Rosacea-hud? Slik lindrer du den!

Hvis du opplever vedvarende irritert hud og rødhet i ansiktet, svie som blir verre i svært varme eller kalde forhold, eller en brennende følelse når du spiser sterk mat, kan det godt hende at du har rosaceahud. I denne artikkelen har vi satt sammen våre beste beroligende produkter til en enkel hudpleierutine for å hjelpe deg på vei.

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelse som gir varig rødfarge i ansiktet. Dette er en tilstand som er vanligere hos kvinner enn hos menn, og ofte er de i 30-50-årsalderen spesielt rammet, og det er heller ikke uvanlig å få utvidede blodkar og små kviser i de berørte områdene. Mange opplever også at huden blir verre etter å ha blitt eksponert for eksterne faktorer som sollys, kulde eller hete, sterke krydder, koffein eller alkohol.

Hvordan behandle rosacea?

Det finnes dessverre ikke en måte å fjerne rosacea helt på, og heller ikke en konsensus for hvordan tilstanden bør behandles på. Mistenker du at du har rosacea, bør du oppsøke lege for å få råd der. Uansett alvorlighetsgrad, bør hudpleierutinen din holdes enkel og mild, og helst også beroligende og fuktighetsgivende. Fordi de som har rosacea ofte også sliter med sensitiv hud i tillegg, bør man se etter beroligende og anti-inflammatoriske ingredienser som lakrisrot, propolis eller honning, og centella asiatica når man velger produkter. Se også etter ceramider som reparerer hudens ytterste lag. Og fordi rosaceahud ofte reagerer på sterkt sollys, glem heller ikke å alltid bruke solfaktor når du er ute i dagslys.

Vår anbefalte rutine for rosaceahud

Oljerens

Den blå versjonen til Banila Co sin kjente oljerens heter Purifying, og er spesielt utviklet for sensitiv hud. Den er fri for tilsatt parfyme, og inneholder primroseolje, arganolje og ekstrakter fra kamilleblomst og lakrisrot, som roer ned irritert hud samtidig som den effektivt fjerner sminke og skitt.

Vannbasert rens

KLAVUU sin Pure Pearlsation Revitalizing Facial Cleansing Foam passer selv de mest sensitive hudtyper. Den inneholder over 30 ulike planteekstrakter i tillegg til hyaluronsyre, som bidrar til at huden får næring og holder på fuktigheten under hele rensen. En effektiv rens som også er drøy i bruk!

Toner

Acwells Licorice pH Balancing Cleansing Toner er en av våre mest populære tonere og det høye innholdet av lakrisvann, som virker beroligende på rødlig hud, skal ha mye av æren for det. Sammen med peonekstrakt utgjør dette en rensende toner som fjerner røde kvisearr og pigmentflekker, samtidig som den klargjør huden slik at den lettere absorberer andre hudpleieprodukter.

Serum

Propolis er en vanlig ingrediens i beroligende hudpleieprodukter, og har også helende og bakteriedrepende egenskaper. Propolis er en slags harpikslignende substans ofte kalt bielim, og blir produsert av bier for å tette igjen åpninger i bikuben. IUNIK sitt propolisserum inneholder hele 70% propolisekstrakt og 12% tindvedekstrakt, som er rik på omega-fettsyrer og vitaminer. Tindveden og niacinamidene i serumet jevner ut hudtonen og reduserer pigmentering, samtidig som propolisen roer ned huden og styrker hudbarrieren.

Fuktighetskrem

Flere av dere som sliter med rosacea har gitt tilbakemelding til oss om at COSRX sin Balancium Comfort Ceramide Cream har hjulpet mye. Den har et høyt innhold av ceramider, som beskytter fuktighetsbarrieren og forhindrer dehydrering av huden. Uten ceramider, som er et lipid (dvs. fettstoff), kan huden fort bli tørr og irritert, så topisk bruk av denne ingrediensen kan hjelpe mot disse problemene. I tillegg inneholder Balancium ekstrakt fra centella asiatica, som også beroliger huden. Kremen har en tykk konsistens, men er ikke fetende eller klissete i bruk.

Oppsummering

Rosacea kan være en frustrerende hudtilstand å behandle, da også eksterne faktorer spiller en stor rolle. Likevel kan du hjelpe huden din på vei ved å velge milde og beroligende produkter, og holde hudpleierutinen din enkel. Se etter beroligende ingredienser som honning, ceramider og planteekstrakter, og styr unna for mye eksfoliering. Liker du å bruke ansiktsmasker, velg heller fuktighetsgivende sheetmasker eller nattmasker i stedet for sterke leiremasker eller wash-off masker med korn.

Har du spørsmål rundt denne rutinen eller andre produkter? Spør oss i kommentarfeltet, eller send oss en e-post på: konsultasjon@skinsecret.no

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

2 svar til “Rosacea-hud? Slik lindrer du den!

 • Inger-Johanne Løvberg

  Hei jeg har Roseca med sprengte blodkar, rødhet spesielt i t-sonen og kviselignende utslett. Hvilken rens er best for min hud, olje eller vannbasert.

  Vennlig hilsen Inger-Johanne Løvberg

  Svar
  • SkinSecret

   Hei Inger-Johanne!

   Hvis du ønsker å bare bruke èn type rens, vil vi anbefale en vannbasert rens. Oljerensen er veldig god på å fjerne sminke, smuss og overflødig talgproduksjon, mens den vannbaserte rensen renser porene i dybden og tar bort alt oljerensen ikke har tatt bort. Det er derfor alltid lurt å gå inn med en vannbasert rens etter oljerens, men du kan også bruke den vannbaserte rensen alene om du ønsker det. Jeg vil anbefale PURITO From Green Deep Foaming Cleanser som er en mild og skånsom vannbasert rens, og passer veldig fint for sensitive hudtyper 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *