubb å bruke på tørre områder på kroppen, da den også inneholder pleiende oljer. Er du glad i helt naturlige alternativer kan du prøve ut Sioris sin My Soft Grain Scrub som har hele 86% økologisk dyrket havregryn. Den kommer i pulverform, og brukes ved å blande en passelig mengde pulver i vannbasert rens før du masserer den lett inn i huden.

Skrubbepads

Neogen sine skrubbepads er ypperlig for deg som ønsker både fysisk og kjemisk eksfoliering. Med disse skrubbepadsene bruker du først den ruglete siden i sirkulære bevegelser før du snur den rundt og stryker over med den glatte siden for å få bort siste rest av døde hudceller. Husk å skylle ansiktet med lunkent vann etterpå, eventuelt bruke skrubben før vannbasert rens. Bio-Peel Wine er basert på resveratrol fra rødvin, er gjæret, og inneholder også naturlig AHA. Fordi resveratrol er en super antioksidant som bekjemper frie radikaler, er denne versjonen god på alle hudtyper, men særlig normal og moden hud. Bio-Peel Green Tea med ekstrakter fra grønn te og centella asiatica er veldig fin for tørr og sensitiv hud.

Tonerpads med syre

Har du aldri prøvd kjemisk eksfoliering med syrer før, er COSRX sine tonerpads et godt utgangspunkt. De har både en lett ruglete side som mekanisk skrubber huden skånsomt, samtidig som de også inneholder litt BHA- eller PHA-syre slik at det blir en slags kjemisk/fysisk skrubbkombo. Det finnes tre typer: One Step Original Clear Pad med 1% BHA som er fin hvis du har litt urenheter og hudormer; har du tørr eller flassete hud gå for One Step Moisture Up Pad med 0,5% BHA i tillegg til hyaluronsyre og nesten 80% propolisekstrakt; og One Step Green Hero Calming Pad som har den milde PHA-syren og anti-inflammatorisk bladvann fra grønn te, et godt valg hvis du har sensitiv eller irritert hud. Har du sensitiv aknehud kan du prøve Neogen Real Cica Pad som også inneholder PHA-syre, og som beroliger sår hud med en tykk essens av centella asiatica. Alle disse fire brukes rett etter rens 1-3 dager i uken etter behov, og kan enten brukes sammen med eller i stedet for toner.

Fysisk eksfoliering kort oppsummert

Eksfoliering kommer i mange ulike varianter, men det aller viktigste er å velge en som er mild og ikke for hard mot huden, særlig hvis du har sensitiv hud. Det er også viktig å ikke overeksfoliere huden noe som kan føre til en skadet hudbarriere og følgende også sensitivitet, og dette gjelder både kjemiske og fysiske eksfolieringer. Til syvende sist handler det om å kjenne sin egen hud og egne personlige preferanser.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *