Hva er aktive ingredienser og hvordan mikse dem?

Når vi skal forklare hvilke produkter som gjør hva, kommer ofte begrepet aktive ingredienser på banen. Men hva vil det egentlig si at en ingrediens er aktiv?

Aktive ingredienser forklart

Hudpleieprodukter inneholder ofte mange forskjellige ingredienser og noen er der for å skape riktig tekstur, mens andre er kanskje tilsatt for holdbarhetens skyld. Det som derimot kjennetegner en aktiv ingrediens er at den faktisk hjelper til med å forbedre huden på et spesifikt område, for eksempel ved å motvirke aldringstegn, gi glød og fukt eller bekjempe akne. Som regel ligger det forskning på disse ingrediensene som dokumenterer at ingrediensen gjør det produktet sier. Det kan derfor være lett å tenke at man bør implementere så mange aktive ingredienser i hudpleierutinen som mulig, men dette stemmer ikke helt. Enkelte av ingrediensene er såpass sterke mot huden at de ikke bør kombineres. For å inngå rødhet, irritasjon og svie er det derfor lurt å for eksempel holde noen produkter til morgenrutinen og noen til kvelden.

Noen av de vanligste aktive ingrediensene og hva de gjør

  • Retinol: Øker cellefornyelsen og produksjonen av kollagen.
  • Niacinamide: Reduserer inflammasjon, jevner ut hudtonen og motvirker tette porer.
  • Vitamin C: Øker hudens elastisitet og spenst, og gir en sunn glød.
  • Hyaluronsyre: Binder fuktighet til huden og forebygger dehydrering.
  • Peptider: Bidrar til fastere, glattere og mer ungdommelig hud.
  • Ceramider: Opprettholder en sunn hudbarriere og motvirker ubalanse.
  • AHA- og BHA-syrer: Fjerner døde hudceller. AHA-syre motvirker hvite hudormer, mens BHA-syre motvirker sorte hudormer.

Slik mikser man aktive ingredienser

En god tommelfinger-regel er å introdusere huden for en aktiv ingrediens av gangen. Det finnes ingen fasit for hvordan huden din vil reagere på et nytt produkt, så det er alltid en god ide å gå rolig frem før man gradvis øker til daglig bruk. Etterhvert kan man bygge på rutinen dersom man ønsker, men det er viktig å gjøre god research i forkant. Vi har laget en generell oversikt over hva som er lurt å ta til betraktning hvis du ønsker å mikse aktive ingredienser.

Disse trives alene

Retinol, vitamin C og AHA- og BHA-syre er svært effektive ingredienser, men bør helst brukes hver for seg. Både retinol og de eksfolierende syrene AHA og BHA kan gjøre huden mer sensitiv for UV-stråler. Disse egner seg derfor godt som en del av kveldsrutinen, men velg gjerne en av delene. Vitamin C derimot bidrar til å beskytte huden mot frie radikaler fra blant annet UV-stråler, og dette er derfor en ypperlig ingrediens om morgenen.

Et godt alternativ er derfor å bruke et vitamin C serum i morgenrutinen, for eksempel NEOGEN DERMALOGY Real Vita C Serum. Om kvelden er SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum et ypperlig valg for deg som ønsker å holde huden fri for døde hudceller og motvirke alle former for urenheter.

Disse trives sammen

Hyaluronsyre, niacinamide, peptider og ceramider kan brukes både morgen og kveld. Dette er aktive ingredienser som er effektive og milde, og de går godt sammen med de fleste andre ingredienser. Man kan også gjerne finne dem kombinert sammen på ulike ingredienslister. For eksempel inneholder SNP Prep Peptaronic Toner både hyaluronsyre og peptider, mens MULDREAM Vegan Green Mild Intense Serum Toner kombinerer hyaluronsyre med ceramider.

Har du fet og dehydret hud anbefaler vi å teste ut AROMATICA Tea Tree Balancing Toner, som inneholder niacinamide. Følg gjerne opp med hyaluronsyre-serumet COSRX Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule – disse er en super match!

Kort oppsummert

Aktive ingredienser er ingredienser som har en dokumentert effekt på huden, og som aktivt jobber med å forbedre et spesifikt hudproblem. Les deg gjerne opp på produktet før du tar i bruk en aktiv ingrediens. Ta hensyn til din hudtype og start med å gradvis tilvende huden til det nye produktet. Husk at det alltid er best å være føre var når det kommer til hudpleie.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *