Har du en av disse hudsykdommene?

Flere blir rammet av en hudsykdom en eller flere ganger i løpet av livet. I dag tar jeg for meg noen av de vanlige hudsykdommene og deler tips til hva slags ingredienser og type produkter du bør se etter i behandling av disse.

Perioral dermatitt og rosacea

Perioral dermatitt er en vanlig og ufarlig hudsykdom som først og fremst rammer unge kvinner i alderen 20-45 år. Årsaken er ukjent, men trolig er det en forstyrrelse i den normale bakteriefloraen i huden som kan utløse utslettet.

Karakteristisk for perioral dermatitt er et kviseliknende og rødt utslett rundt munnen. Noen kan også oppleve utbrudd rundt øynene og eller nese. Utslettet kan føre til rødhet og svie, men klør normalt ikke. Perioral dermatitt går vanligvis over av seg selv, men mange søker råd hos hudlege etter noen måneder. Den vanligste behandlingen er tablettbehandling med antibiotika av typen tetracycliner. Men noen får også effekt av lokalbehandling med kremer med eller uten antibiotika.

Rosacea er i motsetning til perioral dermatitt en kronisk hudsykdom. Den oppstår som regel i 30-50 års alderen og kjennetegnes av at ansiktet blir rødt og blussende, spesielt i kinn og neseområde. Et annet vanlig kjennetegn er små sprukne blodkar, og noen får også betente akneliknende utbrudd. De ulike symptomene vil si noe om hvilket av de ulike stadiene av sykdommen du har. Den mildeste varianten er at du opplever rødhet som blusser opp spesielt etter inntak av alkohol, sterk krydret mat, varm drikke eller kulde. I de neste stadiene vil man oppleve blemmer/akne og/eller sprukne blodkar og utvidede talgkjertler.

Selv med mye forskning er årsaken til rosacea fortsatt uviss, men med behandling med betennelsesdempende kremer samt en god huapleierutine vil du kunne holde sykdommen i sjakk.

Behandle og forebygge

Selvom begge sykdommene ofte krever reseptbelagt behandling/tabletter så er det viktig med en god hudpleierutine som kan vedlikeholde og forebygge utbrudd. Begge lidelsene fører til en svekket hudbarriere som vil gjøre at bakterier og irriterende stoffer lettere trekker ned i huden slik at huden blir rød og betent. Jeg vil derfor anbefale en enkel rutine med fokus på gjenoppbyggende, betennelsesdempende og beroligende ingredienser. Se etter ingredienser som centella asiatica, PHA, propolisekstrakt og niacinamid og vær forsiktig med sterke syrer og andre aktive ingredienser da det for noen kan trigge utbruddene.

Det er imidlertid veldig individuelt hva slags produkter som vil fungere for deg. Har du fått påvist perioral dermatitt eller rosacea og ønsker en personlig produktanbefaling, ta gjerne kontakt med meg her.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris er svært vanlig og kjennetegnes av små nupper forårsaket en forstyrrelse rundt hårfoliklene i huden. Det er en blanding av hudens keratin og døde hudceller som hoper seg opp og kan tette utgangen til hårfolikkelen. Som oftest er det overarmene som blir rammet, men det kan også opptre på lår, og i kinn.Tilstanden gir ingen kløe eller andre plager, men det gjør at huden føles ru og er for mange kosmetisk skjemmende. Årsaken er ukjent med det viser seg å være arvelig.

Behandle og forebygge

Det finnes ingen effektiv behandling som fjerner nuppene, men for mange vil de bli færre og forsvinne med tiden. De fleste synes det er  kosmetisk skjemmende og søker som oftest råd som kan bedre nuppene. De beste tipsene er å mykgjøre og eksfoliere områdene med produkter som inneholder ulike AHA-syrer eller den mildeste formen for fruktsyrer, PHA. AHA-syrene vil gi en peelende-effekt mens PHA syren vil mykgjøre og fukte godt. Det er viktig å ikke pelle på nuppene, da dette kan føre til betennelse. Har du fått påvist keratosis pilaris og ønsker en gratis personlig produktanbefaling, kan du ta kontakt med oss her 🙂

Skrevet av

SkinSecret logo

SkinSecret

SkinSecret tilbyr kvinner og menn de aller beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og vakker hud, og vårt mål er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *