Har jeg rosacea eller svekket hudbarriere?

Mange opplever rødhet,  irritasjon og små nupper på huden, som kan være både ubehagelig og sjenerende. De fleste som rammes av dette ønsker å behandle problemet så effektivt som mulig, men det er ikke alltid selvsagt hva som er årsaken. Både rosacea og en svekket hudbarriere er vanlige hudtilstander som gir disse symptomene. Vi forklarer hva som kjennetegner de to, og hvordan de behandles!

Rosacea

Det er ikke uvanlig å oppleve rødhet på hudoverflaten fra tid til annen. Men dersom man stadig har en varig rødfarge i ansiktet (spesielt på kinnene), synlige blodårer og små kviser kan det være snakk om rosacea. Dette er en kronisk, og ofte genetisk, betennelse i huden. Gjerne oppleves huden også som sår, irritert og sensitiv.

Det anslås av National Rosacea Society at hele 415 millioner mennesker i hele verden er rammet av denne tilstanden, og forekomsten er hyppigst  hos de over 30 år. Selv om tilstanden kan være plagsom, er man altså ikke alene, og symptomene kan behandles med alt fra kremer til laserbehandling. Det mest effektive er imidlertid å finne ut hvilke faktorer som kan trigge betennelsen, og forsøke å begrense disse. Både varmere og kaldere temperaturer kan være med på å gjøre rosacea verre, i tillegg til stress, sterk mat, koffein og alkohol.

Svekket hudbarriere

Hudbarrieren, også noen ganger referert til som “fuktighetsbarrieren” eller “beskyttelsesbarrieren”, er et begrep som brukes for å beskrive det øverste laget av huden din. Det består av et tynt lag med hudceller, og stoffer som ceramider, kolesterol og fettsyrer som binder det hele sammen. Sammen danner disse en barriere som har to hovedoppgaver; nemlig å holde på fuktighet og beskytte huden mot ytre stressfaktorer, som forurensing og UV-stråler. I tillegg spiller en intakt hudbarriere en viktig rolle for sunn, hydrert og jevn hud.

Til tross for denne viktige oppgaven, er hudbarrieren ømfintlig og kan lett bli svekket. Blant de vanligste grunnene til en svekket hudbarriere finner vi overeksfoliering, luftforurensing, stress og uttørkende renseprodukter. Dersom huden utsettes for dette, og du opplever kløe, irritasjon og gusten hud, er det mest sannsynlig snakk om en svekket hudbarriere. I tillegg kan også disse faktorene føre til oppblussing av rosacea og eksem. Dersom man har den genetiske defekten som ofte førere til rosascea og eksem, kan nemlig yttligere skader på hudbarrieren virke forverrende.

Behandling

Når det kommer til hudpleie, kan begge tilstandene behandles ganske likt. Man kommer langt med å se etter milde produkter som er skånsomme og inneholder beroligende ingredienser, og kutte ut sterke syrer, vitamin C og retinol. Velg heller for eksempel centella asiatica og aloe vera, som er effektive for å behandle og forhindre irritasjon og rødhet.

ISNTREE Hyaluronic Acid Low-pH Cleansing Foam

Uansett om du sliter med rosacea, svekket hudbarriere eller begge deler, er det lurt med en mild rens. ISNTREE Hyaluronic Acid Low pH-Cleansing Foam er mild, men effektiv og inneholder 8 typer hyaluronsyre og 17 typer aminosyrer. Disse sørger for å holde på hudens fuktighet og styrke hudbarrieren. Rensens pH-verdi ligger balansert mellom 5.5-6.5 og inneholder flere beroligende ingredienser som centella asiatica, fiken og riskli.

ACWELL Licorice pH Balancing Cleansing Toner

Licorice pH Balancing Cleansing Toner fra Acwell sørger for å gi godt med fukt til huden på grunn av et høyt innhold av lakrisvann. I tillegg virker den som en “rensende toner”, og sørger for at huden lettere kan absorbere produktene i resten av hudpleierutinen.

COSRX Pure Fit Cica Serum

Produkter med cica (centella asiatica) er som sagt supre for å gjenopprette en sensitiv og skadet hud, men også behandle betennelse.  COSRX Pure Fit Cica Serum inneholder hele 76% CICA-7 Complex som er satt sammen av 7 ingredienser som er utvinnet fra centellaplanten. Sammen vil ingrediensene roe ned rødheter og inflammasjon, og sørge for å holde hudbarrieren sunn og dypt fuktet.

COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream

Ceramider er også en super ingrediens for å roe ned og styrke hudbarrieren. COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream har et høyt innhold av nettop ceramider i tillegg til centella asiatica, og både fukter og pleier en sensitiv og svekket hudbarriere. Denne har en tykk konsistens, men etterlater ikke huden fet eller glinsende. I tillegg roer den ned rødheter og irritasjon i huden.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *