Hvordan behandle feriehud?

Det er et kjent fenomen. Ferien man har gledet seg til i lang tid har endelig kommet, men huden spiller bare ikke på lag. Plutselig dukker det opp urenheter, tette porer og nupper som ikke har vært der tidligere. Selv om det er vanlig å oppleve litt mer problematisk hud i sommerferien kan det være både irriterende og frustrerende. Hva kommer det egentlig av og hvordan behandler man det?

Hva kommer det av?

Det kan være mange ulike grunner til at huden reagerer når man er på ferie. Veldig ofte dreier det seg om kombinasjonen av et varmere vært, endringer i kostholdet og stress. Dersom man for eksempel er vant med tørr og kjølig luft vil huden ofte begynne å produsere mer olje og svette når luften blir både fuktigere og varmere. Samtidig kan endringer i kostholdet også påvirke huden, spesielt hvis man får i seg mer sukker og fet mat enn det kroppen er vant til.

En annen faktor som kan påvirke huden er stressnivåene våre. Selv om hvilepuls på ferie er både deilig og avslappende, hender det jo at lange reiser hvor man skal rekke både tog, fly og ferjer fører med seg litt stress. Kanskje klarer man heller ikke få i seg nok vann, og veien til dehydrert og ubalansert hud blir kort. Disse ulike faktorene, enten kombinert eller alene, kan altså være årsaken til at feriehuden plutselig melder sin ankomst.

Slik behandler man det

Noe av mest effektive man kan gjøre for å unngå urenheter og kviser er å sørge for å fjerne døde hudceller og overflødig olje. Tette porer er som oftest et resultat av døde hudceller og olje som blir liggende i porene og til slutt tetter dem igjen. Noen ganger stopper det her, mens andre ganger kan de tette porene utvikle seg og bli til kviser eller hudormer. Uansett er det lurt å både rense og eksfoliere for å forhindre dette og holde hudoverflaten ren og frisk. Rens bør man foreta seg morgen og kveld hver dag, mens eksfoliering bør holdes til maks 2 ganger i uken. Eksfoliering passer aller best å gjøre som en del av kveldsrutinen, spesielt hvis ingrediensene består av AHA- eller BHA-syre. Husk også alltid å bruke godt med solfaktor på dagtid.

Et annet tips dersom du har fått feriehud er å se etter balanserende og beroligende ingredienser. Centella asiatica, heartleaf og mugwort (burot) er alle gode alternativer hvis huden befinner seg i en stresset tilstand og trenger å roes ned og lindres. Små kviser og røde nupper går faktisk under kategorien inflammatorisk akne, og det betyr at området kan være betent selv om det ikke nødvendigvis er synlig. I så tilfelle er de tre superingrediensene dine beste venner.

Våre anbefalinger for feriehud

Rens

THANK YOU FARMER Pollufree Deep Cleansing Oil er en lett, flytende oljerens, og passer godt som første steg av en dobbelrens hvor fokuset er å forhindre tette porer. Porene renses godt i dybden, og ved hjelp av oljer fra blant annet joboba, burot og agurkurt vil huden roes ned og balanseres. I tillegg finner vi ekstrakt fra den koreanske perilla-urten som effektivt motvirker tette porer som følge av blant annet luftforurensing.

Som vannbasert rens anbefaler vi favoritten COSRX Pure Fit Cica Cleanser. Den har en kremet konsistens og inneholder hele 7 forskjellige centella-ingredienser, blant annet centella asiatica. Perfekt for hud som trenger å renses ordentlig uten å bli yttligere irritert eller strippet for fuktighet.

Eksfoliering

BANILA CO Clean It Zero Toner Pad Pore Clarifying er eksfolierende tonerpads som raskt fjerner døde hudceller og roer ned huden. Med hele 85% anti-inflammatorisk tetreekstrakt og syrene AHA, BHA og LHA renses porene i dybden og strammes opp. Samtidig vil heartleaf berolige og lindre rødhet, irritasjon og sensitive områder.

Dersom du opplever at huden blir ekstra fet og oljete på ferie passer COSRX One Step Original Clear Pad utmerket. Disse tonerpadsene er dyppet i 1% BHA-syre og motvirker kviseutbrudd ved å trenge langt ned i porene og løse opp både talg og overflødig olje. Hudoverflaten vil eksfolieres ved hjelp av pilbark-ekstrakt, og padsene kan brukes både i ansiktet og andre steder på kroppen hvor man opplever kviser og hudormer.

Essens

ABIB Heartleaf Essence Calming Pump er en nyhet hos SkinSecret, og er en lindrende og beroligende essens. Nøkkelingrediensen er heartleaf, og huden vil umiddelbart roes ned, behandles og hjelpes tilbake til normaltilstand. Samtidig vil olje-og talgproduksjonen balanseres og resultatet blir en glattere, mykere og sunnere hud. Essensen har en gelaktig konsistens, og vil ved hjelp av hyaluronsyre også binde fuktighet til huden og forhindre dehydrering.

Serum

Til slutt har vi JUMISO Super Soothing Cica & Aloe Serum, et lettvektig serum med høy konsentrasjon av centella asiatica og aloe vera. Det absorberes derfor raskt uten å bli klissete på huden, og roer ned alt fra kløe til kvise-utbrudd. I tillegg tilføres huden pleiende fuktighet og hudtonen jevnes ut. Serumet hjelper altså til med å forbedre huden på flere områder og gir en sunn glød.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *