Hvordan velge riktig hudpleierutine?

Er du en nykommer i hudpleieverden og lurer på hvor du skal begynne for å finne riktig hudpleierutine? Isåfall er denne artikkelen for deg; vi forklarer nemlig hva man bør tenke på når man velger produktene i en hudpleierutine.

Finn din hudtype

Når man skal velge hudpleierutine er det hensiktsmessig å først og fremst finne ut hvilken hudtype man har. Selv om alle hudtyper trenger å renses og fuktes på daglig basis, vil det utover dette gjerne variere hva huden trenger. Derfor finnes det noen produkter som er bedre egnet for en hudtype, fremfor en annen. Hudtype henger også gjerne sammen med hvilke hudutfordringer man er utsatt for.

Vi deler hudtyper inn i følgende fem kategorier:

  • Fet hud
  • Kombinasjonshud
  • Tørr hud
  • Normal hud
  • Sensitiv hud

Fet hud

Fet hud produserer et overskudd av olje og talg, og huden kan derfor ofte se skinnende ut og føles fet – spesielt i T-sonen (pannen, nesen og haken). Dersom du har fet hud, er sannsynligheten stor for at du også opplever forstørrede porer, urenheter, og at generelt er mer utsatt for kviseutbrudd.

Ingredienser som passer godt til fet hud er gjerne BHA-syre, tetre og centella asiatica.

Tørr hud

Tørr hud har vanligvis en matt finish, og kan ofte bli ru, flassende eller til og med skjellete. Den føles gjerne stram eller mindre elastisk, og fine linjer kan også bli mer fremtredende. I tillegg kan huden til tider oppleves som kløende eller irritert.

Ingredienser som passer godt til tørr hud er gjerne hyaluronsyre, ceramider og peptider.

Normal hud

Normal hud oppleves som balansert – føles verken tørr eller fet. Den er ikke særlig utsatt for kviser, flassing eller stramhet, men normale hudtyper kan også oppleve hudutfordringer fra tid til annen. Likevel har den som regel glatt tekstur, og porene er generelt små.

Om man har normal hud vil de fleste produkter og ingredienser kunne passe, men man kan gjerne se etter ingredienser som motvirker tidlig aldring og solskader. For eksempel er vitamin C og E midt i blinken.

Kombinasjonshud

Kombinasjonshud har både fetere områder og tørrere områder – T-sonen er vanligvis fet, mens kinnene er enten tørre eller normale.

Ingredienser som passer godt til kombinasjonshud er gjerne AHA-syre, hyaluronsyre og niacinamide.

Sensitiv hud

Sensitiv hud omtales ofte som en hudtype. Dette kan imidlertid være litt forvirrende, for man kan ha både fet og sensitiv hud, tørr og sensitiv hud eller normal og sensitiv hud. Uansett hudtype vil sensitiv hud gjerne være rød, føles brennende eller sviende, kløende eller tørr. Disse symptomene henger som regel sammen med at huden er mer sensitiv for ytre påkjenninger eller ingredienser, og det kan være lurt å unngå produkter med sterke fargestoffer eller duft. Det mest effektive for sensitiv hud er å forsøke å finne ut hva huden reagerer på og kutte ut dette.

Om du har sensitiv hud er naturlige og milde ingredienser en god match. For eksempel er aloe vera, ringblomst og heartleaf gjerne godt egnet.

Våre hudpleiesett

For å gjøre det så enkelt som mulig å velge riktige produkter har vi skreddersydd flere hudpleiesett, som jobber med å behandle ulike hudproblemer.

For deg som ønsker en enkel rutine i 5 steg:

For deg som ønsker en komplett rutine i 10 steg:

Lyst til å sette sammen en rutine på egenhånd? Se gjennom vårt fullstendige produktutvalg, og filtrer på hudtype, ingredienser eller hudutfordring!

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *