Hva er forskjellen på rynker og dehydrert hud?

To begreper som ofte brukes innen hudpleie er rynker og fine linjer – men visste du at det ikke er helt det samme? I denne artikkelen forklarer vi hva forskjellen på rynker og fine linjer er, hvorfor de oppstår og hvordan man kan behandle det! 

Hva er forskjellen på rynker og dehydrert hud? 

Rynker

Når vi blir eldre, blir også huden vår tynnere og mister noe av sin elastisitet og fuktighet, noe som gjør at rynker kan oppstå på huden. Ofte får vi mer synlige rynker rundt de musklene vi bruker mye. Derfor er det vanlig å få rynker rundt munnen når vi smiler, i pannen fordi vi løfter brynene og rundt øynene når vi blunker. Hvor mye eller synlige rynker vi får handler i stor grad om gener, men skyldes også eksterne faktorer som hvor mye vi oppholder oss i solen og livsstilen vår. Rynker er en uunngåelig del av den naturlige aldringsprosessen, og er også helt naturlig. Vi skiller også mellom fine rynker og grovere rynker. Forskjellen er at fine rynker er mindre enn én millimeter dype, og grovere rynker ofte er dypere enn én millimeter.

Dehydrert hud og fine linjer 

Dehydrert hud er en hudtilstand som alle kan oppleve, selv de med fet hud. Dehydrert hud betyr at huden mangler fukt i form av vann, og noen av symptomene er sensitiv og rødlig hud, gusten hud tone og synlige fine linjer. Dette er linjer som ofte kan se ut som rynker, men som egentlig oppstår fordi huden trenger mer fukt. Det vil ikke hjelpe å tilføre fukt i form av tykke kremer eller oljer for å behandle en dehydrert hud. I stedet må man se etter produkter som gir fukt i form av vann og binder fukt i huden, som for eksempel hyaluronsyre. 

Hva er forskjellen?

Selv om fine linjer på sett og vis er rynker, snakker vi her om de fine linjene som oppstår som følge av tørr eller dehydrert hud. Forskjellen mellom disse er at fine linjer gjerne blir mindre synlig når huden balanseres igjen og ikke lenger er dehydrert. Rynker er gjerne litt dypere i huden, og vanskeligere å behandle med produkter som selges uten resept. Andre kjennetegn på dehydrert hud som kan gi fine linjer er at huden føles stram, sensitiv og gjerne blir noe mer ujevn. 

Hvordan behandle rynker og fine linjer?

Som nevnt er rynker ikke så lett å behandle, men de kan forebygges. For eksempel ved hjelp av aktive ingredienser som retinol og vitamin C kan man støtte kollagenproduksjonen og forebygge aldringstegn som rynker. Disse kan også være hjelpsomme om rynkene allerede har oppstått, fordi de vil gi en ny glød til huden. Se også etter produkter som gir godt med fukt og pleie, slik at man får en mer plumped og hydrert hud. Og sist men ikke minst; husk at rynker er en helt naturlig del av å bli eldre, og det betyr absolutt ikke at man fortsatt ikke ser fresh og flott ut! 

Når det kommer til dehydrert hud kan det først og fremst være lurt å kutte ut sterke skrubber og renser som stripper huden for fuktighet. Se heller etter milde produkter som inneholder humektanter; fuktighetsgivende midler som binder vannmolekyler til huden og dermed opprettholder fuktigheten. Her er hyaluronsyre blant annet gull verdt! Produkter med hyaluronsyre kan også enkelt inkluderes i alle hudpleierutiner, noe som er kjekt da alle hudtyper kan oppleve dehydrert hud fra tid til annen.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *