Lei av blackheads og whiteheads?

Blackheads, whiteheads, sorte hudormer, hvite hudormer – du har nok hørt ordene. Men hva betyr det egentlig, og hvordan behandles de?

Forskjellen på blackheads og whiteheads

Både blackheads og whiteheads er to kvisetyper som forårsakes av de samme tingene: døde hudceller, bakterier og talg. Whiteheads kalles også hvite hurdormer på norsk, og er forstoppede og lukkede porer, og er ofte små og nesten som harde kuler på huden. De er hvite eller gule (derav navnet), og hvis de ikke behandles kan de bli inflammerte og røde kviser.

Blackheads, eller sorte hudormer, er også tette porer, men disse er fortsatt åpne. De døde hudcellene og oljen som ligger inni porene oksideres og blir mørke og harde. Mange forveksler også sorte hudormer med det som kalles sebaceous filaments, som også kan gi mørke prikker på huden, men som ikke er en aknetype. En grei måte å se forskjell på er at mens blackheads er sorte, er sebaceous filaments mer grå- eller brunaktige i fargen:


Øverst: whiteheads
Nederst: blackheads
Kilde: SLMDskincare.com

Les også: sorte hudormer eller sebaceous filaments?

Slik behandler du blackheads og whiteheads

Det er viktig å ha en god og helhetlig rutine tilpasset din hudtype. Om man får kviser som blackheads eller whiteheads har mye med genetikk å si, men ofte er synderen dårlig rensing og feil produkter. Vi anbefaler alltid å dobbelrense huden, for så å følge opp med milde og fuktighetsgivende produkter. Selv fetere hudtyper bør gi huden fukt i form av vann slik at oljeproduksjonen balanseres. Avslutt med en lett krem som ikke tetter porene. I tillegg bør du bytte ut den fysiske skrubben med en kjemisk eksfoliering. Og ikke minst: la de være i fred! Hvis man forsøker å klemme de ut uten hjelp fra hudpleier risikerer du kvisearr og hyperpigmentering som senere kan være vanskelige å fjerne.

Har du whiteheads bør du bruke COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid, som inneholder 7% glykolsyre. Denne syren jobber mer overfladisk på huden ved å fjerne døde hudceller som kan tette porene, og egner seg godt til tørre og sensitive hudtyper. Som et ekstra pluss har også glykolsyre anti-aging egenskaper, slik at huden også blir jevnere og spenstigere.

På blackheads bør du bruke COSRX BHA Blackhead Power Liquid som har 4% betaine salicylate (en form for salisylsyre), i tillegg til niacinamide som vil minske synligheten av kvisearr. BHA-syre jobber på et dypere nivå, og har også evnen til å trekke ned i porene og løsne skitt og smuss som ligger der. BHA er sterkere enn AHA, og passer dermed best til normal, fet og kombinasjonshud. Sliter du også med kviser generelt bør du også velge dette produktet.

Hvor ofte bør AHA og BHA brukes?

Fordi AHA og BHA er er eksfolierende syrer, bør de ikke brukes for ofte. Både COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid og COSRX BHA Blackhead Power Liquid er formulert slik at de skal være mest mulig skånsomme for huden, men vi råder å ikke bruke de mer enn 1-2 ganger i uken. Hvis huden din tåler det og du har behov for mer, kan du eventuelt øke til 3-4 ganger i uken, men husk også at andre produkter i rutinen din kan inneholde syrer. Det beste er å starte forsiktig og prøve seg frem til det som passer din hud best. Både AHA og BHA bør brukes på kveldstid, men husk uansett solfaktor på dagen når du har syrer i rutinen din. Det gjelder spesielt AHA-syre, som gjør huden solsensitiv.

Hjelp! Jeg har både blackheads og whiteheads…

Det er ikke uvanlig at akneutsatte hudtyper både har sorte og hvite hudormer, i tillegg til betente kviser. Med mindre både AHA og BHA er formulert inn i samme produkt (for eksempel i en toner eller et serum) så anbefaler vi at du ikke eksfolierer med både Whitehead Power Liquid og Blackhead Power Liquid samtidig. Da bør du heller gå for COSRX BHA Blackhead Power Liquid som jobber litt dypere i huden med både hvite og sorte hudormer. Har du tørr og sensitiv hud og likevel vil bruke BHA kan du forsøke å ha produktet på i ca. 20 minutt før du skyller den av med lunkent vann før du fortsetter rutinen din.

Kort oppsummert

Både blackheads og whiteheads er det som kalles non-inflammatory acne, altså kviser som ikke er betente. Det er viktig å ha en god hudpleierutine tilpasset din hudtype slik at huden ikke overproduserer olje, samtidig som du holder den ren og fri fra døde hudceller. I stedet for skrubber bør du bruke AHA-syre til whiteheads og BHA-syre til blackheads og kviser. AHA passer tørr og sensitiv hud best, mens BHA fungerer supert på fetere hudtyper. Ikke prøv å klemme de ut, det skaper bare flere problemer.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

8 svar til “Lei av blackheads og whiteheads?

  • SkinSecret

   Hei Thea! Two in One Poreless Power Liquid ligner noe, men inneholder en god del mindre BHA enn Blackhead Power Liquid og fokuserer hovedsakelig på å redusere synligheten av porene. Det er en fin erstatning for de med veldig sensitiv hud som ønsker å bruke BHA daglig uten å overdrive bruken. 🙂

   Svar
 • Ingvild Klophus

  Bra artikkel! Hvilke serumer og kremer anbefaler dere å bruke dersom man bruker begge disse produktene (både AHA og BHA) og man har tørr hud? Og kan man bruke COSRX One Step Moisture Up Pad på de dagene man ikke bruker disse produktene?

  Svar
  • Sanja

   Hei Ingvild! Takk! Så bra du likte artikkelen 🙂

   Jeg hadde anbefalt noe beroligende og fuktighetsgivende, samt noe som styrker hudoverflaten. Et godt serum i etterkant er COSRX Propolis Light Ampoule eller D’ALBA PIEDMONT White Truffle Intensive Ampoule hvis man ønsker litt ekstra spenst og anti-aging. Avslutt med COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream (full av ceramider som styrker hudoverflaten) eller en god sovemaske som TIA’M Snail & Azulene Sleeping Mask. Jeg anbefaler at du bruker Moisture Up Pads 1 gang i uken på en dag du ikke bruker AHA/BHA produktene. Padsene gir en fysisk friksjon og inneholder 0,5% BHA, så i tilfeller hvor man har brukt Blackhead Power Liquid hyppig, kan man risikere overeksfoliering om man bruker Moisture Up Pads på alle andre dager, spesielt om man har sensitiv hud.

   Svar
   • Ingvild Klophus

    Supert – takk for svar!
    Hvordan anbefaler du å bruke COSRX Two In One Poreless Power Liquid sammen med disse tre produktene (AHA, BHA og disse padsene)?

    Svar
    • Sanja

     Bare hyggelig! Her hadde jeg anbefalt at du ikke bruker de sammen. På uker hvor huden er ekstra irritert (hormoner, temperaturforskjeller, sesongforandringer) så hadde jeg valgt å bruke Two in One Poreless 2-3 g i uken og supplere med Moisture Up på dager hvor huden trenger litt eksfoliering. Det holder med 1-2 g. Så kan du på uker du ønsker å eksfoliere ekstra bruke BHA og AHA om hverandre 1-2 g i uken, med Moisture Up Pads på dager du ikke bruker de to andre. Og så er det bare å prøve seg frem. Blir det for sterkt, kutter man litt ned, blir det for lite effektivt, kan man øke varsomt! 🙂

     Svar
 • Malin

  Hei!

  Jeg sliter veldig med hudormer, og lurer på om man kan skrubbe huden i tillegg til å bruke BHA Blackhead Power Liquid? Evt. hvor ofte? Bruker DewyTree sin peeling nå, og er veldig fornøyd med den. Bruker også toneren og serumet til Somebymi noen ganger i uken, ellers bruker jeg Klairs unscented toner og ISNTREE Green Tea Fresh Toner.

  Lurer også på om BHA Blackhead Power Liquid skal brukes som toner eller etter toner?

  Svar
  • Sanja

   Hei Malin!

   Ja, man kan skrubbe huden i tillegg, men det spørs hva slags type hud man har, hvor sterk hudoverflate man har, og hvor mange ganger i uken man bruker Blackhead Power Liquid. Jeg anbefaler at du ikke skrubber mer enn 1 gang i uken med Dewytree, og kun bruker BHA Blackhead Power Liquid 2 g i uken etter en mildere toner (ikke SOME BY MI sin). På dager du ikke bruker BHA Blackhead Power Liquid kan du bruke SOME BY MI toneren. Hvis du merker at huden blir litt rød eller irritert etter rutinen og at dette ikke går over morgenen etter så anbefaler jeg at du gir huden en pause på cirka en uke med en mild og fuktighetsgivende toner, før du tilpasser bruken av BHA og SOME BY MI toneren igjen. 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *